Haberler

Atso Başkanı Davut Çetin Açıklaması

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, ATSO Başkanı Davut Çetin’i ziyaret ederek Rusya krizini görüştü.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, ATSO Başkanı Davut Çetin'i ziyaret ederek Rusya krizini görüştü. Çetin, krizle ilgili olarak sadece Rusya için üretilen ürünlerin herkesin elinde kaldığını ve ürün bazı desteğe ihtiyaç olduğunu söyledi. Ayrıca Başkan Çetin, krizin çözülmemesi halinde Antalya'da 80 bin işsizin ortaya çıkacağını söyledi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, MHP Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Antalya İl Başkanı Ali Adnan Kaya ile birlikte Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'na (ATSO) bir ziyaret düzenledi. MHP'li heyetin gündeminde Rusya krizi ve yaşanan sorunlar yer aldı. Olayın biraz daha oturmasının ardından böyle bir ziyareti planladıklarını belirten Ayhan, alınacak önlemlerle ilgi ve ATSO Başkanı Çetin'i dinledi, krizin etkilerini görüştü.

Yaşanan krizin Antalya'ya etkilerini MHP'li heyete aktaran Çetin, Antalya'nın ekonomisinde Rusya'nın çok önemli bir etkisinin olduğunu söyledi. Geçen yılın aynı dönemlerinde ruble krizi nedeniyle 700 bin kaybın yaşandığını belirten Başkan Çetin, örtü altı ihracatın yüzde 60'ını Rusya'ya yaptıklarını kaydetti. 250 milyon dolar olarak görünen kaybın daha yüksek tespit edildiğini belirten Başkan Çetin, "Örtü altı ihracatın yüzde 60'ını Rusya'ya yapıyoruz. Antalya'da 250 milyon dolar olarak görünse de yaş sebze meyve bizim tespitimize göre 350-400 milyon dolar. Eğer ihracata gitmezse bizim burada ürünün fiyatını çok aşağı çekecektir. Bu arada sadece Rusya için ekilen ürünler vardı. Gazipaşa'da dikenli salatalık, Antalya'nın ektiği bir tür domates ve kesme çiçekte bir tür vardı. Bunlar herkesin elinde kaldı. Hükümet önlemleri aldı ama sadece ihracatla ilgili bir destek paketi var o da yeterli olur mu olmaz mı göremiyoruz" dedi.

"ARAZİ BAZINDA DESTEĞE SICAK BAKMIYORUZ"

Antalya'nın ciddi sıkıntılara gebe olduğunu belirten Başkan Çetin, aslında sorunun yakında üreticide başlayacağını net bir şey olmadığı için şu anda krizin olduğunu da söyleyemediklerini kaydetti. İlişkilerin 20 yılda bu halle geldiğini ve özellikle Rusya için ekilen ürünlere destek verilmesi gerektiğini de ifade eden Çetin şöyle konuştu:

"Aslında sorun burada üreticide başlayacak. Şu anda kriz var diyemiyoruz çünkü net bir şey yok. Biraz şanslıyız ürünün az zamanı. Ürünü biraz daha kontrollü toplayabiliyorlar. Ama ne olursa olsun serada üretilen ürün devamlı toplanmalı. Dikenli salatalık tamamı söküldü. Çünkü bunun başka pazarı yok. Biz sizden ürün bazında destek istiyoruz. Arazi bazında desteğe çok sıcak bakmıyoruz. Özellikle Rusya için ekilen ürünlerde destek verilmesi lazım. Tarımda büyük ölçekli işletmeler de yok. Antalya ciddi sıkıntılara gebe. Rusların Antalya'da çok ciddi uzun geceleme sayıları var. Bir an önce tedbirler alınmalı ve tanıtımlar yapılmalıdır. Tarımda yeni pazar arayışlarına ihtiyaç var. Çok fazla kriz var diyemiyoruz dillendirmek istemiyoruz. Haldeki sıkıntı her bir halci bir birlik gibi çalışıyor hepsi elini taşın altına koymuş. Hepsi birbirine bağlı. Antalya ekonomisine Rusya ciddi yara verecek gibi görünüyor. Biz 20 yılda bu ilişkileri bu hale getirdik. Bunun biraz çeşitlendirilmesi lazımdı. Nasıl olsa turist geliyor diye bizde biraz tembellik yaptık."

İŞSİZLİK 70-80 BİNLERİ BULACAK

Rusya ile yaşanan krizin çok keskin bir noktada olduğunu milliyetçi duyguların ön plana çıktığını çok fazla bir şeyinde söylenemediğini ifade eden Çetin, Antalya'da krizin etkileri nedeniyle 70-80 bin işsizin olacağını söyledi. Antalya için hassas davranılması gerektiğine de vurgu yapan Çetin, "Milliyetçi duygular ön plana çıkıyor ülkeye karşı bir tehdit var gibi algılıyor ve çok fazla bir şey söyleyemiyorsunuz. Bir an önce bu gerginlik sona ermelidir. Hükümet ve muhalefet bu krize bir an önce el atmalıdır. Psikolojik bir kriz yaşandı. Geçen yıl ruble kriziyle yüzde 15 istihdam düştü. Bu sene bu krizin ardından şu an görünen istihdam düşüşü yüzde 25 bu rakamlara göre Antalya'da 70-80 bin işsiz olacak demektir. Antalya için hassas davranılmalıdır" dedi.

Açıklamanın ardından MHP'li heyet ile Başkan Çetin basına kapalı bir süre görüştü. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Kenan Tanrıkulu Rusya Federasyonu Emin Haluk Ayhan Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title