Haberler

CHP'li Akar: Osmangazi Köprüsü'nde Maliyetinin 11 Katı Kar Var

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Osmangazi Köprüsü için araç garantisi verilmesiyle devletin büyük zarara uğratıldığını belirterek, "Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti 2.355 milyar TL. Verilen araç garanti sayıları ile yılda 550 milyon dolar gelir elde edilecek, yani maliyet sadece 2 yılda karşılanıyor.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Osmangazi Köprüsü için araç garantisi verilmesiyle devletin büyük zarara uğratıldığını belirterek, "Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti 2.355 milyar TL. Verilen araç garanti sayıları ile yılda 550 milyon dolar gelir elde edilecek, yani maliyet sadece 2 yılda karşılanıyor. Kalan 17 yılda işletmeci firma buradan 27 milyar TL gelir elde ediyor. Yani maliyetin 11 katı bir kar söz konusu" dedi.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, 1 Temmuz'da ulaşıma açılan, 11 Temmuz tarihinden itibaren ise araç geçişlerinin ücretli olduğu Osmangazi Köprüsü için günlük 40 bin araç garantisi verilerek devletin zarar uğratıldığını belirterek, "40 bin araç garantisinin neye göre hesaplandığını soruyoruz, ancak verdikleri cevapla bunların plan ve programlarının ne kadar sığ olduğunu ortaya koyuyor. Neymiş; Geçişlerde belirlenen ücret ve araç sayıları fizibilite raporunda belirtilen kriterlere göre hesaplanmış deniyor. Nasıl bir fizibilite, nasıl bir rapor bunu ortaya koysunlar ve bu zararı da vatandaş değil, bunu yapanlar ödesinler. Her fırsat da CHP'yi eleştirenler yine yapacakları fizibilite çalışmalarında CHP'den destek alabilirler. 'Devlet olarak köprüyü 50 yılda yapamazdık' diyenler gerçekten 50 yıl düşünseler böyle bir ihale yapamaz, devleti böyle zarara sokamazdı" dedi.

Akar, ücretsiz geçişlerin yapıldığı 10 günlük bayram sürecinde 960 bin araç geçişin olduğunu, ücretli geçişlerin başladığı 11-26 Temmuz arasında toplam 207 bin araç geçişin yapıldığını, günlük araç geçişinin 15 binde kaldığını belirterek, "Sözleşme gereği 35 dolar + KDV uygulamasında sözde indirime giden Bakanlık kalan tutarın hazine tarafından ödeneceğini açıklamıştı. Bugün baktığımızda günlük geçen yaklaşık 15 bin araç geçişi için devlet işletmeci firmaya günlük 500 bin TL ödüyor. Yine 16 gün sonunda geçiş yapan araçlar için hazinenin kasasından işletmeci firmaya 8 milyon TL ödeme yapıldığını ve buna bir de günlük geçiş yapmayan 25 bin araç eklendiğinde hazinenin yani vatandaşın sırtına yüklenen rakamın dudak uçuklattığını görüyoruz" diye konuştu.

11 KAT KAZANIM VAR

Köprünün maliyetinin 2 milyar 355 milyon TL olduğunu belirten Akar, "22 yıl firma bu köprüyü işletecek, 3 yıl yapım sürecinde geçti. 19 yıl firma buradan kazanç sağlayacak. Ancak bugünkü tablo ile kıyasladığımızda devletin verdiği garanti araç sayıları baz alındığında sadece 2 yılda bu maliyetin karşılandığını ve 17 yıl gibi uzun bir süre işletmeci firmanın buradan gelir elde edeceğini görüyoruz. Kısacası maliyet 2.355 milyar TL, kazanç 27 milyarın üzerinde yani 11 kat gibi bir kazanım var" diye konuştu.

YUVACIK BARAJI İLE KÖPRÜYÜ KIYASLASINLAR

Akar, Ak Parti'nin Türkiye'nin ilk yap-işlet- devret ve garantili projesi olan Yuvacık Barajı üzerinden CHP'ye yüklendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Erdoğan her fırsat da meydanlarda, meclis de Yuvacık Barajı üzerinden CHP'yi suçlarken 'CHP yolsuzluk demektir, devleti zarar uğrattılar' diyordu. Ancak CHP bu ülkede ilk kazanımların ve projelerin mimarıdır. ve yine görüyoruz ki yolsuzluk da ve devleti zarara uğratmakta AKP'nin eline kimse su dökemez. Yuvacık Barajı 512 milyon dolara mal olmuş ve 15 yıl sonunda firmaya 2 milyar dolar ödenmiş, yani 4,2 kat maliyetin üzerinde bir ödeme yapılmış, ancak Osmangazi Köprüsü'ne bakıyoruz, maliyet 2.355 milyar TL verilen araç garanti sayıları ile yılda 550 milyon dolar gelir elde edilecek yani maliyet sadece 1,5 yılda karşılanıyor. Kalan 17 yılda işletmeci firma buradan 27 milyar TL gelir elde ediyor. Yani maliyetin 11 katı bir kar söz konusu. Dün CHP'yi Yuvacık Barajı üzerinden eleştiren, 'devlet zarara uğratıldı' diyenlerin bugün konuşmasını bekliyoruz. Rakamlar ve sözleşme şartları ortada, bunu vatandaşa nasıl açıklayacaklar merak ediyorum"

- Kocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haydar Akar Osmangazi AK Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title