Haberler

Tapu Dairesine Umutla Gidip, Hüsranla Dönüyorlar

Güncelleme:

Osmanlı döneminden kalma tapularla tapu müdürlüğüne başvuranlar, belgelerin hukuki geçersizliğinden dolayı hüsrana uğruyor.

ESMA AYGÜN - Osmanlı döneminden kalma tapularla, tapu müdürlüklerine başvuranlar, ellerindeki belgelerin hukuki geçersizliğinden dolayı hüsrana uğruyor.

Tapu ve Kadastro 11. Bölge Müdürü Erdoğan Büyükboyacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm Türkiye'de faaliyete geçen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) sayesinde vatandaşların tapuyla ilgili işlemlerini daha hızlı yapabildiklerini söyledi.

E-devlet şifresi ile vatandaşların gayrimenkulleriyle ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşabildiklerini anlatan Büyükboyacı, "Eğer gayrimenkulunüzde bir haciz, şerh, ipotek varsa bunları öğrenebiliyorsunuz. Ayrıca vatandaş gayrimenkulunun coğrafi yerini de görebiliyor. Otomasyon, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile protokol imzalayan kamu kurumlarının da kullanımına açık. Belediyeler, tarım müdürlükleri, icra müdürlükleri, mahkemeler, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi kamu kurumları vatandaşların mal varlıklarını TAKBİS sayesinde sorgulayabiliyorlar. Geçmişte mal varlığı araştırmaları çok zaman alıyordu. Sistem sayesinde bu ortadan kalktı" diye konuştu.

Büyükboyacı, bölge müdürlüğü olarak Kayseri, Nevşehir, Niğde ve Kırşehir'de her gün 160 vatandaşa 5 soru yönelterek memnuniyet anketi yaptıklarını, memnuniyetin Kayseri'de yüzde 100'e ulaştığını belirtti.

Dededen kalma 150 yıllık tapular

Gayrimenkul sahibi olmanın öteden bu yana Türk insanı için önemli olduğunu ifade eden Büyükboyacı,  şöyle devam etti:

"Zaman zaman vatandaşlarımız sandıklarının köşesinde saklanmış, dedelerinden kalma Osmanlı tapuları buluyorlar. Vatandaşın nezdinde buldukları tapu kıymetli. Çünkü Osmanlı döneminde tüm gayrimenkullerin bir tapu kaydı yok. Genellikle kıymetli arazilerin tapusu çıkarılmış. Dedelerinden kalma Osmanlı tapularını bulan vatandaşlarımız bir umut ve heyecanla bize geliyorlar. Halbuki bu tapu kayıtlarının pek çoğu hukuki geçerliliğini yitirmiş. Çünkü kadastro kanunu bir tasfiye kanunu niteliğindedir. Belki bilmediği bir mülk vardır bir yerlerde düşüncesiyle tapu dairesine gelen vatandaş üzüntüyle ayrılıyor. Türkiye genelinde büyük bir oranda taşınmazların tapularını yeniledik. Olmayanların da tapularını verdik. Kayseri'de tapulanması yapılmayan gayrimenkul neredeyse kalmamış durumda. Bu sebepten bunların çoğu hukuki anlamda geçersiz. Biz kadastro çalışmaları sırasında o tapu kaydını hiç değerlendirmemişsek, unutulmuşsa, gözden kaçmışsa bunlar hukuki açıdan yeniden değerlendirilebilir. Ancak bugüne kadar müjdeli haber verdiğimiz olmadı."

Büyükboyacı, vatandaşların getirdikleri tapuların 150 yılı aşkın bir tarihi olmasına rağmen, sağlam şekilde muhafaza edildiğini, bunun da eskiden bu yana tapu belgelerine büyük önem verildiğinin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title