Haberler

HİRFANLI'DA 'HAYALET AĞ' KATLİAMI

Güncelleme:

ANKARA ile Kırşehir arasında yer alan Hirfanlı Baraj Gölü'nde tespit edilen, halk arasında 'hayalet ağ' olarak bilinen 10 bin adet 'sepetağ', Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekiplerince çıkarıldı.

ANKARA ile Kırşehir arasında yer alan Hirfanlı Baraj Gölü'nde tespit edilen, halk arasında 'hayalet ağ' olarak bilinen 10 bin adet 'sepet

ağ', Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekiplerince çıkarıldı. Şu ana kadar Türkiye'de bir noktada çıkarılan en çok ağ olarak kayıtlara geçen olayda, ağlara takılan yüzlerce canlının öldüğü belirlendi.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekiplerince, 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' kapsamında 2017 yılından bu yana deniz, göl ve barajlar, su canlılarına tuzak olan terk edilmiş hayalet ağlardan temizleniyor. Geçen hafta, şu ana kadar bir noktada tespit edilen en yoğun hayalet ağa Hirfanlı Baraj Gölü'nde rastlandı. Gölde tespit edilen hayalet ağ türlerinden 10 bin adet sepet ağ, görevliler tarafından çıkarıldı. Balıkçıların da desteği ile yapılan çalışmada çıkarılan sepet ağlara takılan yüzlerce canlının öldüğü belirlendi.

'GÖLÜN TABANI SEPETLERLE DOLU'

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, DHA'ya yaptığı açıklamada, balıkçılardan destek alarak Hirfanlı'daki çalışmayı yaptıklarını belirterek, "Bu büyüklükteki gölden 300- 400 tane sepet çıkar diye tahmin ediyorduk. 10 bin sepet çıkması gölün tabanının neredeyse komple pinterler (sepet) ile dolu olduğunu gösteriyor. Balıkçılarımız bu ağların temizlenmesi için ellerinden gelen gayreti gösteriyor. Pinterlerin bırakılması gelecekte hem kendi ekonomimize hem de birçok sucul biyoçeşitliliğe zarar verecek bir yapı, bunların mutlaka temizlenmesi gerekir" dedi.

'1 MİLYON DEKAR SU ARAZİSİNİ TARADIK'

Hayalet ağ ve sepetlerin deniz canlılarının ölmesine ve biyoçeşitliliğin zarar görmesine neden olduğunu vurgulayan Atalay, "Ağlar bazen balıkçı istemese de dallara, kayalara, parçalara takılarak orada kalıyor. Siz onu alamıyorsunuz ama pek çok canlı oraya geliyor, takılıyor ve ölmelerine neden oluyor. Bakanlığımızın bu ağların temizlenmesi konusunda yaptığı mücadelede son yıllarda uzmanlaştık. Tecrübemiz arttıkça da çıkarılan ağ ve sepet miktarı artıyor. Bu kapsamda ülke genelinde 1 milyon dekarın üzerinde su arazisini kontrol ettik ve ağları çıkarıyoruz. Ankara'da sepet, pinter diye tabir edilen ağlardan 10 bin tane çıkardık. Buna benzer diğer göl ve barajlarda da çalışmalarımız devam ediyor. Halkımızın bildiği ağların, sepetlerin temizlenmesi gereken yerler varsa bildirdiklerinde temizliyoruz" diye konuştu.

'ÖLÜM TUZAĞINA DÖNÜŞÜYORLAR'

Atalay, vatandaşları uyararak, "Bir hafta sonu pikniğine gidildiğinde, 15 dakikalık bir balık yakalama deneyiminiz, belki de ağın takılması ile yıllar süren hayalet ağa dönüşmesine sebep oluyor. Ağ ya da sepet bir bölgede suyun içinde unutulduğunda oraya bir canlı giriyor, ölüyor. Diğer canlılar bunu yem olarak kabul ediyor ve o da takılıp ölüyor. Bu döngü, o ağlar parçalanana kadar devam ediyor. Hem halkımız hem de amatör olarak balıkçılık yapan vatandaşlarımızın bıraktığı ağlar, son derece tehlikeli bir ölüm tuzağına dönüşüyor, su canlıları, kuşlar ve sürünenler için. Pek çok canlının ölmesine neden oluyor" dedi.

'1,7 MİLYON CANLININ HAYATINI KURTARDIK'

Atalay, 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' kapsamında şimdiye kadar Türkiye genelinde yaklaşık 545 bin metrekare hayalet ağ, 10 bin adedi Hirfanlı'da olmak üzere toplam 25 bin adet de sepet ağ çıkarıldığını kaydetti. Atalay, "Ağların çıkarılması ile bu şekilde en az 1,7 milyon canlının hayatını kurtardığımızı tahmin ediyoruz. Müsilaj ile mücadele kapsamında Marmara Denizi'nde de pek çok alanda bu hayalet ağların temizlenmesini gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

Şaduman UNUTMAZ- Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title