Haberler

Scanıa, Türkiye'de Leasıng Şirketi Kurmaktan Şimdilik Vazgeçti

Scania Tüketici Finansmanı Yönetim Kurulu Başkanı Eddie Mues, Leasingde Kdv'nin Yüzde 18'e Çıkarılması Nedeniyle, Türkiye'de Bir Leasing Şirketi Kurma Hazırlıklarını Ertelemek Durumunda Kaldıklarını Belirterek " Kdv Artışının Piyasada Yarattığı Belirsizlik Nedeniyle Bu Projemizi Şimdilik Dondurduk.

Dünyanın önde gelen ağır ticari araç üreticilerinden Scania'nın Türkiye'de iki yıl önce faaliyete geçen Scania Tüketici Finansmanı Şirketi 2007 yılında satılan toplam 2 bin 174 araçlık satışın 780 adedinin finansmanını gerçekleştirdi. Scania Finans'ın Türkiye'de ticari araç alıcılarına sağladığı kredinin vadesi 2 ile 5 yıl arasında değişirken, kredi vadelerinin ortalama 3 yılda yoğunlaştığı ve toplam satışların yüzde 36'lık bölümünün tüketici finansmanı ile karşılandığı bildirildi.

Scania Finans tarafından 2002'den 2007 sonuna kadar finanse edilen toplam ticari araç sayısı 1.740 olarak açıklanırken, sağlanan finansman tutarını da 130 milyon doların üzerinde gerçekleşti.

-"2008'DE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Scania Finans'ın 2007 yılı verilerini değerlendirmek ve 2008 hedeflerini açıklamak üzere İstanbul'da Scania Tüketici Finansmanı Yönetim Kurulu Başkanı Eddie Mues, Scania Finans Yönetim Kurulu Başkanı Claes Jacobsson ve Doğuş Otomotiv Genel Müdürü Tolga Şenyücel'in katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Scania Tüketici Finansmanı Yönetimi Kurulu Başkanı Eddie Mues " Piyasalarda kötüye gidiş yaşansa bile ticari taşımacılık vazgeçilmez bir hizmet ve büyümeye devam edecek. Bu nedenle biz de Scania olarak 2008'e iyimser bakıyoruz ve şirket olarak pazardaki büyümemiz sürecek" dedi.

-"LEASING ŞİRKETİ KURMAKTAN VAZGEÇTİK"

Eddie Mues, leasingde KDV'nin yüzde 18'e çıkarılması nedeniyle, Türkiye'de bir leasing şirketi kurma projesini ertelemek durumunda kaldıklarını belirterek, "KDV artışının piyasada yarattığı belirsizlik nedeniyle bu projemizi şimdilik dondurduk. Bekleyip göreceğiz. Eğer şartlar oluşursa leasing şirketi kurmaya yönelik çalışmalarımızı yeniden değerlendireceğiz" diye konuştu. Yönetim Kurulu Başkanı Mues,Türkiye'ye uzun vadeli bir perspektif içinde baktıklarını ifade ederek " Türkiye ekonomisine eğer olumlu bakmasaydık tüketici finansmanı şirketini 2 yıl önce kurmazdık. Dönemsel krizler olsa bile bu krizlerin geçmişteki gibi bir derinlikte olacağını sanmıyoruz. Türkiye ekonomisi iniş çıkışları her zaman aşabilecek güçtedir. Biz karlılığımızı da, pazar payımızı da uzun vadeli perspektif içinde her yıl büyütmeyi hedefliyoruz" dedi.

-"YEREL YÖNETİMLERE DE SATACAĞIZ"

Doğuş Otomotiv Genel Müdürü Tolga Şenyücel de ithal ticari araçlar sektöründe geçen yıl yüzde 20'ye yakın bir gerileme olmasına karşın, Scania'nın yüzde 4'lük bir büyüme gösterdiğini belirterek " 2008'e iyimser bakıyoruz. Kurlarda iniş çıkışlar olsa da, döviz fiyatları gerçek olması gereken yere tekrar geri dönüyor. Tüketici de bu tür durumlarda bekleyip gelişmeleri izliyor ve ona göre kararını veriyor" diye konuştu. Türkiye'de kamu alımlarında, fiyat avantajı, ödeme seçenekleri ve üretim yerinin burada olması gibi nedenlerle yerli üretim yapan markaların ithal markalara genelde tercih edildiğini söyleyen Tolga Şenyücel " Biz de şimdi bazı yerel yönetimlere Scania markalarını satmaya başladık. 2008'de daha fazla sayıda belediyede Scania markalarını görmeye başlayacaksınız" dedi.

-"TÜM DÜNYADA 53 BİN 873 ARAÇ SATILDI"

Scania Finans'ın dünya çapındaki faaliyetleri hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Claes Jacobsson, 2007 yılında 53 bin 873 adet Scania marka aracın satıldığını ve toplam cironun 59.9 milyar Euro'ya ulaştığını, faaliyet karının da 8.4 milyar Euro olduğunu söyledi. Jacobsson başta Avrupa olmak üzere dünyada toplam 40 ülkede 15 şirketle faaliyet gösterdiklerini, Latin Amerika'da Şili'de, Güney Afrika ve Güney Kore'deki varlıklarının da güçlendiğini belirterek " Bütün dünyada nakliye araçlarına ve ekipmanlarına ve hizmetlerine karşı güçlü bir talep var. Biz 2009'a kadarki dönemde yıllık yüzde 10 düzeyinde büyümeyi hedefliyoruz. Yıllık karımızın da yüzde 4'ünü araştırma ve geliştirme yatırımlarına ayıracağız" dedi.(ANKA)

(NÇ/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title