Haberler

Kırgızistan'da Anayasa Referandumu Tartışması

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Meclis komisyonunda kabul edilen ve Genel Kurula gönderilen anayasa referandumu ilanı ile ilgili yasa tasarının geri çekilmesini istedi.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Meclis komisyonunda kabul edilen ve Genel Kurula gönderilen anayasa referandumu ilanı ile ilgili yasa tasarının geri çekilmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, anayasada değişikliği talep eden koalisyon hükümetini oluşturan partilerin Meclisteki liderlerine mektup göndererek, yaklaşan genel seçimleri öncesinde anayasa referandumuna gidilmemesi çağrısında bulundu.

Meclise, devletin güçlendirilmesine yönelik sarfedilen çabadan ötürü şükranlarını ileten Atambayev, ilgili değişikliklerinin kamuoyunda tartışılması gerektiğe dikkati çekerek, anayasadaki değişiklikleri referandum yoluyla kabul edilmesi için bu inisiyatifine yeni meclisin girişimleriyle dönülebileceğini ifade etti.

Anayasa referandumu teklifini içeren tasarıyı hazırlayanlardan Ar-Namıs Partisi Meclis Grup Başkanı Feliks Kulov ise yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanının görüşünü ve tüm devlet organları arasındaki uzlaşı sürecini gözönünde bulundurarak, anayasa referandum ile ilgili kararı Meclisten geri çekmeye karar verdiklerini bildirdi.

Bu arada, Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu, Meclisin anayasa referandum ile ilgili aldığı kararın ardından yaptığı açıklamada, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve temel demokratik prensipleri ile ilgili değişikliklerin büyük çoğunluğuna endişe ile yaklaşarak, anayasada yapılması beklenen değişiklikleri eleştirmişti. Ayrıca, koalisyonu oluşturan parti başkanların, anayasa referandumu ile ilgili kararı, Meclis içindeki muhalefet partisi ve bir çok aktivist tarafından başkent Bişkek'te protesto edilmişti.

Kırgızistan Meclis Anayasa, Yasama, Devlet Yapısı, ve İnsan Hakları Komitesinde, anayasada değişiklik yapılması için referanduma gidilmesini öngören yasa tasarının Meclis Genel Kurulu'na gönderilmesini kararlaştırılmıştı. Komite, Sosyal Demokrat, Ar-Namıs ve Sosyalist Ata-Meken partisinin yöneticileri, yargı reformundaki tıkanıklığı gidermek amacıyla anayasanın ilgili bölümündeki değişikliklere gitmek zorunda kaldıklarını savunmuştu. Komite, anayasada özellikle hangi maddelerin ve hangi bölümlerinde yapılacak değişiklikleri hakkında kamuoyuna bilgi verilmemişti.

Ülkede iktidar değişikliğinin yaşandığı 2010 yılında bir ayda hazırlanarak referandumla kabul edilen anayasada 2020 yılına kadar düzenleme yapılması yasaklanmıştı. Ülkede son 20 yılda anayasada 8 defa değişikliğe gidilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Almazbek Atambayev Kırgızistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title