Haberler

Taşların Tılsımını Duymak Projesi ile Engeller Aşılacak

Güncelleme:

İşitme engelliler bu proje ile mücevher taşı kesim ustası olacak.

İhracatta adım adım büyüyen Türk mücevher sektörü; katma değeri yüksek ürünler üreterek ihracatını daha da artırma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Mücevher İhracatçıları Birliği önderliğinde İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile hayata geçirilen "Taşların Tılsımını Duymak" projesi, sektörün en önemli eksikliklerinden birini giderecek. Proje kapsamında; engelleri hayatımızdan kaldırmak için başta işitme engelliler olmak üzere toplumdaki dezavantajlı grupların değerli taş işlemeciliği eğitimi alabileceği ve sonrasında istihdam olanağına kavuşacakları mesleki bir eğitim merkezi kurulacak. Sektör böylece yeni taş işleme ustaları kazanacak.

Ülkemizin en önemli sorunları arasında işsizlik gelirken, engellilerin istihdam olanakları çok daha kısıtlı. Türkiye'de yaşayan engelli sayısı 8,5 milyon ve ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 12'lik bölümünü oluşturuyor. Bu engellilerin ise sadece beşte biri istihdam olanağına sahip. Mücevher İhracatçıları Birliği tam bu noktadan hareketle işitme engellilerle başlayarak istihdam sorunu yaşayan toplumdaki diğer dezavantajlı gruplara ulaşmayı hedefliyor.

"Taşların Tılsımını Duymak" projesi kapsamında kurulacak ve değerli taş işlemeciliği eğitimi verecek merkez, bir yanda işitme engelli ve dezavantajlı gruplara istihdam olanağı sağlarken diğer yanda sektörün uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artıracak, katma değeri yüksek ürünler üretebilmesi için ihtiyaç duyduğu taş işleme ustalarını mücevher sektörüne kazandıracak.

Mücevher İhracatçıları Birliği'nin; İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa hayata geçireceği "Taşların Tılsımını Duymak" projesi; 2012 yılı Sosyal İçermeye Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından da destekleniyor.

Projenin 15 Kasım 2013 Cuma günü yapılan açılış toplantısına; Bahçelievler Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, sivil toplum örgütleri ve projeyi destekleyenler katıldı.

Açılış toplantısında "Taşların Tılsımını Duymak" projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, "Türkiye, değerli ve yarı değerli taşlar açısından oldukça zengin kaynaklara sahip. Sektörümüzün gelişimi için bu taşların işlenmesi ve katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi gerekiyor. Çin, Hindistan, İsrail gibi ülkelerde değerli taş kesimi oldukça yaygın. Böylece dünya mücevher sektöründe özel bir konumdalar. Projemizin asıl çıkış noktası aslında bu oldu, taş kesimi eğitimi vererek ustalar yetiştirebiliriz, taş kesim atölyeleri kurabiliriz ve bunu yaparken engelli vatandaşlarımızı hedefleyerek aynı zamanda onlara istihdam olanağı da yaratabiliriz dedik. Projeyi oluşturduk ve İstanbul Kalkınma Ajansı'na başvuru yaparak çok kısa zamanda onay aldık. Taşların Tılsımını Duymak adını verdiğimiz projemiz için birlikte yol aldığımız çok değerli ortaklarımız var ve bugün hep birlikte projenin ilk adımını attık" dedi.

Ayhan Güner, "Türkiye'de yaşayan yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşımız var. İlk etapta işitme engellileri düşündük ancak şu an taş kesimi yapabilecek dezavantajlı gruptaki herkese kapımız açık. Ayrıca projemizin toplumsal boyutu da çok önemli. Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın istihdam konusunda yaşadığı sıkıntının farkındayız. Taşların Tılsımını Duymak projesi ile bu sorunun çözümü konusunda destek olurken, sektörümüzün ihtiyacı olan kalifiye iş gücü açığını da kapatmayı hedefliyoruz. Eğitim Merkezi'mizde eğitim alarak taş kesimi yapacak ustalarımızın emek verdiği ürünlerde özel bir amblem yer alacak ve tüm dünya bu ürünlerin ülkemizdeki işitme engelliler tarafından üretildiğini bilecek" diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ayhan Güner Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title