Haberler

Kültür Mirası'na 'Yazı' Darbesi

Güncelleme:

UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan kalenin duvarlarına yazılan yazılar tepki çekiyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 'Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan ve gelecek yıl 'Kalıcı Liste'ye alınmasına kesin gözüyle bakılan tarihi Alanya Kalesi'nin surları ve duvarlarına yazılan yazılar ve çizilen çeşitli resimler tepki çekiyor.

Bu yılın 8 aylık döneminde 253 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin 1. 1 milyon lira gişe geliri bırakarak gezdiği Alanya Kalesi'nde, bilinçsiz kişiler tarafından yapılan 'yazılı tahribat'ın önüne geçilemiyor. Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından 1221 yılında kentin alınmasından sonra yeniden inşa ettirilen ve turistlerin yoğun ilgisini çeken Alanya Kalesi'nin duvarları 'yazı tahtası'na döndü.

Yaklaşık 1 saatte çıkılabilen, 83 kulesi ve 140 burcu bulunan kalenin duvarlarına yazılan futbol takımı, şehir ve insan isimleri ile çizilen kalp resimleri, tarihi eserin üzerinde kalıcı izler bırakıyor. Özellikle yabancı turistlerin büyük bir ilgiyle gezdiği tarihi kalenin, yazılar nedeniyle tahrip edilen duvarları, geçen yıllarda uzmanlar tarafından özel kimyasal maddelerle temizlenmişti. Aynı yazıların yeniden ortaya çıkması, turizmciler ve çevrecilerin tepkisine neden oldu.

'GELECEK NESİLLERE BIRAKMALIYIZ'

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Gülçin Güner, tarihi dokuya zarar verecek olayların yaşanmamasını istediklerini söyledi. Güner, "İnsanlar bu konuda bilinçlenmeli. Kalenin duvar ve surlarına yazılan yazılar kolay temizlenemiyor. Tarihi dokunun kaybedilmemesi lazım. Kale bölgesini her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Binlerce yıllık kültürel mirası gelecek nesillere bozulmadan bırakmalıyız. Tarihi eserlerin korunmasında eğitim ve bilinçlenme çok önemli" diye konuştu.

KAMERALAR YETERLİ OLMUYOR

Alanya Kalesi Çevre Derneği Başkanı Halit Erdoğan ise "Özel güvenlik birimleri ve devamlı dolaşan bir ekip olması lazım. Kalenin belirli noktalarında güvenlik kameraları var, ancak bu da yeterli olmuyor. Giriş çıkışlar tümüyle kontrol altında olmalı. Sadece iç kale ziyareti değil, kalenin geneli için belirli bir miktarda ücret alınmalıdır. Ücret alınması halinde bu tür insanlar giremez ve kale duvarlarına zarar veremez" dedi. - Antalya / Alanya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title