Haberler

Neyini Eğitim İçin Üfledi

Türkiye'nin en önemli neyzenlerinden Ferit Yavuz, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Gazi Ortaokulu yararına anlamlı bir konser verdi.

Türkiye'nin en önemli neyzenlerinden Ferit Yavuz, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Gazi Ortaokulu yararına anlamlı bir konser verdi. Türkiye'de ilk defa ney enstrümanı ile İstiklal Marşı'nı icra etmesiyle tanınan Yavuz, konserinde izleyenleri adeta büyüledi.

Kızı Özlem Yavuz Karasu'nun eğitim verdiği ilçenin en eski ve köklü eğitim yuvalarından Gazi Ortaokulu yararına verdiği konserde Neyzen Ferit Yavuz'u Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen eşleriyle birlikte yalnız bırakmadı. Neyzen Ferit Yavuz, tek başına verdiği konserde, bir yandan ney üflerken, diğer yandan da ayaklarıyla kudüm çaldı.

Ayvalık Belediyesi'ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konser sonrasında Yavuz'un kendi elleriyle yaptığı neylerinden biri açık artırmayla satışa sunuldu. 500 liradan açık arttırmaya çıkan neyi bin lira bedel ödeyerek Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer satın aldı. Böylece Türkiye'nin en pahallı neyinin eğitim için Ayvalık'ta satılmış olduğu bildirildi.

Ünlü neyzen Ferit Yavuz, İtalya'da verdiği konser sonrası kızının anaokulu öğretmenliği görevinde bulunduğu Gazi Orta Okulu'nun davetini kabul ederek Ayvalık'a geldiğini belirterek, eğitime katkı vermekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Müzik hayatına köyde kaval çalarak girdiğini anlatan Yavuz, "Daha sonra İstanbul'a geldiğimde düğünlerde kavalımı çalmaya başladım. Sonrasında 27 yıl süresince TRT sanatçılarının yanı sıra birçok ünlü müzisyene ney çaldım. 1975 yılında neyle tanıştım. Aynı zamanda ney imalatı da yapıyorum. 1996 yılında neyin üstadı Niyazi Sayın hocamla tanıştım. Sayesinde bu günlere geldim" dedi.

Konserlerinde genelde sahnede kendisine yardımcı enstrümanlarla eşlik eden sanatçı arkadaşlarının olduğunu kaydeden neyzen Ferit Yavuz, "Ancak tek başıma verdiğim konserlerimde neyin olmazsa olmaz enstrümanlarından biri olarak kabul edilen kudümü de kendim çalıyorum. Hem ney üflemek, hem de kudüm çalabilmek oldukça zordur. Ama benim için artık bu son derece doğal olmuş durumda" ifadelerini kullandı. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Türkiye Ayvalık Karasu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title