Haberler

Başbakan Yardımcısı Arınç: Gazete Patronları, Sendika İstemiyor

TBMM Genel Kurulu'nda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Patronlar, gazetecilerin sendika kurmalarını, haklarını sendikal yollarla talep etmelerini arzu etmiyorlar" dedi TBMM Genel Kurulu'nda 10...

TBMM Genel Kurulu'nda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Patronlar, gazetecilerin sendika kurmalarını, haklarını sendikal yollarla talep etmelerini arzu etmiyorlar" dedi TBMM Genel Kurulu'nda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Patronlar, gazetecilerin sendika kurmalarını, haklarını sendikal yollarla talep etmelerini arzu etmiyorlar" dedi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplanan Meclis'te ilk olarak gündem dışı 3 milletvekiline söz verildi. AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, bugünkü görüşmelerde, gazetecilerin yıpranma haklarına ilişkin yasal düzenlemenin gündeme geleceğini, bu düzenlemenin 10 Ocak Çalışan Gazetecilerin Günü'ne denk gelmesinin anlamlı olduğuna değindi. CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de "Gazeteciyi boğaz tokluğuna çalıştırma hastalığı, basınımızın en eski ve halen devam eden en temel sorunudur. 80 bin gazetecinin yalnızca 4 bini 212 sayılı yasanın emrettiği türden iş sözleşmesine sahip. Diğerleri işverenlerin kölesidir" dedi.

-YIPRANMA HAKKI-

Gündem dışı konuşmalara cevaben kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yıpranma hakkı olarak bilinen fiili hizmet zamlarının gazetecilere geri verilmesinin gündeme geldiğini belirterek, "Başbakan'ın talimatıyla konuya ilişkin çalışma yaptık. Ben de gerekli hazırlıklarımı yaptım. Konunun doğrudan muhatabı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı. Sayın Bakan da bilim kurulunu toplamak suretiyle bu konuda rapor alma ihtiyacını duydu. Yıpranma veya fiili hizmet zammı işinin ne karşılığında yeniden konulacağı önemli. Burada sadece gazetecilerle ilgili hak kaldırılmadı, başka iş kolları da var. Genel Kurul'un bugünkü çalışmasında, bütün partilerin ortak önergesiyle konuyla ilgili bir düzenleme yapılabileceğini düşünüyorum. Gazetecilerin bu beklentisinin karşılanması beni de mutlu edecek" dedi.

Arınç, gazetecilerin Basın Kanunu ya da RTÜK Kanunu ile ilgili şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya muhatap olmalarının söz konusu olmadığını hatırlatarak şöyle devam etti:

"Gazetecileri ilgilendiren iki temel kanun var. Birisi TCK diğeri Terörle Mücadele Kanunu'dur. Özellikle Terörle Mücadele Kanunu'nun uygulanmasından doğan ve bundan dolayı tutuklu ya da hükümlü olan gazetelerin bulunması söz konusu. Bunun dışında gazeteci mesleğini doğrudan ifa etmek suretiyle şahsi hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum edilmiş çok az sayıda bu sıfatla çalışan insan bulunmaktadır. TCK'da üç ya da dört madde önemlidir. Bunlardan biri 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' suçlamasıdır.

Bu hükümden vazgeçmediğimize ve bundan sonra da kalacak bir hüküm olarak gördüğümüze göre, soruşturmanın gizliliğinin ihlal suçunun ortadan kalkması söz konusu değildir. Ancak suç ve ceza arasındaki ceza adaletini söz konusu ettiğimizde, belki ceza süreleri bakımından bir düşünme olabilir. Adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs, ihmal suçları ayrı suçlardır. Bu maddelere ilişkin geçtiğimiz dönem getirdiğimiz, ancak Genel Kurul'dan geçmediği için kanunlaşmayan bir Ceza Kanunu'nda değişiklik söz konusuydu. Bunu tekrar getirmek söz konusu olabilir. Suçun unsurlarını yeniden belirlemek, suç ve ceza arasındaki ilişkiyi gazetecilerin lehine uyarlamak söz konusu olabilir. Terörle Mücadele Kanunu konusunda da özellikle 4. yargı paketi içindeki bazı madde değişikliklerinin bir rahatlık sağlayabileceğini söyleyebilirim. Ama kanunun bütünüyle ortadan kaldırılması, terörle mücadele eden bir ülke için şu anda söz konusu olmamaktadır."

-"GAZETE PATRONLARI SENDİKA İSTEMİYOR"-

Gazetecilerin yaşadığı sıkıntıların büyük kısmının, hükümetin uygulamasından kaynaklanmadığını söyleyen Arınç, "Bazı medya sektöründe çalışan pek çok arkadaşımızın aylardır maaşlarının ödenmediğini biliyorum. Aylardır maaşları ödenmeyenlere karşı patronu etkileyecek teşebbüsler, ancak sözle olabilir. Yoksa yasal zorunlulukla bunu yaptırmamız söz konusu değil. Kendilerine ifade edildiğinde, 'Evet, bir takım maddi sıkıntılar sebebiyle 5-6 aydır aylıkların ödenemediğini' söylüyorlar. Oysa aynı patronların, daha büyük işlerde peşin paralara milyar liraları hemen temin edebildiklerini görüyoruz. Dolayısıyla gazete patronlarının çalışanların ücretlerini aylarca ödememesi çok büyük bir ayıptır, çok büyük bir eksikliktir" dedi.

Arınç şöyle devam etti:

"Gazetecilerin çalışma güvenceleri yok. Her gün, kapının önüne konulu verme tehlikesi içindeler. Bugün sadece Anadolu Ajansı'nda iki sendika varken, bunun dışında hiçbir basın ve yayın kuruluşunda tek sendika bile bulmak mümkün değildir. Yine patronlar, gazetecilerin sendika kurmalarını, haklarını sendikal yollarla talep etmelerini arzu etmiyorlar. Maalesef belli köşelerde insanların ya da belli isimlere sahip olanların, transfer ücretleri de dahil olmak üzere, çok sıfırlı rakamlarla ücret aldıkları bilinmektedir. Ama muhabirlerin, mutfakta çalışanların ücretlerinin çok düşük olduğunu söylemeliyim.

İş güvencesi çok zorken, ücretler çok düşük ve aylarca ödenmiyorken, sendika kurup o sendikayla haklarını talep etme noktasında da sıkıntılar varken, gazetecilerin bütün sorunlarının yıpranma hakkına indirgenmesi çok doğru değildir. Bu bir haktır, bu hak yerine getirilecektir ama tüm milletvekilleri, tüm siyasi partilerimiz, gazetecilerin aslında var olan bu sıkıntıları konusunda da gerekli çabayı göstermelidir ve çevreleri etkilemek suretiyle o kişililerle doğrudan ilişki kurmak ve hatta bir yasal mevzuata kavuşturmak mümkünse bu sıkıntı çekilen konularda bunları parlamento önüne getirmek gibi bir hakları olduğunu düşünüyorum. Ben şahsıma bağlı olan kurumlarda, bütün bu hususlara fazlasıyla dikkat etiğimi söylemek isterim. Bu bir sorumluluktur. Bu sorumluluğumuzu elbette yerine getireceğiz."

Gazetecilerin, Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayan Arınç, şartlarının, gelecekte mutlaka daha iyi olacağına inandığını da ifade etti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Gazeteciler Günü Bülent Arınç Güldal Mumcu Ak Parti Politika Güncel Haberler

Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

Çorum'da okul basan yabancı uyruklu veli, okul müdürünü zincirle darbetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Hakkari Belediyesi'ne kayyuma ilk yorum: Hukuk gereğini yaptı

Mbappe sonrası planlar değişti! Real Madrid'den Arda Güler kararı

Mbappe sonrası planlar değişti! Real Madrid'den Arda Güler kararı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title