Haberler

Suriye'deki İç Savaş

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kurucusu Albay Riyad el-Esad, rejim güçlerinin Tedmur'a (Palmira) girmeden önce kenti düzenlediği hava saldırılarıyla yerle bir etmeye çalıştığını öne sürdü.

Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kurucusu Albay Riyad el-Esad, rejim güçlerinin Tedmur'a (Palmira) girmeden önce kenti düzenlediği hava saldırılarıyla yerle bir etmeye çalıştığını öne sürdü.

AA muhabirine konuşan ÖSO kurucusu Albay Esad, rejim güçlerinin Tedmur'daki kara harekatı yenilgisinin ardından ne pahasına olursa olsun bölgede başarıya ulaşmak istediğine işaret ederek, "Rejim güçleri, Rus birliklerinin sağladığı destekle eş zamanlı olarak Tedmur'a girmeden önce bölgeyi yakıp yıkıyor, kent sakinlerine yönelik sistematik cinayet işliyor" dedi.

Esad, rejimin bu yöntemi ülkenin farklı bölgelerinde askeri operasyonları başlattığı zamandan bu yana kullandığını ileri sürerek, "Rejim birlikleri, yıkım ve sistematik cinayete dayalı taktikleri, kontrolünden çıkan bölgeler ya da Tedmur gibi kara operasyonlarında başarısız olduğu kentlerde kullanıyor" diye konuştu.

DAEŞ kadar rejim güçlerinin düzenlediği saldırıların da ülkedeki tahrip gücüne dikkati çeken Esad, "Uluslararası basın DAEŞ'in saldırıları üzerinde yoğunlaşıyor ancak rejim güçlerinin işlediği sistematik yıkım ve cinayetleri dikkate almıyor. Uluslararası toplumun, olaylar karşısında sessiz kalması ve 4 yıldır ülkedeki yıkımın önüne geçmemesi Suriye'deki yıkım operasyonlarında rejimin ortağı olduğuna işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

Tedmur'a askeri harekat ihtimali

Humus'taki Ömer bin Hattab Tugayları saha komutanı Yasir Ebu Muhammed ise Rusların Suriye'ye girmesi ve bölgede üs kurmasıyla eş zamanlı olarak Tedmur'da şiddetli bombalı saldırıların düzenlendiğini söyledi. Ebu Muhammed, lojistik destek ve Rusların doğrudan denetimiyle yakında Tedmur'a yönelik askeri bir harekat ihtimalinin olabileceğini belirtti.

Ebu Muhammed, rejim güçlerinin Tedmur'un kontrolünü ele geçirmesi durumunda, Rusya'nın Suriye'deki konumunun güçleneceğini savunarak, şunları söyledi:

"Bu durum onlara manevi bir başarı sağlayacak. Ayrıca terörle mücadelede başarı elde ettiği gerekçesiyle bölgeye müdahalesinin olumlu olduğu görüşünü vurgulayacaktır. Terörle mücadele konusu da Suriye'deki varlığını güçlendirmek için öne sürdüğü gerekçedir."

Suriye muhaliflerine bağlı basın aktivisti Abdulalim Ebu Zeyn, Tedmur çevresindeki son durum hakkında, "Kentin sınır bölgelerinde rejim güçlerinin varlığının hissedilmediğini, karada herhangi bir hareketliliğin gözlemlenmediğini ancak bölgede daha önce olmadığı kadar İranlı birliklerin yer aldığını" aktardı.

Rejim güçlerinin, terör örgütü DAEŞ'in kontrolü altındaki Tedmur kentine yaklaşık on gündür varil bombası ve roketle düzenlediği saldırılarda onlarca sivilin yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Tarihi yapılarda büyük hasar meydana gelen kentteki çatışmalar nedeniyle, binlerce kişinin Suriye'nin doğusundaki Rakka kentine göç etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Ebu Muhammed Suriye Riyad Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title