Haberler

Dünyanın en büyük konteyner taşıma şirketi Maersk, Kızıldeniz'deki saldırılar sonrası bölgedeki seferlerini askıya aldı

Güncelleme:

Konteyner taşımacılığında dünyanın en büyük şirketi olan Maersk, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırıları sonrası bölgede tüm seferlerini durdurdu. 1869 yılından bu yana deniz ticaretinde önemli bir güzergah olan Süveyş Kanalı'nı kullanmayacak olan gemilerin, Asya istikametine seyretmesi için Afrika'yı dolaşması gerekecek. 1 gemisi saldırıya uğrayan Hapag-Lloyd AG şirketi de Maersk gibi bölgedeki operasyonlarını durdurdu. Söz konusu gelişmelerin küresel ekonomiyi etkileyeceği öngörülüyor.

Danimarka merkezli, dünyanın en büyük konteyner taşıma şirketi Maersk, Yemen'deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı gemileri hedef alması üzerine, buradan yapılan tüm seferleri askıya aldı. Bölgede 1 konteyner gemisi saldırıya uğrayan Hapag-Lloyd AG şirketi de, Kızıldeniz'deki operasyonlarını askıya aldı. Maersk ve Hapag-Lloyd AG gemilerinin, Asya ülkeleri ve Basra Körfezi istikametine gitmeleri için Afrika'yı dolaşmaları gerekecek.

Nakliye firması Maersk'ten BBC'ye yapılan açıklamada, "Bölgede ticari gemilere yönelik son saldırılar endişe vericidir ve bu denizcilerin emniyet ve güvenliğine yönelik önemli bir tehdit oluşturmaktadır." ifadesine yer verildi.

Maersk, Yemen'deki Husilerin İsrail bağlantılı gemilere saldırıları nedeniyle seferleri askıya aldı

Açıklamada, dün ve bugün konteyner gemilerine yönelik saldırının ardından bölgede bulunan firmaya ait tüm gemilere bir sonraki duyuruya kadar yolculuklarını durdurmaları talimatı verildiği kaydedildi.

MSC VE HAPAG-LLOYD GEMİLERİNE SALDIRI

Öte yandan gün içinde, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan Babülmendep Boğazı'ndan geçen MSC ve Hapag-Lloyd AG'ye ait iki konteyner gemisi, Husilerin balistik füzeli saldırısına uğradı.

Dünyanın en büyük konteyner taşıma şirketi Maersk, Kızıldeniz'deki saldırılar sonrası bölgedeki seferlerini askıya aldı

HAPAG-LLOYD AG ŞİRKETİ DE BÖLGEDEKİ GEMİ TRAFİĞİNİ ASKIYA ALDI

Hapag-Lloyd AG şirketi de saldırı sonrası bölgedeki sevkiyatlarını durdurma kararı aldı. Almanya merkezli şirketten yapılan açıklamada, Kızıldeniz'deki konteyner gemi trafiğinin 18 Aralık'a kadar askıya alındığı duyuruldu.

ASYA'YA GİTMEK İÇİN AFRİKA'YI DOLAŞACAKLAR

Osmanlı Devleti tarafından 1869 yılında tamamlanan ve o yıllardan bu yana deniz ticaretinde önemli bir geçiş güzergahı olan Süveyş Kanalı'nı kullanmayacak olan Maersk gemileri, Akdeniz'den Asya istikametine seyretmek için alternatif rota olarak Cebelitarık Boğazı'ndan çıkıp Afrika'yı dolaşacak.

Maersk, Yemen'deki Husilerin İsrail bağlantılı gemilere saldırıları nedeniyle seferleri askıya aldıMavi çizgi Süveyş Kanalı üzerinden akan gemi trafiğini, sarı çizgi ise Kızıldeniz'deki saldırılar sonrası İsrail bağlantılı ticari gemilerin Asya'ya ulaşmak için izleyeceği zorunlu rotayı göstermektedir

KÜRESEL EKONOMİYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unun Süveyş Kanalı vasıtasıyla gerçekleştiği, kanalın ayrıca hem zaman hem de maliyet bakımından büyük avantajı olduğu biliniyor. Akdeniz'den, söz konusu kanal vasıtasıyla Kızıldeniz ve sonrasında ise Babülmendep Boğazı'ndan Hint Okyanusu'na açılan gemiler, Asya istikametine kısa sürede ulaşabiliyor. Maersk firmasının aldığı kararın, dünya ekonomisini etkileyeceği tahmin edilirken, İsrail bağlantılı birçok ticari gemi, Asya istikametine gitmek için Afrika'yı dolaşıyor.

HUSİLER KIZILDENİZ'DE İSRAİL BAĞLANTILI GEMİLERİ HEDEF ALIYOR

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri ise 19 Kasım'da X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak, İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Maersk, Yemen'deki Husilerin İsrail bağlantılı gemilere saldırıları nedeniyle seferleri askıya aldıHusilerin ele geçirdiği Unity Explorer gemisi

Ardından, Babülmendep Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenleyen Husiler, dün de İsrail'e giden bir yük gemisine insansız hava aracıyla (İHA) saldırı yapıldığını açıklamıştı. İsrail yönetimi ise İsrail bağlantılı gemilerin Kızıldeniz'de Husiler tarafından hedef alınması üzerine limanlarına talimat vererek çalışma programlarını internetten gizlemelerini istemişti. Husiler, bugün de İsrail'e giden iki konteyner gemisini hedef aldıklarını duyurmuştu.

BABÜLMENDEP BOĞAZI

Babülmendep Boğazı, Kızıldeniz'i Aden Körfezi'ne bağlayan 32 km uzunluğundaki boğazdır. Boğaz aynı zamanda Afrika ile Arap Yarımadası'nı birbirinden ayırır. Kuzeydoğu kıyısında Yemen, güneybatı kıyısında ise Cibuti yer alır.

Maersk, Yemen'deki Husilerin İsrail bağlantılı gemilere saldırıları nedeniyle seferleri askıya aldı

Boğaz, Hint Okyanusu ile Güneydoğu Asya'yı Süveyş Kanalı yoluyla Akdeniz'e ve Avrupa'ya bağlayan dünyanın en önemli deniz ticaret yollarından biridir. Dünyada tankerle taşınan petrolün yaklaşık yüzde 8'i bu boğazdan geçer.

SÜVEYŞ KANALI

Süveyş Kanalı'nın inşası Osmanlı Devleti'nin Mısır Valisi Said Paşa tarafından bir Fransız şirketine yaptırılmaya başlandı. Kanal, Mısır valisi İsmail Paşa zamanında 1869 yılında tamamlandı. Sina Yarımadası'nın batısında yer alan Kanal, 193,3 kilometre uzunluğunda ve en dar yeri ise 313 metre genişliğindedir. Kanal, Afrika çevresinde dolaşmaya gerek kalmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığı yapılmasını sağlar. Dünyanın en önemli su yolları arasında yer alır.

Maersk, Yemen'deki Husilerin İsrail bağlantılı gemilere saldırıları nedeniyle seferleri askıya aldıSüveyş Kanalı'ndan geçiş yapan gemiler

Süveyş Kanalı, dünyada kapakları olmayan en uzun kanaldır. Diğer kanallarla karşılaştırıldığında kaza oranı hemen hemen sıfırdır. Gece ve gündüz geçiş yapılabilir. Güney Avrupa ülkeleri ile Basra Körfezi ülkeleri arasındaki deniz ticaretinin canlanması, Süveyş Kanalı'nın dünya ticaretindeki öneminin artmasına olanak sağlayacak bir durumdur.

Maersk, Yemen'deki Husilerin İsrail bağlantılı gemilere saldırıları nedeniyle seferleri askıya aldıSüveyş Kanalı'nda sıkışan Ever Given gemisi

2021 SÜVEYŞ KANALI KRİZİ

2021 yılının mart ayında kanaldan geçerken kontrolü kaybeden Ever Given isimli konteyner gemisi Süveyş Kanalı'ndaki deniz trafiğini tamamen durdurmuştur. Bu geminin kanal yolunda tıkalı kaldığı sürenin dünya ticaretine her gün 10-15 milyar dolar aralığında zarar verdiği tahmin edilmektedir.

Kaynak: AA / Güncel

Süveyş Kanalı Afrika Denizcilik Orta Doğu Güvenlik Uluslararası İlişkiler Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (7)

Export 86:

Savaş küreselcilerin şah mat oyunudur savaşın faturasını da garibanlar kimisi canıyla kimisi de parasıyla öder

130
3
yanıtYanıtla
Fatih AKIN:

Dünya dursun Gazze'de olan soykırım bitene kadar

58
9
yanıtYanıtla
Fatih AKIN:

Dünya dursun Filistin'de olanlar bitene kadar

48
9
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Tedarik zinciri bozulursa telafisi kolay olmaz. Önlem alınmalı

17
32
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Süveyş Kanalı , Panama Kanalı vs hiç mi idrak edilmez

yanıt0
yanıt4
Omer Temiz:

Hiç bir ticaret Hiç bir gemi Hiç bir dünya malı filsitinli Müslümanların ve çocukların kanlarında daha değerli değildir.Allahu ekber

14
2
yanıtYanıtla
tamer topaloglu:

Çok güzel bir haber dışa bağımlılık azalacaktır. Dışarıda üretilen parçalar kendi ülkemizde üretibilir hale gelecektir. Sevindim.

9
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title