Haberler

'Türkiye'nin Sorunu Türk ve Vatandaş Kimdir? Önce Bunlar Belirlenmeli'

Güncelleme:

ÜMİT FIRAT.Abant Platformu'nda görevli gazeteci yazar Ümit Fırat, toplantının 1'inci oturumuna verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'türkiye'nin SORUNU TÜRK VE VATANDAŞ KİMDİR? ÖNCE BUNLAR BELİRLENMELİ' (2)

ÜMİT FIRAT: ÖRGÜTÜNÜ İKNA ETMESİ GEREKEN İNSAN ÖCALAN'DIR

Abant Platformu'nda görevli gazeteci yazar Ümit Fırat, toplantının 1'inci oturumuna verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abdullah Öcalan ile yapılan barış görüşmelerinin bugüne kadar yapılmış çalışmaların en olumlusu olarak adlandıran Ümit Fırat, "Bütün bunlar yılların birikiminden sonra gelinen bir nokta. Bugüne kadar yapılmış çalışmaların en olumlu, en üst seviyesi olarak adlandırabiliriz. Daha önce devlet Abdullah Öcalan ve hatta Türkiye'ye getirilmeden önce devlet demeyelim de devlet içindeki bazı odaklar bir takım ajanlarını gönderiyorlardı. Yetkisiz ve sorumluluğu olmayan subayların gidip geldiğini duyuyorduk. Bunlar Abdullah Öcalan'ın duruşmalarında da ortaya çıktı. 1999 yılında görüşmeler yapılmış. Bundan dönemin başbakanı Bülent Ecevit'in haberi yok. Bir takım devlet içinde kümelenmiş, kendilerini devletin sahibi olarak gören birileri gitmiş bazı görüşmeler yapmışlar, mutabakatlara varmışlar. Bu toplumun günlük hayatına yansıyan bir iyileştirme olarak hissedilmedi. Özellikle Oslo süreci önemli bir aşamaydı. Bu gizliydi. Bunu deşifre olduktan sonra öğrendik. Bence doğru da işleyiş değilmiş. Her kafadan bir ses çıkıyor. Oslo'da görüşüyorlar, İmralı'da görüşüyorlar, metinler gidip, dolaşıp geliyor. Sağlıklı değil. Bu kez doğrudan doğruya Abdullah Öcalan'la görüştüler. Örgütünü ikna etmesi gereken insan da Öcalan'dır. Devletin yetkilileri, PKK'nın her kanadıyla ayrı ayrı görüşüp, ayrı ayrı müzakere metni hazırlamaya çalışmıyor. Yani Abdullah Öcalan onların da her zaman bizi o temsil ediyor dediği için dikkate alınan kişidir" dedi.

ÖRGÜTE SİLAH BIRAKILACAĞINI SÖYLEYECEK TEK KİŞİ ÖCALAN'DIR

PKK'ya silah bırakmasını söyleyecek tek kişinin Abdullah Öcalan olduğunu belirten Ümit Fırat, "PKK'ya ya da savaşan örgüte 'Bu işi bitirelim' diyecek tek kişi Öcalan'dır. İkinci insan çıkıp örgüte bunu deme şansına sahip değil. Bunun Abdullah Öcalan tarafından söyleneceğini öğrendik" dedi.

Ümit Fırat, çatışmalar bittikten sonra da insanların birlirlerine karşı kaybettikleri güveni tazelemesi gerektiğini söyledi.

Abdullah Öcalan'a İmralı'da ev yapılacağı söylentilerinin spekülasyon olduğunu ifade eden Ümit Fırat, şöyle konuştu:

"İmralı'nın kendisi zaten hapishane. İmralı, Öcalan'dan önce de yarı açık hapishaneydi. Orada bir takım inşaatlar olabilir. Ama Abdullah Öcalan'a ev yapılması ne ifade edebilir? Etrafında jandarmaların, gardiyanların nöbet tuttuğu bir sistemse, belki yaşama koşullarını daha iyiye dönüştürmek mümkün olabilir. Olması da gerekir. Orada Öcalan'a ev yapılacağının söylenmesini spekülatif olarak görüyorum. Daha iyi koşullarda aileleriyle görüşmeleri için sosyal tesis söz konusuysa tabi ki olmalıdır."

KOMUTANIN KÜRTÇE KONUŞMASI İNSANİ BİR YAKLAŞIM

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi 3'üncü Piyade Tümeni 7'nci Hudut Alay Komutanının Dağlıca Köyü'ndeki bir evi ziyareti sırasında Kürtçe konuşmasını değerlendiren Ümit Fırat, "Çok insani bir yaklaşım. Bunu bir rol olarak değil. İnanarak ve öyle olması gerektiğini düşünerek yapmıştırlar. Davranışlarından samimi bir davranış, samimi bir diyalog olduğunu hissettim. PKK, 1980'de ilk silahlı çatışmaya girdiği zaman ondan önceki dönemlerde olmadığı için bugünlere geldik. Bu asker, bu ordu, hepimizin güvenliği için bir görevle çalışıyor olduğunu ifade edebilseydi, bize karşı güvenlik değil de bizim için güvenlik olduğu mantığını yansıtabilseydi bazı şeyler bugün yaşanmıyor olurdu" dedi.

MY,KY(MÇ/AAA) - Bolu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Öcalan Bülent Ecevit Türkiye İmralı Politika Güncel Haberler

18 yıl sonra tarihi ziyaret! Erdoğan-Özel görüşmesine ilişkin CHP'den ilk açıklama

18 yıl sonra tarihi ziyaret! Erdoğan-Özel görüşmesine ilişkin CHP'den ilk açıklama

Dondurmacıdan 1500 liralık hesaba isyan eden turistlere: Bana dokunursan 40 adamı karşında bulursun

Dondurmacıdan 1500 liralık hesaba isyan eden turistlere: Bana dokunursan 40 adamı karşında bulursun

Rize'de Fırtına Deresi'ne giren Kur'an kursu öğrencileri akıntıya kapıldı: 2 ölü

Rize'de Fırtına Deresi'ne giren Kur'an kursu öğrencileri akıntıya kapıldı: 2 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'ten açıklama var

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş'ten açıklama var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title