Haberler

Eta'nın Yıl Sonunda Silahlarını Teslim Etme Sürecine Başlayacağı İddia Edildi

ETA'nın silah teslim etme sürecinin ''yavaş olacağı ve bir uluslararası örgüt tarafından doğruluğunun teyit edileceği'' bildirildi

İspanya'nın Bask bölgesindeki ETA örgütünün, bu yıl sonundan itibaren silahlarını teslim etme sürecine başlayacağı ileri sürüldü.

İspanya resmi haber ajansı EFE, ETA'nın Noel dönemine (25 Aralık) yakın bir tarihte silahlarını teslim etmeyle bağlantılı süreci başlatma arzusunda olduğunu savunan bir haber yayımladı.

AB terör örgütleri listesinde olan ETA'ya yakın çevreler ve ETA mahkumlarının bağlı olduğu EPPK adlı oluşum kaynak gösterilerek verilen haberde, örgütün yıl sonunda bir bildiri yayımlayarak silah teslim etme sürecini duyuracağı iddia edildi. ETA'nın silah teslim etme sürecinin "yavaş olacağı ve bir uluslararası örgüt tarafından doğruluğunun teyit edileceği" bildirildi.

ETA örgütünün ilk aşamada, sahip olduğu patlayıcı, silah ve gizli depoların listesini sunacağı, silah teslimatının nerede ve nasıl olacağına ilişkin bilgi vermesinin öngörülmediği belirtildi.

Uzmanlar, ETA'nın böyle bir adım atmasının ardındaki nedenlerin "iki yılı geçen silahlı eylemleri bırakma sürecinin ardından Bask bölgesindeki gelişmelere dahil olma çabası, ciddi sağlık sorunu yaşayan ETA mahkumların serbest bırakılması, diğer ETA mahkumlarının Bask bölgesindeki cezaevlerine nakli için İspanya merkez hükümeti ile müzakere yolu açılmasının sağlanması ve 2014 ilkbaharından itibaren yapılacak seçimler" olduğunu savundu.

ETA'nın siyasi kolu olan Izquierda Abertzale hareketinin de Bask'taki barış sürecine destek için 16-17 Eylül tarihlerinde Meksika'da yapılacak toplantıda, gelecek ekim ayında San Sebastian'da organize edilecek ve Avrupalı birçok belediye başkanının katılacağı barışla ilgili uluslararası konferansta ve diğer seminerlerde ETA'nın bu girişimini destekleyeceği öne sürüldü.

Uzmanlar, ETA'nın Ekim 2011'de başlattığı sürecin "geri dönüşü olmadığını" vurguladı. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği İspanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title