Haberler

Sağır ve Dilsiz Hastalara Yeni Tedavi Yöntemi

İzmir'de Gerçekleştirilen Ege 2008 Ambulans Rallisi'nde Sağır ve Dilsiz Hastalar İçin Kullanılan "Görsel Çeviri Kılavuzu" Avrupa'ya Örnek Oldu.

İzmir'de gerçekleştirilen Ege 2008 Ambulans Rallisi'nde sağır ve dilsiz hastalar için kullanılan "Görsel Çeviri Kılavuzu" Avrupa'ya örnek oldu.

Sağır ve dilsiz hastalar için geliştirilen ve ilk kez Ege 2008 Ambulans Rallisi kapsamında İzmir'de kullanılan "Görsel Çeviri Kılavuzu" kısa sürede hastalara müdahale edilmesini sağladı. Ralli kapsamında uygulanan senaryolara göre şehrin farklı yerlerindeki hasta ve yaralılara müdahale eden sağlık ekipleri, üzerinde kişinin sağlık durumunu gösteren resimlerin ve simgelerin bulunduğu kılavuz sayesinde sağır ve dilsiz hastalarla kolaylıkla anlaşabildi. Kılavuzu ilk kez ABD'de katıldığı bir konferansta gördüğünü ve Türkiye'de uygulamaya karar verdiğini belirten İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Acil Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, sağlık ekiplerinin sağır ve dilsiz hastalara müdahale konusunda zorlanmamaları için bu kılavuzun geliştirildiğini söyledi. Ege 2008 Ambulans Rallisi kapsamında ilk kez denenen yöntemin ekiplerce başarılı şekilde kullanıldığını ifade eden Sofuoğlu, ralli boyunca özellikle yurtdışından gelen yarışmacılarla faydalı bilgi alışverişinde bulunulduğunu belirterek, "Üç beş dakika bazı durumlarda insan hayatı için çok önemlidir. Sağır ve dilsiz hastaların derdini anlatması ve bu nedenle müdahalede bulunmak çok zordur. Telaş içinde yardım bekleyen sağır ve dilsiz hastanın derdini anlatabilmesi için üzerinde resimler ve simgeler bulunan Görsel Çeviri Kılavuzu'nu denemeye sunduk. Rallide başarıyla kullanılan yöntemi bundan sonra uygulamaya koyacağız" dedi.

Görsel Çeviri Kılavuzu'nun Türkçe ya da İngilizce bilmeyen yabancı hastalar için de faydalı olacağını ifade eden Sofuoğlu, Türkçeleştirilerek kullanılan yöntemin ralliye Avrupa'dan katılan yabancı yarışmacılara da örnek olduğunu söyledi. Doğru bilgiyi paylaşmanın önemine değinen Sofuoğlu, "İlkyardımda ya da acil sağlık hizmetlerinde önemli olan doğru tanıya kısa sürede ulaşmaktır. Ralli boyunca özellikle yabancı ekiplerle faydalı bilgi alışverişinde bulunduk. Yeni sağlık sistemleri başarıyla denendi.

Vatandaşlara da bu sistemler tanıtılmış oldu. Ralli boyunca hedeflediğimiz tüm amaçlar yerine getirilmiş oldu" diye konuştu. Sağır ve dilsiz hastaların bulundukları mekandan 112 Ambulans Servisi'ne ulaşabilmeleri ve iletişim kurabilmeleri için SMS projesi üzerinde de çalıştıklarını belirten Sofuoğlu, gerçekleştirilmesi planlanan proje sayesinde acil yardıma ihtiyacı olan sağır ve dilsiz hastaların telefondaki tek bir tuşla kendilerine ulaşabileceklerini ifade etti.

(YB-YK-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? #9917 30 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Bugün hava nasıl olacak? #127782 İstanbul'da yağmur yağacak mı? 30 Nisan hava durumu tahminleri! A101 AKTÜEL KATALOĞU 2 MAYIS| Çekme karavan fiyatı ne kadar? A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi! Resmi Gazete'de yayımlandı: #128647 Toplu taşıma 1 Mayıs'ta ücretsiz olacak! Resmi Gazete bugünün kararları neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title