Haberler

Başbakan Yardımcısı Atalay, Müsiad Heyetini Kabul Etti

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Belki AK Parti Hükümetleri dönemi en fazla insanımıza öz güven kazandırma dönemi oldu."

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Belki AK Parti Hükümetleri dönemi en fazla insanımıza öz güven kazandırma dönemi oldu. Yani kendimizi neredeyse yeniden keşfettik. Yıllarca bedbinlikle, umutsuzlukla, dar ufuklarla yerinde sayan, gerileyen ülkemiz şimdi bir sıçrama ve atılım yaptı" dedi.

Atalay, Başbakanlık Merkez Bina'da, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği

(MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Başbakan Yardımcısı Atalay, kabul sırasında yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın önemli bir iş alemi kuruluşu olduğunu ifade ederek, hükümetin ve kamunun faydalanacağı çok sayıda özgün ve güzel çalışmalar ile güzel araştırmalar yaptığını anlattı.

MÜSİAD tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenecek olan uluslararası çalıştaya da çok sayıda işadamının katıldığını ve hem ülkenin tanıtımına hem de ekonomik hayata büyük bir katkıda bulunulduğunu kaydeden Atalay, hükümet olarak özel sektörü kalkınmanın motoru olarak gördüklerini vurguladı.

Atalay, "Onun için de kuruluşlarımızla bu anlamda çok yakın bir diyalog içindeyiz. Yani onların düşüncelerini daima önemli görüyoruz. Çalışmalarını, araştırmalarını, raporlarını önemli görüyoruz. Ekonomik politikalarımızda doğrusu çok yoğun bir iletişim içindeyiz. Yani herhalde bu dönem kadar özel sektörün, MÜSİAD gibi özel sektör kuruluşlarının hükümet ile yakın işbirliği yaptığı bir dönem olmamıştır" diye konuştu.

Şu anda Türkiye ekonomisinde büyük bir canlılık olduğunu dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

"Dün bazı veriler de yine açıklandı. Yani işsizlik verisi tabii çok önemli. Dünya özellikle Avrupa kesimi ciddi bir istihdam ve işsizlik sıkıntısı çekiyor. Türkiye en düşük verilere ulaştı, yüzde 9'a kadar inmiş oldu. Bu özel sektörün başarısıdır. Bizim kamudaki istihdamımız bellidir. Her yıl belli sayılarda istihdam yapıyoruz. Yani o da devletin vermesi gereken temel hizmet alanlarında. Diğer kısmı, tamamen istihdamı özel sektör üretiyor. Yani ekonomimiz canlı, dinamik, yatırımlarımız sürüyor."

Beşir Atalay, 2023 hedeflerinde, ekonomiyle ilgili olarak Türkiye'nin dünyadaki yeri ve fert başına milli gelirin bulunduğunu aktararak, "Doğrusu şu anda fert başına milli gelir, Türkiye için düşük bir gelir. Türkiye bunun çok üzerine layık. Bu çok hızlı arttı, artıyor. Ekonomimizdeki bu büyüme trendi sürerse biz onu 2023'ten önce de yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Ama biz daima tedbirli oluyoruz hedeflerimizde" ifadesini kullandı.

-"İnsanımıza bir öz güven ve gelecek umudu geldi"-

Uluslararası değerlendirmelerde, Türkiye'nin dünyanın büyüyen birkaç ekonomisinden biri olarak gösterildiğini aktaran Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dış dünyada, müteahhitlik sektöründe ikinci sıradayız. Uluslararası açılımımız çok fazla. Bunun hepsinde doğrusu şunu ifade etmek ve iyi düşünmek lazım. Belki AK Parti Hükümetleri dönemi en fazla insanımıza öz güven kazandırma dönemi oldu. Yani kendimizi neredeyse yeniden keşfettik. Yıllarca bedbinlikle, umutsuzlukla, dar ufuklarla yerinde sayan, gerileyen ülkemiz şimdi bir sıçrama ve atılım yaptı. İnsanımız 'Ben yaparım' der hale geldi. İş adamlarımız, kendi tedbirli, planı içine alamayacağı yatırımlara girdi, daha geniş ufuklara açıldı. Dünyanın hangi ülkesine gitsek artık Türk iş adamlarını görüyoruz. Biz o örnekleri görüyoruz gittiğimiz yerlerde. Çok enteresan örnekleri var. Yani genelde insanımıza bir öz güven ve gelecek umudu geldi. Gelecekte Türkiye daha büyük olacak. Burada özel sektör motordur. Biz özel sektöre yardımcı oluruz, yatırımların önünü açarız."

Yeni teşvik paketinin, bu anlamda hem Türkiye'deki bölgesel kalkınma dengesini kurma açısından hem de iş adamlarını biraz daha yatırıma cesaretlendirme açısından çok önemli olduğunu anlatan Atalay, Haziran ayında yayınlanan Teşvik Kararnamesi'nin bu kapsamda çok etkili bir kararname olduğunu ve bunun kısa zamanda sonuçlarını vereceğine inandığını belirtti.

-MÜSİAD'ın ekonomi raporu-

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak ise geçtiğimiz Nisan ayında genel kurullarını yaptıklarını ve yeni yönetim kurulunu belirlediklerini anımsatarak, bu anlamda çeşitli ziyaretlerde bulunduklarını, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler aktarıp, hazırladıkları raporları sunduklarını dile getirdi.

MÜSİAD'ın 22 yılı geride bıraktığını ve her yıl ekonomi raporu hazırladığını hatırlatan Olpak, geçen yıl hazırladıkları ekonomi raporunda "Sürdürülebilir Büyüme İçin Stratejik Dönüşüm" konusunu ele aldıklarını, daha sonra bunun nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Bu yılki raporlarının ise "Kalkınma Yolunda Yeni Eşik Orta Gelir Tuzağı" başlığını taşıdığını belirten Olpak, "İki şeyi vurguluyoruz burada. Geçen yıl

'büyüme' demiştik. Bu yıl 'kalkınma' diyoruz. Tabii büyüme, daha rakamlardan ve ekonomik kavramlardan ibaret bir şey. Türkiye'nin de geldiği noktayı göstermesi açısından anlamlı. Kalkınma topyekun bir hareket elbette. Orada karşı karşıya kalabileceğimiz bir riskten bahsediyoruz. Riskler tehlike demek değil, malumunuz aynı zamanda fırsat demek" dedi.

Son on yılda hem ekonomik olarak hem de haklar ve kazanımlar açısından çok güzel bir noktaya gelindiğini ifade eden Olpak, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz iki güzel, ama biraz da zor hedef koydu. Bunlardan birisi ilk on ekonomi içerisine girme hedefiydi, birisi de kişi başı 25 bin dolar gelir hedefiydi. Birbiriyle ilişkili ama biraz da ayrık ve zor hedefler. Başarılamaz mı- 'Bugüne kadarı yapanlar, bundan sonrayı da yapmaya muktedirdir inşallah' diye düşünüyoruz. Ancak 'Alınması gereken bazı tedbirler var' diye bahsettiğimiz 'orta gelir tuzağı' budur. Kısaca raporumuzun özelliği budur."

Olpak, daha sonra MÜSİAD olarak hazırladıkları ekonomi raporunu, Başbakan Yardımcısı Atalay'a sundu.

Muhabir: Hüseyin Gazi Kaykı

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Beşir Atalay Nail Olpak Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title