Haberler

Asım'ın Nesli'nin Öncüleri Yâd Edildi

Güncelleme:

Zeytinburnu Belediyesi, Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi işbirliği ile önemli bir panele imza attı.

Asım'ın Neslinden İmam Hatip Nesli'ne "Mehmet Akif'ten Celal Hoca'ya Nesillerin Öncüleri" başlıklı panele gençler yoğun ilgi gösterdi. 580 kişilik salonun tamamen dolduğu panelde, Prof. Dr. Fatih Andı'nın seslendirdiği Mehmet Akif Ersoy'un "Zulmü Alkışlayamam" şiirine, dinleyiciler de iştirak ederek hep bir ağızdan okudular.

Zeytinburnu Belediyesi ve Zeytinburnu İmam Hatip Lisesi işbirliği ile düzenlenen Asım'ın Neslinden İmam Hatip Nesli'ne paneli; İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve ilk açılan İstanbul İmam Hatip Lisesi kurucusu ve ilk müdürü Mahmut Celalettin Ökten'in yaşamına konu oldu. Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Hasan Akay, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yorulmaz ve Celal Hoca'nın öğrencisi Yüksel Yılmazer'in konuşmacı olarak katıldığı panel duygu dolu anlara sahne oldu.

"Asım'lar ve masumlar nesli "

Mehmet Akif Ersoy'un Asım'ın Nesli eserinin ve yaşamı boyunca Asım'ın Nesli idealinin peşinden gitmiş Mahmut Celalettin Ökten'in hayatları ve şahsiyetlerinin konuşulduğu panelin ilk konuşması, oturum başkanı Prof. Dr. Hasan Akay tarafından yapıldı. Asım'ın Neslinin anlamıyla sözlerine başlayan Akay; "Asım suçsuz günahsız demektir. Asim ise günahkârdır. Bir harf ile kelimenin manası zıttına bürünür. Dünyada Asım'lar ve Asim'lar mevcut. Ben şuan size bakıp; Asım'lar ve masumlar nesli olarak hepinizi selamlıyorum." diyerek salonu dolduran gençleri selamladı ve alkış yağmuruna tutuldu.

"Öncüleri sadece anmayalım, aynı zamanda anlayalım."

Panelde ilk konuşmacısı Prof. Dr. Fatih Andı ise; Mehmet Akif Ersoy'un unutulmaması, sürekli anılması gerektiğine vurgu yaparak; "Bir milletin tarihinde bir tek adam yetiştiyse o küçük bir millettir. Yetiştirdiğimiz adamların sayısı ile övünmeliyiz. Milletleri millet yapan büyük insanlardır. Fatih Sultan Mehmet gibi, M. Akif Ersoy gibi çağına damga vurmuş şahsiyetlerimize karşı kadirşinas olalım. Fakat öncüleri sadece anmayalım, aynı zamanda anlayalım.

Mehmet Akif Ersoy'un hayalini kurduğu Asım'ın Nesli aynı zamanda kendisidir. Hayatını incelemeye başladığınızda onu çok seversiniz. Örnek alırsınız. O hayalini kurduğu nesle garbı göstermiş, gidin ve alacağınızı alarak dönün demiştir. Ve bu düşüncesinde bugün baktığınızda muvaffak olmuştur. Onun hayali Asım'ına karşı kendi oğlu Haluk'u örnek gösteren Tevfik Fikret'in oğlu ise batıda kaybolup gitmiştir." diyerek gençlere kadir kıymet bilir olmakla ilgili tavsiyeler verdi. Konuşmasının sonunda Akif'in Zulmü Alkışlayamam şiirini okuyan Andı'ya, salondaki gençler hep bir ağızdan eşlik etti. Salonda coşku dolu anlar yaşandı.

"Celal Hoca, Mehmet Akif'in hayalinin izinden gitmiş öncü bir insandır."

İmam Hatip Liselerinin kurucusu Mahmut Celalettin Ökten'in hayatını kitaplaştıran Ydr. Doç. Dr. Hüseyin Yorulmaz ise; Bir Neslin Öncüsü Celal Hoca kitabında yer verdiği bilgileri dinleyicilerle paylaştı. "Celal Hoca, Mehmet Akif'in hayalinin izinden gitmiş öncü bir insandır. Azmiyle birlikte İmam Hatip Lise'sinin kurulmasına öncü olmuş ve kurucu müdür olarak görev yapmıştır." dedi. Mahmut Celalettin Ökten'in vasiyetine değinen Yorulmaz; "Celal Hoca vasiyetinde vefat ettikten iki gün sonra defnedilmeyi arzu etmiş. Gerekçe olarak da, çünkü o gün ileride benim hayatımı yazacak insanın doğum günüdür demiş. Hoca 21 Kasım 1961'de rahmetli oldu. Ben 23 Kasım 1961'de doğdum." sözleriyle salondakilere duygulu anlar yaşattı.

"İmam Hatip Lisesinin mimarından biri Celal Hoca'dır."

Celal Hoca'nın öğrencilerinden ve Sakarya İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü'nden emekli olan Yüksel Yılmazer ise; Celal Hoca'nın öğrenci oldukları dönemde kendileriyle tek tek ilgilendiğini, her türlü zorluklarında yardımcı olduğunu anlattı. "Bir sabah sınıf arkadaşımla simit ve sahlep satılan bir dükkanda kahvaltı etmeye çalışıyorduk. Bir baktık ki Celal Hoca ve Adnan Menderes simit yiyor, sahlep içiyor. Kendilerini görünce çekindik. Onlar ise bizimle ilgilendiler ve hesabımızı ödediler. Celal Hoca'mız Adnan Menderes, Tevfik İleri gibi isimlerle birlikte hareket etmiş, İmam Hatip Liseleri'nin mimarları olmuşlardır." Sözleriyle hatıralarını anlattı.

Panel sonunda salonda bulunan gençler, kendilerine M. Akif ve Celal Hoca gibi abide şahsiyetlerin hayatını yakından incelemeleri ve örnek olarak almalarını tavsiye eden konuşmacıları alkış yağmuruna tuttular.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Mehmet Akif Ersoy Zeytinburnu Akif Ersoy Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title