Haberler

Tarihi Eserler BKG ile Minyatürleşti

Güncelleme:

BKG Anadolu Medeniyetleri, Ayasofya, Göreme, Mevlana, Samsun ve Topkapı müzelerimizde sergilenen eserlerin minyatürlerini tarihseverlerin beğenisine sunuyor.

Tarihi ve kültürel öğeleri tasarım ürünlerine dönüştüren BKG (Bilkent Kültür Girişimi) Anadolu Medeniyetleri, Ayasofya, Göreme, Mevlana, Samsun ve Topkapı müzelerimizde sergilenen eserlerin minyatürlerini tarihseverlerin beğenisine sunuyor.

Ülkemizin kültürel mirasının yeniden keşfedilmesine ve bu mirasın nesilden nesile aktarılmasına katkı sağlayan BKG, kültürel hazineleri yaratıcı tasarımlarla buluşturmaya devam ediyor.

Çalışma masanız tarihle kaplanacak

Osmanlı'da üstünlüğün ve gücün sembolü teberden, Kanuni Sultan Süleyman döneminde kullanılan miğferlere, Şems-i Tebrizi'ye ait serpuştan Anadolu idollerine kadar birçok değerli eser, BKG'nin Mini Masaüstü Koleksiyonu'nda hayat buluyor. Orijinal eserlerden esinlenilerek tasarlanmış minimalist ürünlerden oluşan 13 parçalık bu koleksiyon, BKG Müze Mağazalarında ve www.bkg.com.tr'de satışa sunuluyor.

Koleksiyona ait eserler

Teberler: Kesici kısmı baltadan daha küçük bir silah olan teber, Osmanlı'da üstünlüğün ve gücün sembolüydü. 16 ve 17. yüzyıllarda merasim aracı haline gelen ve genellikle üst düzey ordu görevlilerinin kullandığı teberler, Osmanlı ordusunun ihtişamlı havasını yansıtıyor.

Osmanlı Miğferi: Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü dönemi olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde kullanılan bu miğfer, Süleymaniye Camiî'nin temel atma törenindeki ruhani havayı, Preveze Deniz Savaşı sonrasında Barbaros Hayrettin Paşa için düzenlenen merasimdeki zaferin coşkusunu hissettiriyor.

Serpuş: Dünya nimetlerine ve kılık/kıyafete önem vermeyen Şems-i Tebrizi'nin başından hiç çıkarmadığı serpuşun minyatür tasarımı ile dostluğun ve aşkın önemi ölümsüzleşiyor.

Geyik Heykeli: Tarihin en köklü uygarlıklardan biri olan Hititlerin yerleşim yerlerinden Alacahöyük, kral mezarları, ölümden sonraki yaşamın varlığına dair inançları ve mezar hediyeleri ile dikkat çeker. İşte bu mezar hediyelerinden biri olan ve erkek Hitit tanrı sembolü olan Geyik Heykeli, sekiz bin yıllık Hitit uygarlığının mistik havasını solumaya imkan tanıyor.

Ana Tanrıça İdolleri: Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde bulunan ana tanrıça idolünden esinlenerek yapılan, hem değerli maden ve taşlardan hem de pişmiş topraktan örnekleri bulunan kadın figürleri doğurganlığı ve bereketi sembolize ediyor.

Ya Fettah Kapı Tokmağı: Ayasofya kapısında yer alan ve "kapalı olan her şeyi inayetiyle açan" anlamındaki "Ya Fettah" oymalı kulplara sahip kapı tokmağı, Türk yapı ve süsleme sanatının en ilgi çekici eserlerindendir. "Ya Fettah Kapı Tokmağı" masaüstü figürü, dünyanın 8. harikası olarak tanımlanan Ayasofya'nın gizemini taşıyor.

Tunç Kapı Tokmağı: Ulu Camii'nin çift kanatlı ana kapısının üzerindeki ikiz tokmaklardan biri olan tunç kapı tokmağının uğurlu ve koruyucu özellikleriyle ilahi bir tılsım olduğuna inanılır. Nerede ise oraya güç veren, koruyup gözeten, düşmana korku salan, sahibine cesaret veren bir tılsım… Şaman'ın tılsımı olarak bilinen bu büyülü tılsım Anadolu topraklarının kudretini ve zenginliğini bir kez daha hatırlatıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Samsun Göreme Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title