Haberler

Kandil'de Kriz: Bahoz ve 200 PKK'lı Suriye'de

Güncelleme:

PKK'nın yeni yönetiminde yer almayan Bahoz Erdal ve Sofi Nurettin, 200 teröristle birlikte Kandil'e haber vermeden Suriye'ye geçti.

PKK'nın Kandil'deki örgüt şeması ve yönetimindeki isimlerin bir süre önce değişip Cemil Bayık'ın KCK'nın başına, Murat Karayılan'ın da örgütün askeri kanadı olan HPG'nin başına geçtiği değişim sürecinde, Kandil'de peş peşe iki dikkat çekici ayrılık yaşandığı ortaya çıktı. İstihbarat birimlerinin ulaştığı telsiz görüşmelerine göre, 23 yıldır örgüt içinde bulunan ve örgütün 'şahin' kanadının başındaki isimlerden Suriyeli "Bahoz Erdal" kod adlı Fehman Hüseyin ile HPG'nin başındaki eski isim "Sofi Nurettin" kod adlı Nurettin Halef Al Muhammed art arda Kandil'den ayrıldı.

TIR KASASINDA GİTTİLER

Yeni yönetimde kendilerine yer verilmeyen iki terörist, kendileri gibi Suriyeli olan 200 teröristle birlikte Suriye'ye geçti. Bir hafta arayla yaşanan geçişler sırasında her iki ismin yanında da ağır silahlarla donatılmış korumalar bulunduğu, sınırötesi geçişlerin TIR kasalarında gerçekleştiği belirtildi. Teröristlerin telsiz konuşmalarından, ayrılığın örgüt yöneticilerine bildirilmediği de ortaya çıktı. Deşifre edilen bir telsiz görüşmesinde teröristlerden birinin diğerine, "Peş peşe gelmişler, peş peşe gitmişler. Cemal başkana (Murat Karayılan) ve Cuma başkana (Cemil Bayık) haber bile vermemişler" dediği belirlendi.

YPG İÇİNDE YENİ KOD

İstihbarat birimleri, Suriye'ye geçen ikilinin, PKK'nın buradaki uzantısı Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kolu YPG'nin Afrin bölgesindeki ana kampına yerleştiklerini belirledi. YPG içinde görev aldığı belirtilen ikiliden Bahoz Erdal'ın "Sidar", Sofi Nurettin'in de "Ziyad" telsiz kodunu kullanmaya başladıkları belirlendi. Bahoz Erdal ve Sofi Nurettin'in çözüm sürecini sabote etmemeleri için gönderildikleri ya da öldürülme veya teslim edilme korkusuyla Kandil'den kaçmış olabilecekleri de öne sürüldü.

İKİSİ DE ŞİDDET YANLISI

Suriye'de tıp eğitimi aldığı dönemde PKK'ya katılan Bahoz Erdal, 1992'de Şırnak bölge sorumlusu oldu. Kanlı eylemlerin planlayıcısı ve şiddet taraftarı olan Bahoz Erdal, 2004'te HPG'nin başına geçirildi. İntihar ve suikast birimini kurdu. Bahoz Erdal 2009'dan beri HPG askeri konsey üyeliğini yürütüyordu. Sofi Nurettin, 2009'dan buyana Bahoz Erdal'dan devraldığı HPG'nin komutanlığını sürdürüyordu.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Fehman Hüseyin Cemil Bayık Kandil Dağı Suriye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title