Haberler

CHP'li Ören, 'Avrupa'ya İran Üzümü İhraç Ediliyor' İddiasını TBMM'ye Taşıdı

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, İran'dan temin edilen kuru üzümün kutularının değiştirilerek "Türk üzümü" adı altında Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini iddia etti.

Chp Manisa Milletvekili Hasan Ören, İran'dan temin edilen kuru üzümün kutularının değiştirilerek "Türk üzümü" adı altında Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini iddia etti. CHP'li Ören, konuyla ilgili TBMM'ye Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın cevaplaması talebiyle soru önergesi de verdi.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, yazılı açıklama yapıp üzüm ihracatı hakkında şaşkına çeviren bir iddiada bulundu. İran'dan Türkiye'ye getirilen kuru üzümün kutularının değiştirilerek "Türk üzümü" adı altında Avrupa ülkelerine satıldığını öne süren Ören, Türkiye'nin kuru üzüm ihtiyacının büyük bir kısmının Manisa'dan karşılandığını hatırlattı. Ören, "En büyük çekirdeksiz kuru üzüm üreticisi olan Manisa'nın ilçelerinde yaşanan don ve dolu yağışı nedeniyle bu yıl çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinde büyük düşüş olmuştur. Bu düşüş Manisalı üzüm üreticisine, yüzde 50'den fazla gelir kaybı yaratmıştır. Çiftçi belini doğrultamadan bir darbe de ihracatçıdan gelmiştir. Üzümün az olmasını fırsat bilen bazı ihracatçıların, İran üzümünü Türk üzümü olarak Avrupa ülkelerine sattıkları yönünde şikayetler gelmektedir" dedi.

İDDİAYI MECLİSE TAŞIDI

İran'dan gelen üzümün ihraç edilmesinin iç piyasada üzüm fiyatlarının düşük kalmasına ve dış ticaret gelirinde önemli kayıplara sebep olduğunu savunan Ören, İran üzümü ihracatının bir an önce durdurulması gerektiğini belirtti. İddiasını meclise de taşıyan Ören, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM), Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından cevaplanması talebiyle dört maddelik soru önergesi verdi. CHP'li Ören, soru önergesinde, "Ülkemizde bulunan serbest bölgelere İran'dan gelen çekirdeksiz kuru üzümlerin kutuları değiştirilerek ülkemizde üretilmiş gibi yeniden paketlenip etiketlendiği ve ihraç edildiği iddiaları doğru mudur? İran'dan serbest bölgelere gelen üzüm miktarı ne kadardır? Bu yıl ülkemizde rekolteden fazla üzüm ihraç edildiği iddiaları doğru mudur? Dış piyasada imaj zedelenmesine neden olan bu uygulamanın engellenmesi için hangi tedbirleri alacaksınız" ifadelerini kullandı. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Hasan Ören İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title