Haberler

DSP Lideri Sezer: "Irak'a Mektup Yazmak Yetmez Nota Verilmeli"

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Türk Petrol Firmalarına Gönderilen Yazıyla Türkiye'nin Kuzey Irak Yönetimine Muhatap Hale Getirilmek İstendiğini Belirterek, "Hükümet, Daha Üst Düzeyde Bir Nota ile Tepkisini Irak Hükümetine Bildirmeli, Ayrıca Rahatsızlığı ABD'ye İletmelidir" Dedi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Türk petrol ürünleri taşıyan firmalara gönderilen ve Kuzey Irak'taki yetkililerle temasa geçilmesini isteyen yazıya karşı mektupla yanıt vermenin yeterli olmadığını belirterek, Irak'a nota verilmesini önerdi.

Sezer yaptığı açıklamada, Irak ulusal petrol şirketi SOMO'nun, Irak'a petrol ürünleri taşıyan Türk firmalarına, "Bundan sonra işe devam etmek istiyorsanız Kuzey eyaletindeki yetkililerle temasa geçin" şeklinde yazı gönderdiği, buna karşılık Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Irak Petrol Bakanı'na bir mektup göndererek Türkiye'nin tepkisini dile getirdiğini belirterek, "Irak ulusal petrol şirketinin böyle bir girişimi, Irak Hükümeti'nden, Irak Hükümetinin de şu anda Irak'ta egemen olan ABD yönetiminden bağımsız olarak başlatması elbette mümkün değildir" dedi.

IRAK HÜKÜMETİNİN ERDOĞAN'A VERDİĞİ YANIT

Zeki Sezer, Türkiye'nin doğrudan doğruya Kuzey Irak Yönetimi'ne muhatap hale getirilmek istendiğin bunun kabul edilemeyeceğini, bu durumun aynı zamanda Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunacağı sözüyle de bağdaşmadığını vurgulayarak şunları söyledi:

"Başbakan Erdoğan kısa süre önce Irak ve Kerkük konusunda 'Tribünde seyreden ülke olmayacağız' demişti. Herhalde Irak Hükümeti, Başbakan'ın bu sözlerine Kuzey Irak Yönetimi'ni fiilen Türkiye'nin muhatabı hale getirmeye çalışarak yanıt veriyor.

Bu durum hiç kuşkusuz AKP Hükümetinin 4 yıldan bu yana Irak'la ilgili konularda etkili bir tutum izleyememesinin bir sonucudur.

Türkiye'ye karşı ortaya konulan bu 'haddini bilmezlik' örneğine karşı bir bakanın Iraklı muhatabına mektup yazmasıyla yetinilmemelidir. Hükümet, daha üst düzeyde bir nota ile tepkisini Irak Hükümeti'ne bildirmeli; ayrıca gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı ABD Hükümetine iletmelidir."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title