Haberler

Mersin Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü Yıldönümü, Mersin'de Düzenlenen Resmi Törenle Kutlandı.

KKTC Mersin Başkonsolosluğu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan kutlama törenine Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Mücahitler...

KKTC Mersin Başkonsolosluğu tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan kutlama törenine Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Mücahitler Derneği üyeleri, Muharip Gaziler Derneği Şubesi üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumunun ardından, bando eşliğinde saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Türkiye'de yalnızca Mersin'de devlet töreni ile kutlanan programda konuşan KKTC Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Türk Silahlı Kuvvetkeri'nin gerçekleştirmiş olduğu Kıbrıs barış Harekatı'nın Kıbrıs Türkleri için hayati bir harekat olduğunu ifade ederek, "5 Temmuz 1974'de, Yunan cuntasının desteğiyle EOKA terör örgütü lideri adayı Yunanistan'a bağlamak amacıyla kanlı bir darbe gerçekleştirmek istemişti. Bu hayalleri, Türkiye'nin garantörlük hakkını kullanarak müdahale etmesiyle gerçekleşmedi. Ne acıdır ki 2016'nın 15 Temmuz günü anavatanımız Türkiye'de darbe girişimi olmuş ve bu çirkin girişim engellenerek demokrasi kazanmıştır. Kıbrıs Türk halkı yaşadığı zorlu günleri anavatan Türkiye'nin sıcak ilgisi, maddi manevi yardımları ve 1974'de gerçekleştirdiği harekatının zaferiyle atlatıp bu günlere ulaşmıştır. Bu harekat Yunanistan'daki cunta yönetiminden demokrasiye geçişte de en önemli etkendir" dedi. Konuşmaların ardından Gazimağusa Belediyesi Halk Dansları Ekibi ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu sergilediği oyunlarla alkış aldı.

ÇAKIN'IN OBJEKTİFİNDEN HAREKATIN EN DİKKAT ÇEKİCİ KARELERİ

Programın son kısmında, gazeteci Kurtar Çakın'ın 1974 Kıbrıs Barış harekatında çektiği fotoğrafların yer aldığı 'Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43'üncü Yılında 43 Fotoğraf' sergisinin açılışı yapıldı. Çakın protokol üyelerine fotoğraf sergisini gezdirirken, serginin en dikkat çekici fotoğrafları ise katliam kareleri oldu. Harekat boyunca çeşitli noktalardan çektiği fotoğrafların hikayelerini protokol üyeleri ve katılımcılara anlatan Çakın, sergideki fotoğrafları ile eski günlere ait anıları hatırlattı.Sergi boyunca heyecan yaşadığını kaydeden Çakın, "Sergide genelde katliam fotoğrafları ön ğlana çıkıyor. Bunun en büyük nedeni de, Atılılar ve Muratağa katliamlarında tek başıma bulunmamdı. Özellikle Muratağa katliamında dünyaya fotoğrafları ilk servis eden gazeteciydim. Güneyden kaçan gençler, güvenlik kuvvetlerimizin Rumlara güvende olduklarını anlattığı fotoğraflar, güneyden kaçıp Magusa Kalesi'ne kaçan yetim çocukların fotoğrafları en dikkat çekici fotoğraflarım arasında" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kadir Yıldız Yunanistan Türkiye Akdeniz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title