Haberler

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ABD Temaslarını Aa'ya Değerlendirdi Açıklaması

"(Gezi Parkı) Gerek Beyaz Saray'da gerek bakanlıkta bu olup bitenlerle ilgili abartılı bir algılama yok."

-"(Gezi Parkı) Gerek Beyaz Saray'da gerek bakanlıkta bu olup bitenlerle ilgili abartılı bir algılama yok. Görüşmelerimizde olaylara bakışta Türkiye'nin farkını onların da bildiğini gördük. Yani bizim görüşmelerimiz doğrusu çok zamanlı ve iyi oldu ve doğrusu geldiğime çok memnun kaldım"

-"Burada bakıyorum, (uluslararası medyada da) o algı epey değişti"

-"Hükümet, makul olan epeyce adım attı ama (Gezi Parkı'ndan yapılan açıklamada) olayımız sadece Gezi Parkı değil, diğer konularda da hükümete karşı protesto deyince tabii işin rengi değişti. Doğrusu üzücüdür. Ama sanki bugün artık bitiyor gibi görünüyor, umarız artık biter, işin zemini kalmadı"

ABD'nin başkenti Washington'da Ortadoğu Enstitüsü (Middle East Institute) tarafından düzenlenen Türkiye toplantısının ana konuşmacısı olan Atalay, temasları çerçevesinde ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Başkan Barack Obama'nın Terörle Mücadeleden Sorumlu Özel Danışmanı Lisa Monaco ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper ile bir araya gelmişti.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Atalay, ABD'deki temaslarında Gezi Parkı odaklı gelişmelerle ilgili olarak gözlemlerini de aktardı. Atalay, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki son olaylarla ilgili uluslararası medyanın epey ileri yayını oldu. Uluslararası medyanın bu yayınını tabii hayretle bile karşıladık. Yani Türkiye'de yaşayan, olayları bilenler olarak uluslararası medyanın Türkiye'yle ilgili hemen böyle çok çabuk satın alması ve adeta Arap Baharı zincirinin bir halkası gibi göstermesi çok rahatsız edici bir şey. Türkiye böyle bir ülke değil. Türkiye demokratik bir ülke. Yani toplumsal tabii ki tepkiler olabilir ama Arap Baharı'nın bir parçası olarak gösterilmesine tabii ki tepki gösteririz.

Ama şunu da gördüm: gerek Beyaz Saray'da gerek bakanlıkta bu olup bitenlerle ilgili bu manada abartılı bir algılama yok. Hani bazı açıklamalar olmuştu, bizleri de rahatsız etmişti, hatta Dışişleri Bakanımız ABD Dışişleri Bakanı Kerry'i aramıştı. Buradaki görüşmelerimizde ise olaylara bakışta Türkiye'nin farkını onların da bildiğini gördük. O manada onlarda, olayla ilgili çok ileri abartılı bir algılama olduğunu görmedim. Yani bizim onlarla görüşmelerimizin hepsi normal seyretti. Yine de biz olaylarla ilgili de onlara tabii gerekli açıklamaları yapmış olduk. Yani bizim devletle görüşmelerimiz doğrusu çok zamanlı ve iyi oldu. Ben önce hani Türkiye'de yaşadığımız şu günlerdeki ortam nedeniyle gelmekte kararsızdım ama doğrusu geldiğime çok memnun oldum".

"Umarız artık biter bunlar, işin zemini kalmadı"

Atalay, Gezi Parkı odaklı olayların "şu anda sona ermesinin beklendiğini" belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Esasen Gezi Parkı ile ilgili bizzat Sayın Başbakanımız çok görüşme yaptı. O görüşmelerde de makul sonuca varılmıştı aslında. Yani çok anlayışla karşılanan sonuçtu. (Ama Gezi Parkı'ndan yapılan açıklamada) Bizim olayımız sadece Gezi Parkı değil, diğer konularda da hükümete karşı protesto falan deyince tabii işin rengi değişti. Doğrusu orası üzücüdür.

Yoksa hükümet şöyle baktı daima başından beri: Gezi Parkı'yla ilgili çevre hassasiyeti sebebiyle insanların masum şekilde tepki göstermesi anlayışla karşılandı. Hatta ilk günlerde güvenlik birimlerinin tutumu da soruşturma konusu yapıldı falan. ve sonradan da kendileriyle temsilcileriyle grup grup görüşüldü. Yani hükümet bana kalırsa burada makul olan epeyce adım attı, gerekeni yaptı ama tabii olayı Gezi Parkı'nın dışına çıkaran bunu fırsat bilerek hükümete karşı başka türlü sebeplerle tepki geliştirmek isteyen falan kesimler vardı. Daima böyledir yani bu olaylarda. Onlar herhalde dünkü tansiyonu biraz artırmış oldu ama sanki bugün artık bitiyor gibi görüyoruz, öyle görünüyor, umarız artık biter bunlar, işin zemini kalmadı."

"Uluslararası algı da değişti, ilk günlerdeki gibi değil"

Atalay, "uluslararası alanda gereksiz yere Türkiye'nin büyüyen imajına leke geldiğini ve buna üzüldüklerini" de belirterek, "Türkiye bunu hak eden bir ülke değil" dedi.

Türkiye'nin son yıllarda uluslararası alanda çok ciddi gelişme kaydettiğini ve "geleceğin adeta yıldız ülkelerinden birisi durumuna geldiğini" ifade eden Atalay, Türkiye'nin 10 yılda demokratikleşme adımlarında "sessiz devrim" yaşadığını kaydetti. Atalay, "Son gelişmelerde bazı uluslararası medya kuruluşlarının da olayı hızlı şekilde sanki Arap Baharı'nın zinciri gibi takdim etmesi üzücü oldu. Türkiye'nin imajına biraz leke sürdü ama inşallah burada artık biter. Gerçi şu son günler uluslararası şey değişti. Buralarda da ben bakıyorum, o ilk günlerdeki gibi değil algı epey değişti" dedi.

-"Şu dönemde ziyaret çok etkili oldu"

Atalay, temasları sırasında SETA DC tarafından düzenlenen ve başkentteki düşünce kuruluşlarından uzman ve temsilcileri ile akademisyenler ve ABD Dışişleri Bakanlığından yetkililerin katıldığı basına kapalı toplantıda da "son 10 yıldaki Türkiye'nin geçirdiği değişim, demokratikleşme, Gezi Parkı olayları, Suriye ve çözüm süreci" gibi konulara değindiğini dile getirerek, "Planladığımızdan yarım saat uzun sürdü, çok verimliydi" ifadesini kullandı.

Ortadoğu Enstitüsü'ndeki toplantının da çok iyi geçtiğini anlatan Atalay, "Doğrusu hem resmi görüşmeler hem bu iki toplantı tam da şu günlerde verimli oldu. Washington'da epey ses getiren, etkili olan, değişik kesimlere ulaşan bilgilendirmeler yapmış olduk. Ben de doğrusu epey memnun kaldım. Büyükelçiliğimizin de kanaati o, şu günlerde bu ziyaret çok etkili oldu" diye konuştu.

- Washington DC

Kaynak: AA / Güncel

Beşir Atalay Beyaz Saray Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title