Haberler

Kocaeli 23 Milyon Liralık Yatırımla Bacadan Çıkan Gazı Elektrige Dönüştürdüler

Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı Hereke Semtinde kurulu bulunan Nuh Çimento Fabrikası 23 milyon TL'lik yatırımla kendi elektiriğini kendisi üretmeye başladı.

Kocaeli'nin Körfez İlçesi'ne bağlı Hereke Semtinde kurulu bulunan Nuh Çimento Fabrikası 23 milyon TL'lik yatırımla kendi elektiriğini kendisi üretmeye başladı. Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu bacadan çıkan sıcak gazı elektriğe dönüştürerek yılda 15 milyon liralık tasarruf sağladıklarını söyledi.

Nuh Çimento Fabrikası'nda yatırımlarla ilgili bilgilendirme toplantısına Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Genel Müdür Hayrettin Şener ile Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Kayhan katıldı. Nuh Çimentonun yatırımlara devam ettiğini söyleyen Atalay Şahinoğlu konuşmasına söyle devam etti: "Bu yeni yaptığımız yatırımın ardından çok güzel bir açılış merasimi düzenleyecektik. Ancak bu merasim için 120 bin TL gibi bir masrafımız olacaktı. Bu sırada Uzunçiftlik Nuh Çimento Diş Hastanesinin bizden ek bina gibi bir talebi oldu. Bizde açılış merasimini yapmaktansa ona harcayacağımız parayı hastaneye bağışlamayı düşündük." diye konuştu.

BACA GAZINI ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜRDÜLER

Nuh Çimento'da 14 senedir görevde olduğunu ve 12 yıldır da yönetim kurulu başkanlığını yaptığını söyleyen Şahinoğlu konuşmasına söyle sürdürdü:

"Çok önemli yatırımlarımız oldu. Bacalarımızda çıkan havaya atılan sıcak gazlar yaklaşık 300 santigrat derece civarında. Bununla ilgili yaklaşık 23 milyon lirayı bulan yatırım yaptık. Böylece bacadan havaya atılan sıcak gazların elektriğe dönüştürülmesini sağladık. Saatte 18 mega wolt elektrik üreteceğiz. Böylece yılda yaklaşık 15 milyon liralık elektrik tasarrufu yapacağız. Ayrıca bacadan elde edeceğimiz elektrik enerjisi bir yılda 76 bin ton karbon dioksitin havaya gitmesini de engelmiş oluyoruz. Bir senede çıkmayacak olan gazlarımız 3.5 milyon adet ağaç dikmeye bedel" dedi.

DENİZDEN TATLI SU ÜRETTİ

Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan su sıkıntısı ve kuraklık, sanayi kuruluşlarını farklı projeler geliştirme olanağı sağladığını söyleyen Atalay Şahinoğlu, "Kocaeli'nde deniz kenarında fabrikamız var. Tuzlu suyu tatlı suya çeviren bir tesis kurduk. Bunun için de yaklaşık 12 milyon dolar civarında yatırım yaptık. Yaklaşık 4-5 ay önce denizden tatlı su üretim istasyonlarını da açtık. Buradan elde edilen tatlı su ile fabrika içersindeki el yıkama, personelin duş alma gibi fabrika içersindeki tüm ihtiyaçlarda kullanılıyor. Bu su içilebilir nitelikte ve bunu yapmamızdaki asıl neden ise bir gün Hereke'de su kıtlığı olursa ilçe halkına da bu su kullanımını sağlamaktır. " diye konuştu.

ATIK ÇAMURU ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Arıtma çamurunu da tesislerinde enerjiye dönüştürdüğünü söyleyen Şahinoğlu şöyle devam etti:

Fabrikamızda toplanan arıtma çamurlarını berteraf ediyoruz. Arıtma tesislerinden çıkan kanalizasyon tortuları daha önce tarlalarla gübre olarak kullanılıyordu. Ancak daha sonra bu yasaklanınca ortada kaldı. Bizde 25 milyonluk yatırımımızla bu tortuları baca gazıyla kurutup daha sonra yakıyoruz. Bu yakma işlemi sonrasında da 3 bin kalorilik bir yakıt elde ediyoruz. Tortuları bizlere firmalar kendileri getiriyorlar. 10 senede 580 milyon yatırım yaptık. Çevreye zararlı bir müessese olsa ben burada asla çalışmam. 37 senede gelinen noktayı biz bir buçuk sene de yaptık. 12 milyon lira harcayarak torbalı filtre sistemine geçtik. Bacalarımızdan elektrik kesilse bile torbalı filtrelerden toz çıkması mümkün değil. 10 senede 580 milyon dolar yatırım yaptık" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Atalay Şahinoğlu Nuh Çimento Hereke Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title