Haberler

Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısı için 10 kuralı belirledi! 4 gruptakilere aşı yapılmayacak

Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısının uygulanması ve sonrasında oluşabilecek istenmeyen etkilerin takibine ilişkin kuralları açıkladı. Buna göre, yüksek alerjik reaksiyon olması durumunda ikinci doz uygulanmayacak. Hamilelere, korona geçirenlere ve aşıdan 10 gün önce temaslı olan kişilere herhangi bir aşı yapılmayacak.

Sağlık Bakanlığı, Çin'den alınan koronavirüs aşısı CoronaVac'ın yaygın uygulamasına 14 Ocak'ta başladı. İlk olarak sağlık çalışanlarına uygulanmaya başlanan aşı, 19 Ocak itibarıyla 1 milyona yakın kişiye yapıldı. Halen birinci aşamanın ikinci adımına geçilmiş durumda. Huzurevleri ve bakımevlerindeki kişilere Kovid-19 aşısı uygulaması başladı.

İŞTE AŞIDA UYGULANACAK 10 KURAL

Uygulamada ikinci adıma geçmemizin ardından Sağlık Bakanlığı, Kovid-19 aşısının uygulama kurallarını açıkladı. Aşının kimlere nasıl yapılacağı, hangi şartlarda ikinci dozun yapılmayacağı, aşı olan kişilerin nasıl takip edileceği netleşti.

Rehberde yer alan bilgiler şöyle:

  • Aşı tercihen sol koldan ve otururken yapılacak.
  • İlk dozdan sonra ciddi alerjik reaksiyon yaşanırsa ikinci doz uygulanmayacak.
  • 38 derece ve üzerinde ateşi olanların, henüz kesin tanı konulmamış akut hastalığı olanların ve epilepsi gibi kronik hastalıkların akut atakları sırasında olanların aşıları ertelenecek.
  • İkinci bir talimata kadar hastalığı geçiren ya da aşıdan 10 gün önce temaslı olan kişilere aşı yapılmayacak.
  • Virüs aşısıyla, grip, zatürre ve diğer rutin aşılar arasında en az iki hafta olması gerekiyor.
  • Kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği gibi canlı aşılarda ise en az 4 hafta beklenecek. Kuduz ve tetanos aşısı ise zaman bırakmadan yapılabilir.
  • Kovid-19 hastalığını ağır geçirme riski yüksek olan hamileler, istedikleri takdirde aşı olabilecek. Ancak, hamileliğin ilk üç ayında aşı uygulanmaması tercih edilecek. Emziren anneler isterse aşı olabilir.
  • Aşı olanlar 6 aya kadar takip edilecek.
  • Aşı uygulanan bölgede ağrı/kızarıklık/şişlik, yorgunluk, baş ağrısı, gibi belirtiler sisteme girilecek.
  • 6 aya kadar tat veya koku kaybı, yüz felci gibi nörolojik istenmeyen etkiler de kayıt altına alınacak.
Kaynak: Haberler.com / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Haberler

500

Yorumlar (62)

Vatandaş:

Bizdeki proflar ne işe yarıyor acaba, yattıkları yerden maaş alacaklarına bizahmet çalışsınlar onlarda aşı üretsin. niye çin aşı alman aşısı almak zorundayız. Ben gavurun aşısına güvenmiyorum. Çin türklere düşman bir ülke, kafkas türklerini akıl almaz işkencelerle hergün öldürüyor. Ben nasıl güvenipte bu adamların aşısını vurdurucam..

38
8
yanıtYanıtla
vatandaşx:

çok güzel yazmışsınız ama aşı demek öyle kolay olmuyor binbir türlü aşamaları var. aşı konusu da çalışmalar da devam ediyor çine hiçbir zaman güvenmeme konusunda da haklısınız ama sağlık çalışanı olarak 14 gün boyunda test yapıldı aşılar sentezlendi güvenilirliği test aşamasından geçti ve gelecek olan aşılara da aynısı yapılacak her zaman yerli ve milli olması ayrı bi gurur verici olur.

yanıt8
yanıt1
SEVİM:

Kobay olarak kullandınız bizi, aşıdan 15 dk sonra yüzüm uyuşmaya başladı, sol tarafım komple uyuştu 1 saatte. Kimse ne yapacağını bilemedi çok kızgınım çok.

25
20
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Yalan söylüyorsun

yanıt3
yanıt16
covid-19:

Keşke öyle kalsaymışsın

yanıt2
yanıt14
aşı maryo:

çocuklar da aşı vurulunca bu tür belirtiler oluyor fazla takılmayın

yanıt1
yanıt10
cevap:

Hasta olmamışsınız, yoğun bakıma düşmemişsiniz hatta ölmemişsiniz. Ama aşının yetişmediği yakınlarımız şu an mezarda, biraz olumlu bakmayı deneyin.

yanıt4
yanıt11
Selim:

Çinde çare olmuş ki bizde çare olacak bu aşı, çinde gene vaklar fırladı. . . ayrıca virüste aşı işe yaramaz virüs sürekli değişiyor tıpkı girp gibi. . . . önce gribe kesin çare bulsunlar sonra bu aşının koranya çare olduğuna inanırım. bu arada aşı şirketleri hukuk üstü oldu yani hiçbir yasal yükümlülük altında değiller bu aşı yüzünden vatandaşa bir şey olsa kim sorumlu olacak? aşı olun diyenler bu sorumluuğu alıyor mu elbette almnıyor aşı olmadan önce sözleşme imzalatıyorlar sorumluluk bende diye

31
13
yanıtYanıtla
misafir:

izlenen yol doğru değil, çocuklar ve gençleri niye sona bırakıyorsun ülkenin geleceğidir. 65 yaş üzeri sona kalmalı. sonra ülkede gençler iş beğenmez, okumaz, ve terk eder giderler başka ülkelere. hangi işi doğru yaptılar ki

9
33
yanıtYanıtla
nnn:

ben eczane calısanıyım hala olmadım

yanıt2
yanıt1
Tüm 62 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title