Haberler

Tayland'da Ordunun Yönetime El Koyması

Cunta yönetimi, ülkedeki uzlaşıyı sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Tayland'da cunta yönetimi, düzenlenen çeşitli etkinliklerle ülkedeki uzlaşının sağlanmasını amaçlıyor.

Eski Başbakan Yinglak Şinavatra'nın destekçileri olan "Kırmızı Gömlekliler" hareketinin kalelerinden olan başkent Bangkok'un kuzeyindeki Pathum Thani'de ordu tarafından düzenlenen etkinliğe 22 Mayıs'taki darbenin ardından cunta yönetiminin sempatiyle baktığı "Sarı Gömlekliler" hareketinin üyeleri de katıldı.

Askerlerin "Sarı Gömlekliler"den katılımcılarla dans ettiği etkinliğin ülkedeki uzlaşı çabalarına katkı sunması hedefleniyor. "Kırmızı Gömlekliler" hareketi ise ordunun "Sarı Gömleklilerle neşeli diyaloğunu" şüpheli bir şekilde uzaktan takip ediyor.

Bu arada, İç Güvenlik Operasyon Komutanlığı tarafından ulusal uzlaşı programları kapsamında "Kırmızı Gömlekliler" hareketi ve Şinavatra'nın görevi bırakmasını isteyen "Sarı Gömlekliler" grubu liderlerinin kuzeydeki Chiang Mai'de bir araya getirildiği belirtildi. Komutanlığın, "Tayland halkına mutluluğun geri getirilmesini sağlayacak uzlaşı merkezleri" kuracağı bildirildi. Komutanlığın internet sitesindeki açıklamada, uzlaşmanın ailelerden başlayarak ulusal seviyeye çıkarılacağı kaydedildi.

Toplantıyı düzenleyenlerden ve ismi gizli tutulan bir üst düzey bir yetkili ise yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, herkesin ortak bir anlayışa sahip olması halinde ulusal uzlaşının başlayabileceğini söyledi. Ordu tarafından askeri kamplarda siyasi tutuklular için organize edilen toplantılarda da ulus ve vatanseverlik içerikli şarkılar söylendiği açıklandı.

Tayland'da ordu, ülkede 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protesto gösterilerinin üzerine 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayut Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti. Cunta lideri, pazartesi günü ülkeyi yönetmek için Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej'in resmi onayını da almıştı.

Cunta lideri Prayut Çan-oça'nın açıklamalarından sonra Tayland'da yeni hükümetin ekim ayına kadar kurulması beklenirken, 2015 sonundan önce seçimlerin yapılması öngörülmüyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Tayland bangkok Ordu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title