Haberler

BM Güvenlik Konseyi Hariri İçin Özel Mahkeme Kuracak

BM Güvenlik Konseyi, Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 2 Yıl Önce Suikast Sonucu Öldürülmesiyle İlgili Davaya Bakacak Özel Bir Uluslararası Mahkeme Kurulmasını Kararlaştırdı.

BM Güvenlik Konseyi, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin 2 yıl önce suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili davaya bakacak özel bir uluslararası mahkeme kurulmasını kararlaştırdı.

Konsey'de yapılan oylamada 10 üye mahkeme kurulması lehinde oy verirken, 5 üye Rusya, Çin, Katar, Endonezya ve Güney Afrika çekimser kaldı.

Belçika, Fransa, İtalya, Slovakya, İngiltere ve ABD tarafından 15 üyeli Konsey'e sunulan karar tasarısına, hiçbir ülke karşı oy kullanmadı.

Çekimser oy kullanan büyükelçiler, ülkelerinin mahkemenin kurulması fikrini desteklediklerini ve Hariri suikastinin zanlılarının cezalandırılması gerektiğini belirttiler. Ancak karar tasarısının, BM Şartı'nın yedinci bölümüne referans göstermesinin usülen yanlış olacağını ve bunun Lübnan'ın içişlerine karışma anlamına geleceğini savunan büyükelçiler, kararın bu şekilde kabul edilmesinin Lübnan'da mahkemenin kurulmasıyla ilgili yaşanan istikrarsızlığı daha da kötü hale getireceğini savundular.

BM Şartı'nın yedinci bölümü, Konsey'e kararlarının uygulanmasını sağlamak için yaptırım kararı alma gibi ayrıca önlem imkanı veriyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin kararında, Lübnan Meclisi'ne davaya bakmak amacıyla mahkeme kurması için son bir sanş verilmesi öngörüldü.

Lübnan meclisi 10 Haziran'a kadar mahkemeyi kurmazsa Konsey'in özel mahkeme kurulması kararı "otomatik olarak" 10 Haziran'da yürürlüğe girecek.

Karar gereğince Lübnan dışında kurulacak özel mahkemenin yargıçlarının çoğu ve savcısı Lübnan dışından olacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title