Haberler

Engelliler Engelleri Bu Film İle Kaldırdı

Güncelleme:

Engelliler Haftası kapsamında Agora AVM'de "Adım Adım Işığa Giden Yol" filminin galası gerçekleşti.

Çekimleri İzmir'de gerçekleştirilen başrollerini ise usta oyuncu Haldun Dormen, Asuman Dabak, Yüksel İnan, Gazi Şeker, Süreyya Kilimci ve Banu Dağcıoğlu'nun dans performanslarıyla hayat bulan bu filme engelli oyuncuların üstün performansları da eşlik etti.

Film gösterimi öncesinde sahneye çıkan Balçova Belediyesi Engelli Dans ve Müzik Grupu yaptığı gösteriler ve söyledikleri şarkılar ile galaya eşlik etti. Başarılı ve genç yönetmen Sinan Uzun, başarılı yapımcı Pelin Uzun ve usta oyuncuların katıldığı filmin galasında

müzik ve dans gösterilerinin ardından 5 engellinin yaşam mücadelesini anlatan film izleyicilerle buluştu. Herzaman sosyal sorumluluk projelerine destek veren ve birçok sosyal sorumluluk projelerine imza atan Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ve Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, engellilerin engelleri aşması yolunda bir adım oluşturacak olan filmin yapım aşamasına da büyük destek verdiler.

Adım Adım Başarı Hikayesi

Usta oyuncuların yanı sıra görme engelli Ümran Sevinç, down sendromlu Can Ayan, bedensel engelli Memet Sefa Öztürk, Bora Acar Zöngür ve Can Filiz gibi 5 engelli oyuncunun yer aldığı "Adım Adım Işığa Giden Yol" filmi oyuncu kadrosu ile Türk Sinemasında bir ilke imza attı. Engellilerin her alanda aktif olması gerektiğini vurgulayan genç ve başarılı yapımcı Pelin Uzun, "Ekran birçok engeli kaldırabiliyor. Engelli arkadaşlarımızın hayatlarının konu alındığı filmler var belki ama engellilere rol verilmediğini görüyoruz. Biz bir ilki başarmak istedik. Onlar kendi hayatlarını kendileri oynayabilirdi ve gayet de başarılı bireyler. Filmde 5 engelli arkadaşımız var ama yan rollerle bu sayı 22'yi buluyor. Bence diğer yapımcı ve yönetmen arkadaşların bu arkadaşlarımızın kapılarını çalması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Güçlü bir ekiple başarılı bir çalışmaya imza attıklarını söyleyen filmin başarılı yönetmeni Sinan Uzun ise ,"Senaryo yazma aşamasında engellilerle uzun süre vakit geçirdim ve neler başarabildiklerini gördüm. İnsanların oturup ağlayacakları bir film değil de başarı hikayelerinin anlatıldığı bir film yaptık. Aynı hayatı yaşadığımızı göstermek istedik. Çalıştığımız engellilerin hayata bakış açıları çok farklı, dört elle hayata tutunmuş durumdalar. Büyük emekler harcayarak yaptığımız film umarım beğenilir" diyerek filmin yapım aşamasını anlattı.

Ünlü İsimlerden Filme Destek

Karahan Kadırman'ın büyük desteği ile hazılanan filmin müziklerine birçok ünlü sanatçı katkı sağladı. Fikret Kızılok, Sezen Aksu ve Cem İdiz gibi başarılı sanatçılar film için birer şarkı hazırladı.

Projenin kendisi için çok büyük önem taşıdığını belirten duayen oyuncu Haldun Dormen "Birçok şey yaptım ama bu kadar mutlu olmadım daha önce. Gerçekten müthiş keyif aldım. Hayatımda ilk defa bir sahnede filmde dans ettim. İyi ki beni çağırdılar, iyi ki buradayım" diyerek filmde yer almaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Çekimlerin İzmir'de gerçekleşmesinden ve kendisininde Egeli olmasında gurur duyduğunu belirten sevilen oyuncu Asuman Dabak, "Ben de Egeliyim,Akhisarlıyım bu çorbada benim de tuzum bulunduğu için çok gurur duyuyorum. Bu bir başlangıç olmamalı, sadece sinema filmi ile kalmamalı, tiyatroya da taşıyalım. Bu sinema filmi ilk olsun ama sonuncusu olmasın" diyerek duygularını dile getirdi.

Bu Filmle Engellilere Bakış Açısı Değişecek

Tutkunu Olduğu danstan asla vazgeçmeyen ve hala dans etmeye devam eden klasik bale sanatçısı bedensel engelli Memet Sefa Öztürk,"Bu film, bedensel engel yaşayan insanların dünyasına gerçekliğine hizmet etmekle birlikte, aynı zamanda beyaz perdede ve televizyonda gelecek dönemlerde bir engellinin neler başarabileceğinin kanıtı. Kendimden örnek verirsem, konservatuvar mezunu, şehir tiyatrolarında oynamış, farklı oyunculuk okulları bitirmiş, bale sanatçısı olan bir insanım. Tekerlekli sandalyede olduğu için set şartlarını bahane edip 'Çalıştıramayız, zorlanır' gibi gerekçelerle donanımlı, eğitimli gerçek engellilere şans vermeyen bu sektör, bu filmle neler yapabileceğimizi görecek. Engelli rolünü gerçek bir görme engelli, gerçek bir yürüme engelli oynayabilir ve bunu kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan yaptık. Bu yıkılması gereken bir önyargı duvarıydı ve bu filmle bu duvar inşallah yıkılır. Bundan sonra, kolları bacakları arkadan sıkıştırılmış, engelli taklidi yaptırılan insanlar yerine, gerçekten o rolleri, o durumu, o ruh halini yaşamış eğitimli, donanımlı, kalifiye gerçek engelliler insanlar tercih edilir" diyerek bu filmle birlikte adım adım gerçekleştirdiği başarı hikayesini anlattı.

Gelir Engelliler İçin Harcanacak

Filmden elde edilecek gelirin engelliler için harcanacağını dile getiren İZDESK Başkanı Funda Doğan, "Biz bu projeye başladığımızda Buca Belediyesi, tamamlamamızda da Gaziemir Belediyesi'nin çok büyük katkısı oldu. Filmin gösterime girmesiyle elde edeceğimiz geliri, uzun soluklu sürdürülebilir engelli projeleri için kullanacağız" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haldun Dormen Asuman Dabak İzmir Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title