Haberler

Merkez Sağı Çiller mi Yılmaz mı Toplayacak?

Genel Seçimlerden Çıkan Sonuçlar En Ağır Etkiyi Merkez Sağda Yarattı. Eylül Ayında Hem Demokrat Parti Hem de Anavatan Partisi Olağanüstü Kongreye Gitmeye Hazırlanırken, Kulisler de Hız Kazandı.

Genel seçimlerden çıkan sonuçlar en ağır etkiyi merkez sağda yarattı. Eylül ayında hem Demokrat Parti hem de Anavatan Partisi olağanüstü kongreye gitmeye hazırlanırken, kulisler de hız kazandı. DP'li muhalifler Çiller'i yeniden partinin başına geçmeye çağırırken Anavatan Partisi'nde de gözler Meclis'e giren Yılmaz'ın izleyeceği stratejide. Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın istifasıyla olağanüstü kongrenin gündeme geldiği DP, ilk iş olarak yarın saat 14.00'de Genel İdare Kurulu ve Merkez Karar Kurulu'nu toplayacak ardından da olağanüstü kongre takvimi işlemeye başlayacak. Anavatan Partisi'nde ise Mumcu, Ağustos ayının ilk günlerinde partisinin yetkili organı MKYK'yı toplayacak ve Eylül ayında olağanüstü kongreye gidilmesi için karar alacak.

Genel seçimler öncesinde büyük bir sarsıntı geçiren merkez sağ, 22 Temmuz seçimlerinin ardından büyük darbe alırken gözler de hem DP hem de Anavatan Partisi'nde yaşanacak genel başkanlık değişimine çevrildi. Mehmet Ağar'ın istifasının ardından harekete geçen muhalifler, Çiller'i yeniden politikaya dönmek ve partinin başına geçmek konusunda iknaya çalışıyor. Muhaliflerin bu hafta sonu Çiller'le görüşerek çağrılarını bir kez daha yinelemeleri bekleniyor. Daha önce muhaliflere "seçim sonuçlarını görelim" diyen Çiller'in yeniden genel başkanlığı kabul etmemesi halinde ise Demokrat Parti de yeni isim arayışına girilecek.

DP'DE KONGRE KARARI YARIN

Ağar'ın istifasının ardından Demokrat Parti'nin Genel İdare Kurulu ve Merkez Karar Kurulu'nun yarın saat 14.00'de toplanması ve olağanüstü kongre kararını alması bekleniyor. Ağar'ın da yarın bir açıklama yapabileceği kaydediliyor. DP tüzüğüne göre Genel İdare Kurulu ve Merkez Karar Kurulu'nda, genel başkanlık için bir isim belirlenmesi ve kongre tarihinin de netleştirilmesi gerekiyor. DP'de kongrenin en erken Eylül ayı ortalarında olacağı kaydediliyor. Ağar'ın ardından genel başkanlık görevinden istifa eden Celal Adan ise "DP'yi iktidara taşımak için çok çaba sarf ettik. Ancak muhalefette olmamıza rağmen oy kaybettik. Kongrenin yapılması gerekecek. Genel Kuruldan çıkacak karara saygılıyız" dedi.

ANAVATAN'DA KONGRE KARARI ALINACAK

Seçimlerden önce Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu da bir açıklama yaparak, Eylül ayında olağanüstü kongreye gidileceğini açıklamıştı. Mumcu'nun da Ağustos ayının ilk günlerinde MKYK'yı toplayarak olağanüstü kongre kararı alması bekleniyor. Anavatan'da olağanüstü kongrenin ise Eylül ayı ortalarında yapılması planlanıyor. Mumcu'nun kongre kararının yanı sıra Anavatan Partisi'nde, Rize bağımsız milletvekili olarak Meclis'e giren Mesut Yılmaz'ın stratejisi de dikkatle izleniyor. Yılmaz'ın "merkez sağı toparlamak" konusundaki iddialı çıkışının ardından yeni dönemde, eski ANAP'lılarla bir araya gelmesi ve önümüzdeki süreçte izleyeceği stratejiyi netleştireceği kaydediliyor. Yılmaz'ın önünde iki yol bulunduğuna dikkat çekilirken bunlardan ilkini yeni bir parti kurulması, kongreyle Anavatan Partisi'nin kurulacak yeni partiye katılmasının sağlanması oluşturuyor. Yılmaz'ın önündeki ikinci yolun da Anavatan'ın devamının sağlanması ve Mumcu'nun genel başkanlıktan uzaklaştırılması olduğu kaydediliyor. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title