Haberler

Türk İş Dünyası Roma'da Buluştu

- TÜRKİYE perakende sektörünün önde gelen 110 üst düzey ismi, Perakende Liderler Konferansı'nın 8'incisi için İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya geldi.

- TÜRKİYE perakende sektörünün önde gelen 110 üst düzey ismi, Perakende Liderler Konferansı'nın 8'incisi için İtalya'nın başkenti Roma'da bir araya geldi.

İş dünyasından katılımcılar onuruna Roma Büyükelçiliği'nde bir davet verildi.

Soysal Danışmanlık'ın düzenlediği, geleneksel hale gelmiş Perakende Liderler Konferansı Roma Cavaliere Otel'de başladı. Her yıl başka bir ülkede düzenlenen konferansa katılan genel müdürler, yönetim kurulu başkanları ve şirket sahipleri, perakende sektörünü her boyutuyla irdeleme, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşma fırsatı yakalarken, Türk perakende sektörünü yurtdışında bekleyen fırsatları ve bu fırsatlardan yararlanmanın yollarını da görüşüyor.

İlki 2006 yılında Zürih gerçekleştirilen ve bu yıl 30 Mayıs- 1 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek etkinliğe katılanlar için Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde, Büyükelçi Hakkı Akil ve eşi İnci Akil'in ev sahipliğinde bir resepsiyon verildi. Hakkı Akil, başta moda olmak üzere İtalyan iş dünyasından ve diğer sektörlerden çok sayıda seçkin konuğun da katıldığı geceye ilişkin, "Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ilişkiler her geçen gün büyüyor. Şu anda dış ticaretimiz 21 milyar Doları buldu. Türkiye'de İtalyan işadamları daha aktif olduğu kadar şimdi Türk işadamları da İtalya'da şirket satın almaya başladı. Özellikle son 2 sene içerisinde birçok işadamımız İtalya'da ciddi büyük firmaları satın aldı" diye konuştu. Büyükelçilikte verilen davetin aslında bu gelişen ilişkilerin bir göstergesini oluşturduğunu dile getiren Akil, "Türk ve İtalyan işadamlarını bir araya getirerek, yeni işbirliklerinin tohumunu atmışızdır İnşallah" dedi.

İTALYA'NIN LÜKSÜ SORGULAMASI BİZİM İÇİN FIRSAT

Geceye katılan Damat Tween ve D'S Damat markalarını barındıran Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 70'li yılarda İtalya'nın moda dünyasının etkin markalarını çıkaran bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Dünyaya lüksü satarak gelişimini sağlamış bir ülke. Lüksüyle dünyada kendi ekonomisini geliştiren ülkenin artık lüksü sorgulayan bir konuma gelmesi gerçekten değişik bir tablo. Aslında bu bizim için çok büyük fırsatlar ortaya koyuyor. Özellikle şu anda Türk firmalarının ve Türk markalarının dünyada giderek etkinlikleri artamaya başladı.Özellikle bu konuda Türk firmalarının yurtdışında mağazalaşması ve mağazalarının sayısı 3 binlere çıktı" diye konuştu.

Bununla birlikte, Türkiye'deki hareketlilik ve enerjinin aynı zamanda İtalya'daki tasarımcıların da ilgisini çektiğini anlatan Orakçıoğlu, "Bizim firmada bile birçok İtalyan tasarımcının çalışmak için yaptığı başvuru var. Bu sayı 30-40'ı bulmuş durumda. Hatta şu an çalıştığımız tasarımcılar da var. Bunlar İtalya'da çok büyük başarılara imza atmış tasarımcılar. Bu da bizim için bir avantaj ama onlar için de kendi ülkelerinde yaşadıkları ekonomik sıkıntının dışında onlar için de yeni bir fırsat. Bu yüzden de önümüzdeki dönemlerde çok farklı işbirliklerinin olacağını ve Türk markalarının bu fırsatı iyi değerlendireceğini düşünüyorum" diye sözlerini sürdürdü.

TÜRK FİRMALARI ÇOK GÜÇLENDİ, ARTIK AVRUPA'YLA REKABET EDİYORUZ

Türkiye'nin önde gelen giyim markalarından Roman Yönetim Kurulu üyesi Buğra Toplusoy ise konferansın artık bir marka haline geldiğini ifade ederek, "Biz de buraya hem yabancı konuşmacıları dinlemeye hem de farklı sektörlerdeki perakendeci arkadaşlarımızla bir arada olmaya geldik. Bunun İtalya'da olması bizim için farklı bir anlam teşkil ediyor. Çünkü İtalya tekstilin doğduğu topraklar. Burada aynı zamanda örnek aldığımız markaların mağazalarını da ziyaret etme fırsatı bulduk" dedi.

Türk firmalarının kurumsal açıdan çok güçlü ve Avrupa'daki birçok ünlü markayla rekabet edebilecek bir hale geldiğini vurgulayan Toplusoy şöyle konuştu:

"Hem markalaşma hem tasarım anlamında da bana kalırsa Türk markaları artık yeterince güçlü. Fiyat rekabetinde de bana kalırsa buradaki markalardan daha öndeyiz. Avrupa'daki krizden dolayı buradaki markaların boşluğunu doldurup, buralarda iyi mağaza konumlarını kapmalıyız. Avrupa'nın artık Türk markaları için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Avrupalı markaları bizim için tehdit değil. Bu markaların hepsi zaten İstanbul'da ya da Türkiye'deki başka şehirlerde de var. Biz zaten buradaki en iyi markalarla İstanbul'da da rekabet ediyoruz. O yüzden Türk markalarının buralarda çok şansı olduğunu ve dünyaya açılabilmek için Avrupa'daki bu krizi fırsata çevirebilenlerin ciddi anlamda öne geçebileceğini düşünüyorum."

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR ÜRÜN TEDARİK NOKTASI OLDU

Son olarak geçen yıl bir İtalyan klasiği olan Lumberjack'i de bünyesine katarak yurtdışına açılan Ziylan Grup CEO'su Jaklin Güner, İtalya pazarının kendileri için son derece önemli olduğunun altını çizerek, "Geçen yıl Ziylan Grup, Lumberjack markasının tüm dünya haklarını aldı. Dolayısıyla İtalyan pazarı bizim çok tanıdığımız sıkça ziyaret ettiğimiz bir pazar ama gururla diyebilirim ki Türkiye bugün yavaş yavaş hızlı moda (fast fashion) açısından bir kaynak noktası oldu. Tasarım ve moda konusunda Türkiye artık çok iyi bir adres. Sadece Türkiye perakendecileri için değil dünya markaları için de Türkiye önemli bir ürün tedarik noktası haline geldi" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

türkiye italya roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title