Haberler

Göktürk-2 Uydusu Uzayda

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'de Ege kıyıları ya da Karadeniz'den bu işin çok iyi yapılabildiğinin test edildiğini bildirdi.

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, Türkiye'de Ege kıyıları ya da Karadeniz'den bu işin çok iyi yapılabildiğinin test edildiğini bildirdi.

Altunbaşak, Göktürk 2 uydusunun uzaya fırlatma töreninde yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'nin uzay teknolojisi için yeni bir sayfa açıldığını söyledi. Türkiye'nin 3. yer gözlem uydusu olan Göktürk 2'nin TSK'nın uydu ihtiyacını karşılamak üzere tasarlandığını ifade eden Altunbaşak, Göktürk 2'nin Türkiye'nin 2. milli yer gözlem uydusu olduğunun da altını çizdi.

Altunbaşak, Göktürk 2'nin 15 gigabyte resim depolama kapasitesine sahip ve 20 km'lik kare şeklinde fotoğrafların alınabildiği özelliklere sahip olduğunu dile getirdi.

-Yazılımların yüzde 100'nü donanımın yüzde 80'ni Türk mühendisler yaptı-

Dünya çevresindeki bir turunu 98 dakikada tamamlayan uydunun, her taraftan geçerek resim alabilme kapasitesine sahip olduğuna işaret eden Altunbaşak, "Bu uyduyu diğerlerinden ayıran en önemli özellik yüksek yerlilik oranı. İçerisindeki yazılımların yüzde 100'ü ve donanımın yüzde 80'i Türk mühendisleri tarafından yapıldı" diye konuştu.

Uydunun fırlatma sürecine ilişkin bilgi veren Altunbaşak, şunları anlattı:

"Fırlatma süreci ateşlemeyle başlar. Füze ateşlenir ateşlenmez 17 saniye boyunca yeryüzüne dik olarak ivmelenerek gökyüzüne doğru çıkıyor. Aşağı yukarı 800 km'ye ulaşınca yeryüzüne biraz daha paralel hareket etmeye başlıyor. Bu uydu 2 kademeli bir motora sahip. Birinci kademe motorun yakıtı 152. saniyede bitecek ve boş olan tankı hafifletmek amacıyla atacağız. Buradaki yükseklik de aşağı yukarı 80 km olacak.

Atış noktasından 650 km, Çin'de Maduo kasabasına düşecek. Daha sonra ikinci kademe motorları ateşlenecek. Ateşlenmenin 3. dakika 7. saniyesinde Göktürk 2'yi de ateşleyen kısmın kapakları açılacak. Bu, 126 km yükseklikte olacak. Daha sonra seyahatinin 5 dakika 24. saniyesinde 342 km'lik bir irtifaya çıkacak. Bu irtifada 2. aşama roketleri de durduracağız. Çünkü yeterince yüksek bir hıza ulaştığı için kendi hızıyla gidecek ama sadece yön vereceğiz. Bu şekilde 686 km irtifaya çıkacak. Bu, olması gereken irtifa ve burada artık yönünü dünyaya doğru çevirip, motorlarını da durdurup uydumuzu bırakacak. Yani bir saniyeden az bir sürede buradan Kızılay'a gitmesi lazım. Bu kritik hızda bırakması bizim için çok önemli."

-"Birer yıl arayla 2 uydu atabilmek çok manidardır"-

Dünya üzerinde yaklaşık 200 ülkeden 56'sının uydusu olduğunu ve bunlardan sadece 25'inin kendi uydusunu üretebildiğini vurgulayan Altunbaşak, Türkiye'nin bir sene arayla 2. kez kendi uydusunu fırlattığını belirtti.

Türkiye'nin uzay serüvenine geç girmesine rağmen çok hızlı girdiğini ifade eden Altunbaşak, "Birer yıl arayla 2 uydu atabilmek çok manidardır. Yer gözlem uydusu konusunda Türkiye meseleyi çözmüştür. Bazı parçaları hala yurtdışından alabiliriz ama sistemin ana mekanizmasını, DNA'sını çözdük. Bundan sonra vites yükseltmemiz gerekiyor" dedi.

Dünyada 11 ülkenin kendi uydusunu kendi roketiyle fırlattığına dikkati çeken Altunbaşak, "İnşallah biz de 12. ülke oluruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de Ege kıyıları ya da Karadeniz'den bu işin çok iyi yapılabildiğinin test edildiğini belirten Altunbaşak, Ege kıyılarından birinci kademe motorun Akdeniz'e ikinci kademe motorun da Atlas Okyanusu'na düştüğünü, bu durumun da çok büyük bir avantaj olduğunu söyledi.

Karadeniz'den atılması halinde ise birinci aşama motorunun Karadeniz'e ikinci aşama motorun da Kuzey Buz Denizi'ne düşeceğini anlatan Altunbaşak, bunların rahatlıkla yapılabilecek çalışmalar olduğuna işaret etti.

İkinci önemli hususun da takım uyduları olduğuna değinen Altunbaşak, Türkiye'nin her karış toprağının her saniye milli imkanlarla gözlenmesini istediklerini dile getirdi. Altunbaşak, bunun sadece bir uydu ile olamayacağını ve takım uydusu çalışmasının gerektiğini ifade etti.

Altunbaşak, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Muhabir: Meltem Uzun- Selma Kasap-Özcan Yıldırım

Yayıncı: Ertuğrul Cingil - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Karadeniz Göktürk Türkiye Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title