Haberler

Sosyal medyayı ikiye bölen İTÜ'deki misafir araştırmacılarla ilgili İTÜ'den açıklama: Bizim için tek kriter bilimsel başarıdır

Güncelleme:

İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki misafir araştırmacılarının görünüşleriyle ilgili sosyal medyayı adeta ikiye bölen paylaşımların ardından İTÜ'den açıklama geldi. Dünyanın birçok bölgesine misafir araştırmacı gönderilirken bir yandan da bünyesinde çok sayıda yetkin akademisyen ve araştırmacının belirli bir süreliğine misafir olarak barındırıldığını ifade eden İTÜ'nün açıklamasında, "Evrensel düzeyde bilim üreten köklü bir eğitim kurumu olan İTÜ için tek kriter bilimsel başarıdır" denildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makina Mühendisliği Bölümü'nün misafir öğretim görevlilerine ait internet sayfasında yer alan Dr. Aamır Hamıd ve Öğretim Görevlisi Farrukh Mazhar'a ait profil fotoğrafları, sosyal medyada gündem olmuştu.

BİR TARAF ELEŞTİRDİ, DİĞER TARAF ELEŞTİRENLERİ IRKÇILIKLA SUÇLADI

Aralarında Dr. Peyman Roodgarsaffari'nin de yer aldığı 3 öğretim görevlisiyle ilgili yorumlarda bulunan kullanıcılar, akademisyenlerin görünüşleriyle ilgili eleştirel paylaşımlar yaparken, bazı kullanıcılar ise ırkçılıkla suçladıkları bu kişileri eleştirdi.

İTÜ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), misafir araştırmacılarıyla ilgili sosyal medya üzerinden kasıtlı olarak yayılan ırkçı söylemleri üzülerek gördüklerini, bilimsel düşüncenin ırk, dil, din veya cinsiyet söylemleri üzerinden tanımlanmasını kınadıklarını bildirdi.

"DÜNYANIN BİRÇOK BÖLGESİNDEN MİSAFİR ARAŞTIRMACILAR BULUNUYOR"

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, İTÜ'nün içinde bulunduğu birçok uluslararası akreditasyon ve araştırmacı değişim programı dolayısıyla dünyanın birçok bölgesine misafir araştırmacı gönderirken bir yandan da bünyesinde çok sayıda yetkin akademisyeni ve araştırmacıyı belirli bir süreliğine misafir olarak barındırdığı belirtildi.

İTÜ'den misafir araştırmacılara ilişkin açıklama Açıklaması

"AĞIRLAMAKTAN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ"

Evrensel bir Ar-Ge merkezi konumunda olan İTÜ'nün uluslararası eğitim vizyonu gereği hem Avrupa'nın hem de dünyanın pek çok bölgesinden üniversiteye misafir olarak gelen akademisyenleri ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğu aktarılan açıklamada, "Halihazırda bugün üniversitemizin muhtelif birimlerinde '2547' sayılı kanunun 34. maddesi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının belirlemiş olduğu yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamına ilişkin belirlediği asgari koşulları sağlayan, 1 yıl süreyle sözleşmeli olarak istihdamı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından uygun bulunan 7 ABD, 6 İngiltere, 3 Almanya, 3 İtalya, 3 Rusya, 3 Yunanistan, 2 Kanada, 2 İran, 2 Azerbaycan, 2 Türkmenistan, 1 Çin, 1 Danimarka, 1 Güney Kore, 1 Güney Afrika, 1 Gürcistan, 1 Hindistan, 1 İspanya, 1 İsviçre, 1 Japonya, 1 Tunus, 1 Ukrayna, 1 Yemen toplam 45 yabancı uyruklu öğretim elemanımız bulunmaktadır. Bunun yanında üniversitemizin araştırma üniversitesi ve uluslararası bir üniversite olması dolayısıyla lisansüstü eğitimi sırasında veya lisansüstü eğitim sonrası araştırmacı olarak çeşitli uyruklarda araştırmacılar üniversitemizi ziyaret etmekte ve bazı proje ve faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu kapsamda, dünyanın her ülkesinden 255 misafir araştırmacı bulunmaktadır. Misafir araştırmacılarımız, İTÜ'deki bilimsel araştırmalarını İTÜ'lü bir öğretim üyesi danışmanlığında sürdürmektedir." denildi.

Açıklamada, sosyal medyada bahsi geçen misafir araştırmacılardan Doç. Dr. Aamir Hamid'in, Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bulunan, dünya sıralamasında 378. sırada olan Quaid-i-Azam Üniversitesi mezunu ve öğretim üyesi olduğu belirtildi.

"İTÜ İÇİN TEK KRİTER BİLİMSEL BAŞARIDIR"

Misafir araştırmacı Hamid'in matematik, matematik mühendisliği, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, akışkan yapı etkileşimi, nano maddeler, sayısal çözümleme ve birçok konu üzerine çalışmaları bulunduğuna, alanında çok iyi bir bilim insanı olduğuna dikkati çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Diğer bilim insanı Doç. Dr. Farrukh Mazhar da aynı şekilde İslamabad Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (dünya sıralamasında 334. sırada) mezunu ve öğretim üyesidir. Nöral ağ, havacılık, insansız hava araçları, tersine mühendislik uzmanlık alanları olmakla birlikte İHA motor pervanesi, tersine mühendislik, otopilot, veri sınıflandırması ve nöral ağ alanlarında çalışmaları bulunmaktadır. Doç. Dr. Farrukh Mazhar da alanında çok iyi bir diğer bilim insanıdır. Her iki misafir araştırmacı bilim insanından Doç. Dr. Farrukh Mazhar 1 Aralık 2022 tarihine kadar, Doç. Dr. Aamir Hamid ise 1 Ekim 2022 tarihine kadar bilimsel çalışmalarına İTÜ'de devam edecek ve sonrasında ülkesine dönecektir. Her iki bilim insanı da toplamda bir yıl süre ile İTÜ'de bulunmuş olacaklardır. İTÜ olarak, misafir araştırmacılarımızla ilgili sosyal medya üzerinden kasıtlı olarak yayılan ırkçı söylemler maalesef üzülerek görüyor ve bilimsel düşüncenin ırk, dil, din veya cinsiyet söylemleri üzerinden tanımlanmasını kınıyoruz. Unutulmamalıdır ki bilim evrenseldir. Dolayısıyla evrensel düzeyde bilim üreten köklü bir eğitim kurumu olan İTÜ için tek kriter bilimsel başarıdır. Dünyanın en iyi üniversitelerinde de durumun böyle olduğu bilinmelidir. İstanbul Teknik Üniversitesi, 250 yıllık bilgi birikimiyle evrensel bilimin, Ar-Ge'nin ve bilimsel bilginin öncüsü olmaya devam edecektir."

İTÜ'den misafir araştırmacılara ilişkin açıklama Açıklaması

İTÜ'den misafir araştırmacılara ilişkin açıklama Açıklaması

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Teknik Üniversitesi Misafir Haberler

500

Yorumlar (9)

TT:

Kafasındaki takke,yüzündeki sakal ve ismi ile müslüman olduğunu belli etmesi bir takım din düşmanlarını harekete geçirdi.Kipa yada Hindu şapkası taksaydı bugün bu insanlardan rahatsız olduklarını söyleyenler diğerlerini savunmaya gelirdi.NEDEN DÜŞÜN?

11
15
yanıtYanıtla
ÖZGÜR KARDEŞ:

BİLİM BİLİMDİR. BİLİMDE İYİLERSE HERKES GELEBİLİR. DİN KARDEŞLERİMİZE DE HELAL OLSUN. ONLARDAN ÇOK YOK. ÇALIŞIP BİR YERLERE GELMİŞLER. KISKANANLAR ÇATLASIIIIN. HAHHAAA :) :) :)

7
12
yanıtYanıtla
Burak Ergül:

Bilimin dini , dili , ırkı yoktur . Hayatı boyunca fen bilgisi suyun kaldırma kuvvetini anca olanlar kalkıpta teknik üniversitede eğitim veren akademisyenleri eleştirmesinler . Hemde geldikleri üniversiteler Türkiyedeki en iyi üniversiteden daha iyi gidin bakın dünya sıralamasına .

7
9
yanıtYanıtla
Uğur Deniz:

Adamlarin cv sini gordunuz mu insanlari sakaliyla yargilamayin.Her sakalliyi yobaz sanan benim guzel ulkemin cahil insanlari lafim size cok cahilsiniz .Bu adamlar kupeli zuppe olsaydi el ustunde tutardiniz birakin insanlarin kiligini kiyafetini .millete gerici dersiniz ama sizde sizin gibi dusunmeyen ve giyinmeyenleri yerden yere vuran abuk sabuk kafadasiniz

1
6
yanıtYanıtla
Zeki Anti:

Olur mu canım esas kriter cehape'nin veya onun zihniyetindekilerin kriteri. Bilim de neymiş...

1
4
yanıtYanıtla
Alioz:

ITU gibi bir kurumun hizbullah militanlarını getirecek halleri yok ya. Amerikada ki siyahı ırkçılıktan bir farkı yok yaptığınızın şu anda. Bu kadar önyargılı olmamak lazım.

1
4
yanıtYanıtla
Zulkarneyn :

Ne güzel işte nargileciler yerine ilim-bilim adamlarının olması. Buna da bir kulp takarlar ama , insanımız böyle ne yazık ki.. Adamlara ABD'den, Kanada'dan vatandaşlık veriyorlar

2
3
yanıtYanıtla
Hacı Şembeki:

1945 yılına kadar Turkiyeye ,Nazi Almanyasindan kaçan 65 ordinaryus prof. Ve 1000 kadar yahudi akademisyen Türk üniversitelerinde göreve başladı...Olabilir...Buna karşı değilim. Ama Söz konusu 2 Müslüman akademisyen olunca, bu kin,nefret neden.Islam düşmanlığı bu kadar ucuz olmamalı.

1
3
yanıtYanıtla
Rasim Karakaya:

Dikkat çekecek konu; ikinci kişinin İnsansız hava araçları ve bunların sistemleri üzerinde uzman olmasıdır. Pakistan kendi savaş uçağını yapan bir ülke olarak UÇAK alanında bizden daha ileri bir ülke. Belli ki Muharip Uçağımızı yaparken bu misafir etmelerle teknoloji aktarıyoruz...

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title