Haberler

Romanya'dan "Schengen İsyanı"

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Basescu, ülkesinin Schengen almasını bloke eden bazı birlik ülkelerine tepki göstererek "Sonsuza kadar böyle devam edemeyiz" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya gelen Romanya Cumhurbaşkanı Trairan Basescu, ülkesinin AB içi kontrolsüz dolaşıma olanak veren Schengen Alanı'na girmesini bloke eden bazı birlik ülkelerine tepki göstererek, "Sonsuza kadar böyle devam edemeyiz" dedi.

Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, "işbirliği ve tahkik mekanizmasının siyasi oyun aracı haline dönüştüğünden ve olması gerektiği gibi kullanılmadığından" yakınan Basescu, "Derin hayal kırıklığı yaşıyoruz. Romanya, Schengen kriterleri kapsamında değerlendirilen bir ülke. Sonuçlarımız gayet iyi ve Schengen Alanı'nda yer alabiliriz. Buna rağmen işbirliği ve tahkik raporu bir üye ülkeye karşı kullanıldı. Bu kabul edilmesi çok zor bir durum" dedi.

AB'ye entegrasyon sürecini devam ettirmek istediklerini belirten Basescu, "Bazı üye ülkelerin sürekli olarak, özellikle de kurumlarımız işlerken, bu raporu kullanarak entegrasyon sürecimizi bloke etmesini kabul edemeyiz" diye konuştu.

Barroso da Romanya'nın Schengen Alanı'na katılımına karar verecek olanın üye ülkeler olduğunu belirterek, "AB Komisyonu üzerine düşeni şeffaf şekilde yaptı. Teknik açıdan Romanya tüm kriterleri karşılıyor" dedi.

Romanya'nın durumunu defalarca kontrol ettiklerini kaydeden Barroso, üye ülkelerin olumlu karar almaları halinde, bu ülkenin Schengen sınırlarını koruma konusunda güvenilir bir ortak olduğuna inandıklarını ifade etti.

Görüşlerini, şüpheleri olan hükümetlere de ilettiğini söyleyen Barroso, "Bu hedef Romanya için çok önemli. Romanya üzerine düşeni yaptığından bu olanağın kendilerine sunulması adil olacaktır" diye konuştu.

Romanya'nın Schengen Alanı'na girmesi konusunda özellikle Almanya ve Hollanda'nın çekinceleri bulunuyor.


Kaynak: AA / Güncel

Jose Manuel Barroso Avrupa Birliği Romanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title