Haberler

Miting Sonrası Gerginlik

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türkiye'nin bütün insanlarına, bütün kimliklerine karşı sorumluluklarımız var. Dilimizle, kimliğimizle bu ülkenin onurlu vatandaşları olacağız. Abdal olacağız, Türk olacağız, Kürt olacağız. Alevi, Sunni olacağız. Ama öncelikle hep birlikte kardeş olacağız" dedi.

Hdp Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, " Türkiye'nin bütün insanlarına, bütün kimliklerine karşı sorumluluklarımız var. Dilimizle, kimliğimizle bu ülkenin onurlu vatandaşları olacağız. Abdal olacağız, Türk olacağız, Kürt olacağız. Alevi, Sunni olacağız. Ama öncelikle hep birlikte kardeş olacağız" dedi. Selahattin Demirtaş, Kırşehir Cacabey Meydanı'nda halka seslendi. Demirtaş, konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştirdi. Konuşmasında, "Biz halkın içinden çıkmış siyasetçiler değiliz, halkın içindeyiz. Halkın partisiyiz, halkın siyasetçileriyiz" diyen Demirtaş, "Bir tarım ülkesi olan Türkiye'de tarımı bitiren ve bugün patatesin bile kilosunu 5 TL'ye vatandaşa sunma zorunluluğunda bulunan bu politikaları ancak HDP bitirebilir. Daha yakın zamana kadar, AKP iktidarından önce bile dünyada tarım üretiminde kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydik. Ama bugün maalesef çiftçi artık kendi karnını doyuramıyor. Bizler mercimeği Kanada'dan getiriyoruz. Tek başına dünyanın mercimeği Türkiye'de yetiştirilebilir. Ama bir talimat aldılar, büyük tarım işletmeleri dışında küçük üretici bitirilecek talimatı aldılar. Hükümete bu talimatı veren de Avrupa Birliği merkezli tarım politikalarıydı. Bunları biz eleştirdik. Küçük tarım üreticisi bitirilirse ülkenin ekonomisi biter, kültürü biter. Köylerde tarım olmazsa tarlalarda, bağda, bahçede üretim durursa yapay bir topluma dönüşürüz. Bu nedenle bizler geçimlik tarım dahil olmak üzere, yani kendi kendimize yetecek üretim dahil olmak üzere tamamını destekleyeceğiz. Mazottan ve gübreden küçük üretici için vergi alınmayacak. Sıfır kredili onlara destek sübvansiyon sunulacak. Var olan kredi borçları yapılandırılıp, çiftçinin üzerindeki borç kaldırılacak. Bunlar ancak sizin tarımsal üretiminizi artırabilir" ifadelerini kullandı.

Kırşehirlilerin ağırlıklı olarak tarımla ve hayvancılıkla geçimlerini sağladığını vurgulayan Demirtaş, şöyle devam etti:

"Eğer tarım, hayvancılık bitirilmişse artık açlığa mahkum edilmişsiniz demektir. Burada işsizseniz, Kırşehir'de, kendi şehrinizde, köyünüzde karnınız doymuyorsa mecburen batıya, metropollere ya da Avrupa'ya, dünyanın dört bir köşesine göç etmek zorunda kalacaksınız. Bu da bilinçli bir politikadır. Bugün Kırşehir nüfusunun birkaç katı Kırşehirli, Kırşehir'in dışında yaşamak zorunda. Elbette onun tercihi değil. Her Kırşehirli, burada, yani Ahilik kültürünün merkezinde, Neşet Ertaş'ın memleketinde, Hacı Bektaş'ın memleketinde yaşamak ister. Elbette her Kırşehirli, burada kendi köyünde, kendi mezarlarının, kendi atasının, dedesinin hatıraları arasında yaşamak ister. Bu hepinizin tercihidir bilirim, ama açlık, yoksulluk gurbeti mecbur kılmışsa bu da Kırşehirlinin kaderi değil, bilinçli bir politikadır. Burada tarım yapamaz hale gelip, burada köyünüzü, bağınızı, bahçenizi terk edin, büyükşehirlerde fabrika, atölye kapılarında, işsizlik kuyruğunda bekleyin. Neden, dışarıda ne kadar işsiz olursa içerideki işçiyi az ücrete çalıştırmak o kadar mümkün olur."

"PROVAKASYONLARA ALDIRMAYIN"

Demirtaş, "Bu ülkeyi alın terinizle sırtınızda siz taşıyorsunuz, hırsızı, talancısı, rüşvetçisi değil. Sizin hakkınızı size iade edecek bir düzeni kurmayı vaat ediyorum. HDP'ye sizin desteğinizle Allah'ın izniyle bir güç, kuvvet elde ederse parlamentoda olursa ezilenden yana olacak. ve elbette barıştan yana olacak. Bütün Türkiye'ye barış elini uzatmış bir partinin parlamentoda olması ülkemizde kardeşliğin, birliğin teminatıdır. Bunu hazmedemeyenler, bunu anlamayanlar, bunu idrak edemeyenler kendi iktidarları elden gidecek diye, kendi saltanatları, kendi kurdukları hilafet elden gidecek diye, sarayları sarsılacak diye partimizi baraj altında bırakmak için her türlü provokasyonu, iftirayı, yalan kampanyasını sürdürüyorlar" diye konuştu.

Kırşehirlilere bir ricası olduğunu belirten Demirtaş, "Benim sizden ricam, Kırşehir'de HDP çalışması yürüten, HDP'ye gönül veren, HDP'ye oy veren, vermeyi düşünen kardeşlerimden özellikle ricamdır. Bizim için asla düşman parti diye bir kavram yoktur. Hangi partiye oy verirse versin bizim kardeşimizdir, böyle yaklaşacağız. İnatla, ısrarla sizi tahrik etmeye, sizi provoke etmeye çalışacaklar. Siz asla bunlara aldırmayın. Çünkü bizim bu ülkede güçlü bir kardeşlik mesajı, güçlü ve barış içinde beraber yaşama mesajı vermemiz lazım. Seçimi kazanmak çok daha kutsal bir iştir. Sizler barış sevdalısı kardeşlerim, bunların tahriklerine aldanmayın. Gece-gündüz kimliklerimizi, mezheplerimizi meydanlarda yuhalatmalarına aldanmayın. Siz barışa inanın. Hangi partiye oy vermiş olursa olsun siz de biliyorsunuz ki her biri sizden biri, onurlu bir insandır" şeklinde konuştu.

"İNSANİ DEĞERLERİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bunlar, HDP'yi, Halkların Demokratik Partisi'ni her yerde düşman etmeye çalışıyorlar. Ama biz aynı dille konuşamayız. Aynı dille, onların diliyle maalesef, hele hele Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı'nın diliyle konuşulsa hepimiz öyle konuşsak Allah korusun burası Suriye'ye döner. Türkiye'yi, Suriye'ye çevirir bunlar. Biz bunların bu çirkin, bu iftiracı, bu provokatif tuzağına düşmeyeceğiz. Sabırla, sükunetle bir seçim kampanyası yürüteceğiz. İnancımızla, imanımızla, inanarak öz gücümüzle kazanacağız, para gücüne dayanarak değil, zorbalık gücüne dayanarak, insani değerlerimize inanarak kazanacağız. Biz, bize bu zorbalığı dayatanlara, elindeki güçle halkı ezmeye çalışanlara insanlığı öğreteceğiz. İnsani değerleri ayağa kaldıracağız. Bu nedenle yürüyüşümüze Büyük İnsanlık Yürüyüşü dedik. İnsani değerleri ayaklar altına almış olanlara karşı büyük insanlık değerlerini savunacağız. Ülkemizin buna ihtiyacı var" dedi.

Bu kadar kamplaşma, bu kadar kutuplaşma, bu kadar gerginlik içerisinde ülkede HDP dışında bütün ülkeyi düşünen başka parti olmadığını ileri süren Demirtaş, "Herkes koltuk derdinde, herkes kendi istikbalinin derdinde. Ama biz bu kadar ucuz düşünemeyiz. Türkiye'nin bütün insanlarına, bütün kimliklerine karşı sorumluluklarımız var. Dilimizle, kimliğimizle bu ülkenin onurlu vatandaşları olacağız. Abdal olacağız, Türk olacağız, Kürt olacağız. Alevi, Sunni olacağız. Ama öncelikle hep birlikte kardeş olacağız. Önce insanlık kimliğinde buluşacağız ki koltuktan daha değerli şeyler olduğunu unutmayalım. İnsani değerlerden daha kıymetli değil demek için yollardayız. HDP bunun politikasını ortaya koyuyor" diye konuştu.

Konuşmasında, "Önümüzdeki 25 gün içinde ülkemize rahat nefes aldıracak, 7 Haziran akşamı iyi ki bu ülkede HDP var ve iyi ki HDP barajı aşarak parlamentoya gitti deyip rahat bir nefes alacak insanların oyuyla, anaların dualarıyla inşallah parlamentoya gireceğiz" diyen Demirtaş, şunları söyledi:

"Bizler o gün, o akşam, 7 Haziran akşamı Türkiye'nin önünü açmış olacağız. Çünkü bu ülkenin diktatörlüğü değil, özgürlüğe ihtiyacı var. Bu ülkenin tek adamlık sistemine değil, hep birlikte ülke yönetimine katıldığımız bir demokrasiye ihtiyacı var. Sizler Kırşehir'den destek verirseniz, bu selama selamla cevap verirseniz, uzattığımız bu eli tutarsanız işte o zaman hep birlikte yeni yaşama doğru bir adım daha atmış olacağız. Siz hazırsanız, biz hazırız. Siz görev verirseniz, inşallah sizi mahcup etmeyeceğiz. Size layık bir siyaseti, size layık bir çizgiyi elbette ortaya koyacağız. Bunun için biraz daha çalışmaya, biraz daha sabra ihtiyaç var. HDP'nin barajı aşması için sizin o bir oyunuza ihtiyacımız var. Elinizdeki mühür çocuklarınızın, torunlarınızın geleceğini belirleyecek mühürdür. Ne değişir demeyin, bir oyla çok şey değişir. 5 yıl boyunca seçimden seçime sizi hatırlayanlara bir ders vermek için o mührü doğru kullanın. Mühür kimdeyse Süleyman odur."

MİTİNG SONRASI GERGİNLİK

Kırşehir'de HDP'nin yaptığı mitingde 25-30 civarındaki bir grup genç Selahattin Demirtaş'ın konuşmalarını sık sık ıslıkladı ve protesto etti. Selahattin Demirtaş konuşurken miting alanı yakınlarında bulunan protestocu grup, "Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez" sloganları attı. Çevik Kuvvet ekipleri de alanda bulunanlar ve protestocu grup arasında etten duvar ördü. Demirtaş'ın mitinginin bitmesinin ardından HDP binası civarında mitingden dağılan gruba taş ve pet şişeler fırlatınca gerginlik çıktı. HDP' li yöneticilerin olayların büyümemesi ve kalabalığı dağıtmak için büyük çaba harcadıkları görüldü. Bu arada polis arbedede tarafları ayırmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Selahattin Demirtaş Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Ayhan Bora Kaplan: Bir tanem sözü yanlışlıkla ağzımdan çıktı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

title