Haberler

Mali'de yeni seçim yasası Cumhurbaşkanı Goita tarafından kabul edildi

Güncelleme:

Mali'deki cunta yönetiminin Cumhurbaşkanı Yarbay Assimi Goita, yeni seçim yasasını onayladı.

Mali'deki cunta yönetiminin Cumhurbaşkanı Yarbay Assimi Goita, yeni seçim yasasını onayladı.

Geçen hafta meclisten geçen yeni yasa, Goita'nın da imzasının ardından resmi gazetede yayımlandı.

Yeni seçim yasasındaki bazı maddeler Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) taleplerini karşılasa da bazı maddeler tartışmalı olarak değerlendiriliyor.

Yeni yasaya göre, daha önce 3 farklı kurumun dahil olduğu seçim değerlendirme sistemi yerine yetkiyi tek çatı altında toplayan bağımsız bir kurum oluşturulacak.

Yeni yasaya göre, Mali'de Mayıs 2021'deki darbe sonrasında başa gelen cunta hükümetinde görev alan askerler, demokratik seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olabilecek.

Yasa, cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen bir askerin adaylığının kabul edilmesi için cunta hükümetinin görev süresinin bitiminden en az 4 ay önce görevinden istifa etmesi ya da emekliye ayrılmasını şart koşuyor.

Bu durumda mevcut Cumhurbaşkanı Goita, şartları sağlarsa cumhurbaşkanlığına adaylığını koyabilecek.

3 Temmuz'daki ECOWAS zirvesinde görüşülecek

Yasa hızlı şekilde ECOWAS'a sunulacak ve onayı beklenecek. ECOWAS, Mali'deki cuntadan, sivil geçişin nasıl yapılacağı ve seçim takvimine dair bir yol haritası belirlemesini istiyordu.

Cunta, 7 Haziran'da, demokratik seçimlerin Mart 2024'te düzenleneceğini duyursa da ECOWAS, henüz bu konudaki görüşmeler sürerken cuntanın tek taraflı bir tarih açıklamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.

Ocaktan bu yana ciddi yaptırımlara maruz kalan Bamako yönetimi ise yaptırımların kaldırılması için ECOWAS'ın şartlarını sağlamaya çalışıyor.

ECOWAS'tan yeni yasaya ilişkin şimdilik herhangi bir yorum gelmedi.

Gana'nın başkenti Akra'da 3 Temmuz'da düzenlenecek ECOWAS zirvesinde gidişata göre Mali'ye yaptırımları kaldırılabileceği de belirtiliyor.

Mali ile ECOWAS arasında "5 yıllık geçiş süreci" krizi

Mali'de 18 Ağustos 2020'de darbenin arkasındaki isim Yarbay Assimi Goita, 25 Mayıs 2021'de de yeni bir darbe yapmıştı.

Başta ECOWAS olmak üzere uluslararası toplum, Mali'den anayasal düzene geçiş için bir yol haritası belirlemesini istiyordu.

Mali, ocak ayında, sivil yönetime geçişin 5 yıl olacağını duyurmuş, demokratik seçimlerin bu sürenin sonunda düzenleneceğini açıklamıştı.

ECOWAS ve bölgesel örgütler ise 5 yılın çok uzun bir süre olduğunu belirterek, cunta yönetiminde yer alan isimlere ve Mali devletine çeşitli yaptırımlar uygulama kararı almıştı.

ECOWAS ülkeleri, Mali'ye kara ve hava sınırlarını kapatmış, Mali ile ECOWAS ülkelerinin diplomatik ve ekonomik ilişkileri de askıya alınmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Afrika Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title