Haberler

Türkiye, BM'nin Irak'a Yerleşmesi için Bastırıyor

Irak'a Komşu Ülkelerin Yanı Sıra BM Güvenlik Konseyi'nin Daimi Üyeleri, AB Komisyonu, İKÖ, Arap Birliği'ni Bir Araya Getiren Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı Başladı.

Irak'a komşu ülkelerin yanı sıra BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, AB Komisyonu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), Arap Birliği'ni bir araya getiren genişletilmiş Irak'a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısı İstanbul'da başladı.

Çırağan Sarayında düzenlenen toplantının açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katılımcılara öğle yemeği vermesi öngörülüyor.

Toplantıya komşu ülkeler İran, Kuveyt, Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Suriye'nin yanı sıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri; ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya, G-8 ülkelerinden Japonya, Almanya, İtalya ve Kanada ile Birleşmiş Milletler, İslam Konferansı Teşkilatı, Arap Birliği ve AB Komisyonu'ndan temsilciler katılıyor.

Bu çerçevede ev sahibi Türkiye, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki gibi önemli isimleri ağırlıyor.

İstanbul Toplantısı sonunda kabul edilecek sonuç bildirisinde, daha önceki toplantılarda alınan kararların teyit edilmesi öngörülürken, ele alınacak ve sonuç bildirisinde yer verilmesi beklenen diğer başlıklar şöyle sıralanıyor:

'Irak'ın ulusal birliği ve toprak bütünlüğünün vurgulanması, BM'nin Irak'taki rolünün güçlendirilmesi, Iraklı mülteciler, enerji ve güvenlik konularında daha önce kurulmuş bulunan çalışma gruplarının faaliyetlerinin değerlendirilmesi, Irak'ın komşularının ve uluslararası camianın Irak'a yapabilecekleri katkıların belirlenmesi, Irak ile komşuları arasında terörizmle mücadelede işbirliğinin güçlendirilmesi.'

Toplantıda, Türkiye'nin özellikle son dönemde Irak'tan kaynaklanan terör nedeniyle karşı karşıya bulunduğu sıkıntılar ve olası bir sınır ötesi operasyonu konularının da ağırlıklı olarak ele alınması bekleniyor.

'Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'

'Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın Açılış Konuşmasını Yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Bölgede Yaşanan Olumsuzluklardan En Fazla Etkilenen Ülkelerin Başında Geldiğine Dikkat Çekerek, 'Irak İçindeki Terörist Oluşumların Irak Yönetimine Verdiği Sıkıntı Kadar, Irak'ın Belli Bölümlerine Yerleşen Teröristlerin Komşu Ülkelere Zarar Vermesi de Acil ...

'Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, bölgede yaşanan olumsuzluklardan en fazla etkilenen ülkelerin başında geldiğine dikkat çekerek, 'Irak içindeki terörist oluşumların Irak yönetimine verdiği sıkıntı kadar, Irak'ın belli bölümlerine yerleşen teröristlerin komşu ülkelere zarar vermesi de acil tedbirler alınması gereken bir sıkıntı sebebidir' dedi.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 'Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı', aile fotoğafı çekilmesinin ardından başladı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın aile fotoğafında yer almaması dikkat çekerken, toplantının açılış konuşmasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı.

Resmi gündemi Irak'ın sınır güvenliği, mülteci sorunu ve enerji ihtiyacı olan toplantının, Irak'ın içinden geçtiği zor günleri atlatmasına yardımcı olmasını temenni eden Erdoğan, 'Irak, tarihi dostluk ilişkilerine sahip olduğumuz önemli bir komşumuz. Irak halkı bizim için kıymetlidir. Biz Türkiye olarak kendimizi Irak halkının kardeşi ve akrabası olarak görmekteyiz. Irak halkının mutluluğu, bizim mutluluğumuz, acısı bizim acımızdır. Yüzyıllar boyunca omuz omuza yaşadığımız ortak bir tarihi, ortak bir

kültürü, ortak inançları paylaştığımız Irak halkıyla geçmişte olduğu gibi, gelecekte de dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz' dedi.

Başbakan Erdoğan, Ortadoğu'nun birçok sorunla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, 'Bu sorunlar, bölge halkının yaşam kalitesini artıracak ekonomik işbirliği potansiyelinin istediğimiz ölçüde harekete geçmesine engel teşkil etmektedir. Irak'ın bulunduğu durum hepimizi ilgilendirmekte ve üzmektedir. Türkiye bu zor döneminde Irak'a gerek siyasi ve diplomatik, gerek ekonomik anlamda elinden gelen katkıyı yapma konusunda kararlıdır. Türkiye, Irak'ın istikrarar kavuşturulması, yeniden imarının sağlanması

için Irak'taki siyasi diyalog ve uzlaşma sürecine destek sağlamıştır' diye konuştu. Türkiye'nin, Irak'taki tüm kesimleri, siyasi sürece katılmaları yönünde teşvik ettiğini ifade eden Erdoğan, Irak'taki ekonomik yeniden yapılanma faaliyetlerine azami çaba gösterildiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, bütün olumsuz şartlara rağmen Irak ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştiğini ifade ederek, 'Irak hükümetine yaptığımız yardımlar düzenli bir şekilde artırılmış, Türk işadamları Irak'ta yatırım yapmaya özendirilmiştir. Irak toplumunu temsil eden tüm siyasi aktörler, siyasi uzlaşma sürecine katılmaları için cesaretlendirilmiştir. Türkiye'nin Irak merkezi yönetimine ve Irak halkına elinden gelen tüm katkıyı yapmakta olduğunu ifade etmekten mutluluk duyuyorum' açıklamasında

bulundu.

Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanmasının, Irak kadar komşuları için de önemli olduğunun altını çizen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi:

'Nihai amacımız, istikrar ve güvene kavuşmuş, kendi halkıyla barışık, komşularıyla iyi ilişkiler içinde olan, komşuları için risk ve tehditler üretilmesine fırsat vermeyen bir Irak'ın inşa edilmesidir. Türkiye, bölgede yaşanan olumsuzluklardan en fazla etkilenen ülkelerin başında geliyor. Olumsuz şartların sürmesi, bölge barışını etkiler. BM'nin Irak'ta üstlendiği rolün güçlendirilmesi, yerlerinden edilmiş kişilere yardım ulaştırılması, Irak'taki yeniden yapılandırma sürecinin aksamadan devam edilmesi

hususlarının güçlü ifadelerle uluslar arası komuoyuna açıklanması önem taşımaktadır'.

Erdoğan, ulusal ve uluslararası terörle mücadeleye vurgu yapılması önemine dikkat çekti. Terörün komşu ülkelere zarar vermesinin büyük sıkıntı sebebi olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, 'Irak içindeki terörist oluşumların Irak yönetimine verdiği sıkıntı kadar, Irak'ın belli bölümlerine yerleşen teröristlerin komşu ülkelere zarar vermesi de acil tedbirler alınması gereken bir sıkıntı sebebidir. Terörle mücadele hayati bir konu. Bu tür konferanslar, komşu ülkelerin olduğu kadar, uluslar arası camianın

da Irak'a olan sorumluluklarının teyid edilmesi bakımından son derece faydalıdır. Güvenlik şartlarının olumluya dönmesi, siyasi uzlaşı ve yeniden yapılanma gibi hayati konuların başarılması, temelde Irak yönetiminin bir sorumluluğudur. Komşu ülkelere düşen görev ise Irak hükümeti ve halkının, Irak'ta güvenliğin, istikrarın sağlanması için doğru yönde atacağı desteklemek ve katkıda bulunmakdır' dedi.

Başbakan Erdoğan, Irak'ın da komşularına karşı sorumlulukları ve yerine getirmesi gereken taahütler bulunduğunu söyledi. Irak'a komşu ülkeler sürecinin, Irak ile komşu ülkeler arasında sağlıklı ilişkilerin temellerini oluşturan ilke ve politikaların ortaya çıkartılması açısından da önem taşıdığına dikkat çeken Erdoğan, 'Herkesin güven ve emniyet içinde olmaakonomik işbirliği potansiyelinin istediğimiz ölçdığı, belli bir refah seviyesine ulaşmadığı bir ortamda hiç kimse kendisini güven ve emniyet içinde

göremez. Biz 'tüm bölge için, tüm insanlık için, refah, demokrasi, özgürlük, emniyet ve güvenlik tesis etmeli, ortak geleceğimizi, ortak hareket ederek kurmalıyız' diyoruz. Bizlere düşen, sadece kendimizi düşünerek, kısa vadeli çıkarlarla hareket etmek değil. Toplantının Irak, Ortadoğu ve uluslar arası toplum için baraşılı sonuçlar ortaya çıkarmasını diliyorum' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran'da Reisi'nin ölümünün ardından yönetimi geçici olarak 'Muhbir' devraldı

İran'da Reisi'nin ölümünün ardından yönetimi geçici olarak "Muhbir" devraldı

Reisi'nin ölümü sonrası gözlerin çevrildiği İsrail'den ilk yorum: Dahlimiz yok

Reisi'nin ölümü sonrası gözlerin çevrildiği İsrail'den ilk yorum: Dahlimiz yok

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title