Haberler

Çin Dışişleri Bakanı: Çin, Kendine Özgü Büyük Ülke Diplomasisiyle Yeni Bir Çığır Açacak

Güncelleme:

BEİJİNG, 25 Aralık (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 20.

BEİJİNG, 25 Aralık (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pazar günü yaptığı açıklamada, Çin'in Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 20. Ulusal Kongresi'nde belirlenen politikaları tam olarak uygulayacağını ve 2023 yılında Çin'e özgü büyük ülke diplomasisinde yeni bir çığır açacağını söyledi.

Aynı zamanda ÇKP Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Wang bu açıklamayı, video konferans yoluyla katıldığı ve uluslararası durumun ve Çin'in 2022'deki dış ilişkilerinin ele alındığı sempozyuma hitaben konuşmasında yaptı. Sempozyum, Çin Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü ve Çin Uluslararası Çalışmalar Fonu'nun ortak ev sahipliğinde Beijing'de düzenlendi.

Wang, geleceğe ilişkin olarak, Çin'i her açıdan modern bir sosyalist ülke haline getirmek için çıkılan yeni yolculukta, Çin'in asli hedeflerine ve kuruluş misyonuna, Çin'in modernleşme yoluna, barışçıl kalkınmasına, küresel vizyonuna, yüksek standartlı dışa açılmaya, bağımsızlığa, medeniyetler arası diyaloga ve mücadele ruhuna bağlı kalacağını söyledi.

Wang, 2023 yılında Çin'in, ÇKP'nin 20. Ulusal Kongresi'nde belirlenen politikaları tam olarak uygulayacağını ve 2023 yılında Çin'e özgü büyük ülke diplomasisinde çığır açacağını söyledi.

Wang, "Birinci olarak, devlet başkanı diplomasisine ve merkezi görevlere daha iyi hizmet edeceğiz" dedi.

Wang, Çin'in diplomatik cephesinin, ülkenin en temel çıkarlarını göz önünde bulundurarak ve çalışmalarının ÇKP'nin ve ülkenin merkezi görevleriyle uygun olmasını sağlayarak, değişimleri doğru biçimde anlayacağını ve akıllıca yanıt vereceğini, değişim yaratmak için harekete geçeceğini ve dış riskler ve meydan okumaları etkisiz hale getirmek için elinden gelenin en iyisini yapacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Wang, ikinci olarak "Çin çok yönlü diplomasisini koordinasyon içinde genişletecek" dedi.

Wang, Çin'in Rusya ile stratejik karşılıklı güveni ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini derinleştireceğini; Çin-ABD ilişkilerini yeniden düzenlemek ve tekrar doğru yola döndürmek için çaba göstereceğini; Çin-Avrupa ilişkilerinin sağlam ve istikrarlı gelişimini teşvik edeceğini; komşu ülkelerle dostluğun, karşılıklı güvenin ve çıkarların yakınsamasını derinleştireceğini ve diğer gelişmekte olan ülkelerle dayanışma ve işbirliğini güçlendireceğini kaydetti.

"Üçüncü olarak, küresel yönetişimde çıkarları mümkün olan en yüksek seviyede yakınlaştırma arayışında olmayı sürdüreceğiz" açıklamasını yapan Wang, Çin'in insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk inşa etmenin bayrağını yüksekte tutacağını ve insanlığın ortak değerlerinin savunuculuğunu yapmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi.

Wang, Çin'in Küresel Kalkınma İnisiyatifi (GDI) ve Küresel Güvenlik İnisiyatifi (GSI) uygulamalarına dayalı olarak, merkezinde BM olan uluslararası sistemin ve uluslararası hukuka dayanan uluslararası düzeni kararlı biçimde destekleyeceğini ve küresel kalkınma ve güvenlik amacı için daha fazla konsensüs yaratacağını, daha fazla gücü biraraya getireceğini ve daha fazla adım atacağını söyledi.

Wang, "Dördüncü olarak, yüksek kaliteli kalkınmaya ve dışa açılmaya aktif olarak hizmet vereceğiz" dedi.

Çin Dışişleri Bakanı, Uluslararası İşbirliği için Üçüncü Kuşak ve Yol Forumu'nun toplanmasının, başarıları ortaklaşa değerlendirmek, dünyanın yararına olan bu "kalkınma kuşağını" daha müreffeh hale getirmek için ve insanlığın yararına olan bu "mutluluğa giden yolun" genişletilmesi için bir plan hazırlamaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Wang, Kovid-19 ile mücadelede yeni durum dikkate alındığında Çin'in, Çin ile diğer ülkeler arasında personel akışını daha fazla kolaylaştırmayı, istikrarlı ve sorunsuz endüstriyel ve tedarik zincirlerini güvence altına almayı ve küresel kalkınma için yeni itici güçler geliştirmeyi değerlendireceğini sözlerine ekledi.

"Beşinci olarak, ulusal çıkarlarımızı korumak için daha güçlü bir savunma hattı oluşturacağız" ifadelerini kullanan Wang, Çin'in ulusal egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını kararlı bir şekilde koruyacağını, Çin ulusunun yeniden canlanmasının bir sonraki aşamaya geçmesini engellemek ve hatta durdurmak için girişimde bulunan tüm güçlerle mücadele edeceğini ve ulusal kalkınmasının ve güvenliğinin stratejik inisiyatifini sıkıca kendi ellerinde tutacağını sözlerine ekledi.

Altıncı olarak Çin, uluslararası iletişim kapasitesini güçlendirmeye ve sesini yüksek ve net bir şekilde duyurmaya odaklanacak.

Wang, "Dünyanın Çin yolunu, vizyonlarını ve sistemini anlamasını ve tanınmasını istikrarlı bir şekilde artırmak için ÇKP, Çin tarzı modernleşme ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk inşa etme hakkında dikkat çekici hikayeler anlatacağız" dedi.

Kaynak: Xinhua / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Mevlüt Çavuşoğlu Aralık Pekin Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title