Haberler

Öyle Rapora Böyle Bahane

GATA'da, Para Karşılığı Düzenlenen Sahte Çürük Raporlarıyla Bazı Kişilerin 'Askerlikten Kurtulmalarına' Olanak Sağladıkları Gerekçesiyle Başçavuştan Albaya Tam 138 Sanık Hakkında 2 -982 Yıl Arasında Hapis İsteniyor.

GATA’da, para karşılığı düzenlenen sahte çürük raporlarıyla bazı kişilerin ’askerlikten kurtulmalarına’ olanak sağladıkları gerekçesiyle başçavuştan albaya tam 138 sanık hakkında 2-982 yıl arasında hapis isteniyor.

İddianamede, çetenin rüşvet paralarını doktorlar ve personelle paylaştığı, verilen raporlarda ’Avize takarken düştüm’den, ’Kavgada elim kırıldı’ya kadar birçok bahanenin yer aldığı belirtiliyor.

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde son yılların en büyük sahte çürük raporu operasyonuyla ilgili, aralarında 4 albay, 5 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı, 5 teğmen ve 5 başçavuşun bulunduğu 5’i tutuklu 138 sanık hakkında dava açıldı. KKK 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı Erhan Ermişoğlu’nun hazırladığı iddianamede, 2004-2005-2006 yıllarında rüşvet alıp vermek, zincirleme askerlikten kurtulmak için hile yapmak, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt adına suç işlemek ve görevi ihmalle suçlanan sanıklar için, 2 ile 982 yıl arasında hapis isteniyor. Ayrıca alınan rüşvetlerle, sahte rapor düzenleten er ve erbaşların TSK’dan aldığı hava değişimi paralarının tahsili ve 1 albay, 1 yarbay, 2 binbaşı, 1 yüzbaşı ve 5 başçavuşun ordudan çıkarılması isteniyor.

279 sayfa iddia

Askeri Savcı Erhan Ermişoğlu’nun, GATA’da görevli 138 sanık hakkında hazırladığı iddianame 279 sayfa tutuyor. Savcı, sanıkların belirli bir hiyerarşik yapı içinde, süreklilik arz eder şekilde ve dayanışma halinde, birlikte hareket ettiklerini, bu çerçevede makam ve memuriyetlerini kötüye kullanarak askerlik hizmetinden kurtulmak isteyenler için maddi menfaat karşılığında sahte rapor düzenleyip temin ettiklerini iddia ediyor. Çürükçü sanıklar arasında Ergenekon’un ilk ayağı ’Girdap operasyonunun’ tutuklu sanığı, VKGB üyesi Salih Zeki Balaban da var. Balaban, bir emekli albayın oğluna sahte rapor almakla suçlanıyor.

Tek doktor görmeden

Banka hesapları üzerinden izlenen para trafiğine de yer verilen iddianamede, GATA’da görevli Uğur T. ile Hakan D.’nin, askerlikten kurtulmak isteyen er ve erbaşla rütbeli personel arasında menfaat karşılığı ilişki kurduğu, sahte rapor işlemlerini doktor imzalarını taklit ederek, başkalarına ait röntgenleri kullanarak gerçekleştirdiği öne sürülüyor. İddianamede, şu suçlamalar yer alıyor: "Hastaların pek çoğunu görmedikleri, hastaların sadece bilgisayar üzerinden servise girişlerinin yapıldığı, doktorlarca muayene edilmediği, röntgen çektirilmediği, rapor suretlerinin iş yoğunluğundan da istifade ile büyük çoğunlukla doktorlara imzalatılarak, bazen de doktorlar yerine imza atılarak düzenlendiği, sahte raporların askerlik şubesi ve birlik komutanlarına gönderilerek, adı geçen kişilerin askerlik hizmetlerinden kısmen de olsa uzak kalmalarına imkán sağlandığı..." İddianamade, erbaş ve erlerin hava değişimi raporu almak için başvurdukları sanıklardan Bçvş. Esen Ç.’nin şu sözleri de yer alıyor: "2000’i doktor alıyor, 2000’i personele veriyorum, 1500 de bize kalıyor, bu paralar paylaşılırken merkez komutanlığına da gidiyor."

Zaten muaflardan bile ’almışlar’

İDDİANAMEDE, fazla kiloları nedeniyle askerlikten muaf tutulma hakları bulunan bazı kişilere de para karşılığı rapor düzenlendiği de ortaya çıktı. Sanık Serkan G., ifadesinde, B. Binbaşı’ya, "Komutanım, bu kişilerin fazla kiloları nedeniyle zaten hakları var. Rapor alabilirler" dediğini, binbaşının, "Bu çocukları doğrudan sana göndereyim, ancak onlar bu tür hakları olduğunu bilmesinler, hastaneden de bir kişi onlara yardımcı olsun" diye cevap verdiğini öne sürüyor, para ve hediye önerildiğini iddia ediyor.

’Çürük’ bahaneler

ASKERİ Savcılık iddianamasine göre, hava değişimi için 7 ayı bulan, çoğunlukla askerliğin bitimine birkaç ay kala verilip terhis sağlanan sahte raporlarda, en çok merdivenden düşme gerekçe gösterilmiş (25 kişi). Onu, maç yaparken düşenler takip ediyor. Tamamının uydurma olduğu ileri sürülen diğer gerekçeler şöyle:

Sinirlenip sol kolumu duvara vurdum, elim kırıldı.

Abajuru düzeltirken dengemi kaybedip düştüm.

İzin dönüşü can kurtaranlık yaparken gözetleme kulesinden düştüm.

Kaldırımda yürürken dengemi kaybedip düştüm, elim kırıldı.

Eşya taşırken dolap üzerime düştü.

Eşya yüklerken kamyondan düştüm.

Hasta annemi ziyaret ederken sedye koluma çarptı.

Kavgada dayak yedim.

Şakalaşırken düşüp elimi kırdım.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title