Haberler

Kirada yeni dönem başlıyor! Kiracılar ev sahiplerinin beyannamesini doğrulayacak

Son yıllarda ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında artış yaşanırken Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni bir uygulamayı yürürlüğe almaya hazırlanıyor. 1 Mart'tan itibaren Dijital Vergi Dairesi üzerinden Kira Bildirim Formu'nun doldurulmasıyla başlayacak uygulamada kiracıların dolduracağı formla ev sahibinin verdiği beyanname karşılaştırılacak. Böylece vergi kaybının önüne geçilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "Dijital Vergi Dairesi"nden kiracılara yönelik yayınladığı "Kira Bildirim Formu" ile ev sahiplerinin verdikleri beyannameleri karşılaştıracak. 1 Mart'ta başlayacak uygulamayla vergi kaybı engellenmiş olacak.

KİRACILAR KİRA BİLDİRİM FORMU'NU DOLDURACAK

Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında GİB, Dijital Vergi Dairesinden kiracılara yönelik "Kira Bildirim Formu" yayınladı. Dijital Vergi Dairesine abone olan kiracılar, kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma ulaşabiliyor. e-Devlet şifresi ile de gerekli bilgilere erişim sağlanabiliyor. Uygulamaya girildiğinde "Değerli mükellefimiz, bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz." ifadesi görülüyor.

Bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırma imkanı oluşacak. Böylece düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanlar ortaya çıkarılmış olacak. Bu adımın vergi kayıp ve kaçağının önlenmesinde önemli bir işlev görmesi bekleniyor.

KİŞİYE ULAŞILMAZSA İHBARNAME BIRAKILIYOR

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, GİB'in uygulamasını değerlendirirken, vergi dairesi müdürlüklerindeki personelin uzun süredir sahaya çıkarak kiracı ve ev sahiplerini ziyaret ettiğini ve burada kiralara ilişkin sorular yönelttiğini söyledi. Akçam, "'Kiranız ne kadar, geçmiş yıllardan bu yana kiranız ne kadar arttı, kiranızı yatırdığınız IBAN numarası nedir, evi emlak danışmanı ya da ev sahibi aracılığıyla mı tuttunuz?' gibi sorularla vatandaştan bilgi alınıyor. Eğer kendisi veya ilgili kişi yoksa eve ihbarname bırakılıyor. Sorularla aynı zamanda emlakçılar da denetleniyor." dedi.

Vatandaşların Dijital Vergi Dairesi üzerinden "Kira Bildirim Formu" alanından da bu soruları yanıtlayabilmesine imkan sağlandığına işaret eden Akçam, ev sahiplerinin beyanlarının kiracıların verdiği bilgilerle karşılaştırıldığını dile getirdi. Akçam, bu süreçte bilgilerin tutmaması durumunda cezai müeyyide uygulanacağına dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Her yıl ev sahiplerinin kira beyannamesi verme zorunluluğu var. Düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanların sayısı oldukça fazla. Bunun tespiti için güzel bir çalışma."

KİRA BEYANNAMESİ VERME SÜRECİ 1 MART'TA BAŞLAYACAK

Akçam, beyanname verme sürecinin yaklaştığını hatırlatarak ev sahiplerine de şu uyarılarda bulundu: "Kira beyannameleri, 1 Mart'tan itibaren verilmeye başlanıyor. GİB'in internet portalı üzerinden beyanname verilebiliyor. Eğer portal üzerinden sıkıntı yaşanırsa mali müşavirden, muhasebeciden de destek alabilirler. Vatandaş kendi sorumluluklarını yerine getirdikten sonra vergisini ödedikten sonra korkulacak bir ortam yok. Kira vergisinde belli istisnai durumlar da var. Yıllık kira geliri 33 bin liradan az olanlar vergiden muaf oluyor. Bunun üzerindeki kira gelirleri vergilendiriliyor. "

Kaynak: AA / Güncel

Gelir İdaresi Başkanlığı kiracı Emlak Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (12)

Samet Yalçın:

10 bin tl kiranın 2 bini devletimize gitmektedir. Mesele bu değil. Firmaların milyonluk vergi borçları tek kalemde silinirken. Ev sahiplerinin aldığı kira ile geçinenlerin vergisi de silinecek mi ? ev sahipleri firma mı işletmekte ? veya ev için yapılacak masraflar vergiden düşülebilecek mi ?

102
8
yanıtYanıtla
Erhan Sarac:

Nefes alıyorum vergisini nereye vereceğim

73
9
yanıtYanıtla
corci:

bu olay da kiracılara patlayacak sonunda

38
3
yanıtYanıtla
Abdurrezzak Gamlızadeoğlu:

İyi ve güzel adımlar, denetime bir destek ayağı daha oluşturulmuş. Beğendim.

8
20
yanıtYanıtla
ANADOLU FATİHİ:

VERGİ KİRALARDAN DA ALINSIN ,FUTBOLCUDANDA ,KULÜPLERDENDE ALINSIN ZENGİNDEN ÇOK FAKİRDEN AZ ALINSIN..DEVLET VERGİ ALMA KONUSUNDA NE YAPACAĞINI BİLMİYOR ÖNCE BU İŞİ ÖĞRENSİN...

18
1
yanıtYanıtla
ANADOLU FATİHİ:

KİRA KONTRATLARI TEK TİP NOTER ONAYLI OLSUN VE VERGİ DAİRESİNDEN ALINABİLSİN,SERİ NO VS OLSUN KIRTASİYEDEN ALINAMASIN Kİ BAŞTAN KONTRAT YAPACAK KİŞİLER KAYIT ALTINDA OLSUN .BUNUN DIŞINDA YAPILAN KONTRATLARIN HUKUKİ BİR GEÇERLİLİĞİ OLMASIN BAKALIM EV SAHİPLER GÖZE ALABİLİYOLARMI KİRAYI AZ GÖSTERİP VERGİ KAÇIRMAYI...AYRICA KİRACILAR ABONELİK YAPMAK ZORUNDA OLDUKLARINDA KİRACI OLDUKLARINA DAİR KİRA BEDELİ BEYANINDA BULUNSUNLAR...

9
6
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

bence bununla uğraşılırsa acısını kiracılar çekecek 15 bin liralık daire 20 bin 20 bin liralık daire 25 bin olacak mal sahipleri vergi matrahını hesaplayıp kirayı ona göre belirleyecek her şekilde kabak kiracının başına patlayacak

yanıt18
yanıt3
ANADOLU FATİHİ:

BİZİM HALKIMIZ BUNUNDA BİR HİLESİNİ ARAŞTIRMAYA BAŞLAMIŞ, HATTA BULMUŞTUR BİLE....ÇÜNKÜ NEREDE İLLEGAL BİR İŞ VARSA ,YASA DIŞI BİR BULUŞ VARSA BİZİM MİLLETTEN ÇIKIYOR ONDAN SONRA DEVLET KÖTÜ...

7
3
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

kabak kiracıların başına patlayacak umarım bu uygulamadan vazgeçmezler neler olduğunu gelecek zamanlarda gösterecek zaten kiraların yarısı elden ödeniyor yarısı veya daha azı vergi geliri gösteriliyor bu özellikle dükkan kiralayanların işine geliyor stopajdan yırtıyorlar

7
2
yanıtYanıtla
Murat Vural:

Hollanda da devlet semtlerin kira fiyatlarını kendisi belirliyor . Türkiye dede bu uygulama yapılırsa zalim evsahipleri kafasına göre kira fiyatını belirleyemezdi . Bütün mesele zenginlerin dizginllenmesidir . Gerisi sosyal adalet kendiliğinden oluşur . Devlet Demir yumruğunu zalim zenginlere göstermelidir .

7
2
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title