Haberler

Portekiz, vatandaşlarının İsrail'den tahliyesi için askeri uçak gönderdi

Güncelleme:

Portekiz, İsrail'de bulunan vatandaşlarının tahliyesi için bir askeri uçağı Tel Aviv'e gönderdi.

Portekiz, İsrail'de bulunan vatandaşlarının tahliyesi için bir askeri uçağı Tel Aviv'e gönderdi.

Portekiz Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bir askeri uçağın bugün öğlen saatlerinde İsrail'deki Portekiz vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştirmek üzere kalkış yaptığı bildirildi.

Portekiz Hava Kuvvetlerine ait "Hercules C-130" model askeri uçağın bu gece Tel Aviv'e ulaşmasının beklendiği aktarıldı.

Gönderilen askeri uçağın, İsrail'den ayrılma talebiyle Konsolosluk Acil Durum Ofisi ile temasa geçen Portekizli turistler ve İsrail'de yaşayan Portekiz vatandaşları da dahil toplamda 80 kişiyi tek seferde tahliye edebilecek kapasitede olduğu belirtildi.

Portekiz devlet havayolu şirketi tüm uçuşları iptal ediyor

Bakanlığın tahliyeye ilişkin yazılı açıklamasından kısa süre sonra ülkenin devlet havayolu şirketi TAP, İsrail'deki tek uçuş noktası olan Tel Aviv'e gidiş dönüş tüm uçuşlarını iptal edeceğini duyurdu.

Havayolu şirketinden yapılan açıklamada, ekim sonuna kadar uçuşu bulunan tüm yolcuların para iadesi talep edebileceği veya seyahatlerini başka bir tarih için planlayabileceği kaydedildi.

Yaklaşık 60 bin İsrailli, Portekiz pasaportu taşıyor

Yaklaşık 60 bin İsraillinin, 2022 yılı verilerine göre Portekiz vatandaşlığına sahip olduğu biliniyor.

Portekiz, 2013'te çıkardıkları yasalarla, 16. yüzyılda engizisyon mahkemelerinde yargılananların torunlarına vatandaşlık verilmesine olanak sağlamıştı.

Pek çok Sefaradim Yahudisi, söz konusu yasa sayesinde Portekiz pasaportunu taşıma imkanına kavuşmuştu.

"Aksa Tufanı" saldırısı

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 140'ı çocuk 687 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 726 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Kudüs ve işgal altındaki Batı Şeria'da da 16 Filistinliyi öldürmüştü.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gazze'den düzenlenen saldırılarda en az 900 İsraillinin hayatını kaybettiği, 157'isi ağır 2 bin 616 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Tel Aviv Portekiz İsrail Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title