Haberler

Ankara'da En Çok Aranan İşçi: Satış Elemanı

Yenibiris.com'un verilerine göre enerji, perakende ve yapı-inşaat gibi sektörlerin daha hareketli olduğu Ankara'da, okulların açılmak üzere olması nedeniyle en çok eleman aranan sektörlerin başında eğitim, iş alanı olarak ise satış ilk sırada geliyor.

Yenibiris.com'un verilerine göre enerji, perakende ve yapı-inşaat gibi sektörlerin daha hareketli olduğu Ankara'da, okulların açılmak üzere olması nedeniyle en çok eleman aranan sektörlerin başında eğitim,

iş alanı olarak ise satış ilk sırada geliyor.

En çok işe alımların yapıldığı şehirlerde İstanbul'dan sonra ikinci sırada gelen Ankara'da, sektörler genelinde en çok aranan pozisyonların başında satış temsilcisi ve mağaza satış danışmanı geliyor. Ankara, hızlı tüketim ve diğer sektörlerde Anadolu'ya satış ve dağıtım yapılan alanlarda satış ekiplerinin oluşturulması açısından da öncelikli konumda.

Bölgede satış uzmanlarının yanı sıra bu aralar kurye ihtiyacı artarken, yeni eğitim-öğretim yılına girmek üzere olan eğitim sektöründe, öğretmen alımları hâlâ devam ediyor. En çok aranan ilk beş pozisyon şunlar:

1-Satış temsilcisi/danışmanı

2-Mağaza satış danışmanı

3-Kurye

4-Öğretmen

5-Sekreter

Şirketler, satış bölümlerinde çalışacak kişilerden ne istediğini bilmesini, hedef ve beklentileri konusunda gerçekçi olmasını, dinlemeyi bilmesini, sorunlara pratik çözüm geliştirebilmesini ve olumlu bakış açısına sahip olmasını bekliyor ancak bu özelliklere sahip genç aday bulmakta zorluk yaşıyor. İşe alım açısından yaşanan bir başka zorluk da İngilizce yetersizliği. Özellikle yabancı yatırımcılar, İngilizce bilen mühendis ve diğer nitelikli uzmanları bulmada zorlanıyor. Bölgede faaliyet gösteren bazı firmalar yöneticilerinin, yaşadıkları sorunlar ve iş arayan gençlerden beklentileri şöyle:

Adecco Türkiye Ankara Bölge Müdürü Melda Özkan: "İş imkanı açısından en fazla öne çıkanlar, nitelikli satış kadrolarının yanı sıra deneyimli teknik görevlerde çalışacak mühendisler, aynı zamanda yatırım süreçlerini takip edecek satış mühendisleri, üst düzey yöneticiler. Ara kadroların, özellikle çalışma alanları çok geniş olan teknisyenlerin İngilizce bilgisinde sorun yaşıyoruz. İngilizce artık bir avantaj değil, gereklilik. Akıcı konuşan, okuyan ve anlayan adaylar her zaman öne çıkacaktır. Üniversite döneminde gençlerin kendilerini olabildiğince keşfetmelerini sağlayacak kısa süreli iş deneyimi kazanmalarını ve staj yapmaları çok önemli. Mezun olduktan sonra da hangi sektör ve iş alanında kariyer yapacaklarına karar verip eğitimlerini iş deneyimi ile tamamlamalarını öneririm. Eksik noktalar kalırsa tekrar eğitime dönebilirler. Üniversiteden hemen sonra girilen yüksek lisans programı çok gerçekçi olmayabilir. En önemlisi, gençlerin ne yapmaları gerektiği değil, ne yapmak istedikleri."

Toker Grup İnsan Kaynakları Sorumlusu Begüm Piryol: "Şu anda Toker Grup'a bağlı personel sayımız Ankara'nın çeşitli yerlerinde bulunan Toker Bebe Mağazalarımız ve Balgat'da bulunan merkez ofisimiz ile birlikte 80 civarında. Daha çok satış danışmanı ve kasiyer alımı yapıyoruz. Bu yıl açılan mağazalarımız ve önümüzdeki aylarda açılacak olanlar için yaklaşık 30 kişilik işe alım planlandı. 20 kadarı alındı, yaklaşık 10 kişi daha alacağız. Mağazalardaki pozisyonları doldurmakta ve kalıcı çalışan bulmakta zorlanıyoruz. Yaş ortalamasının oldukça düşük olduğu sektörde eğitimli ve tecrübeli kişiler bulmak zaten zorken, her geçen gün artan mağaza sayısı ile de bu durum iyice güçleşiyor. Buna çözüm olarak, yeni uygulamaya koyduğumuz Mağaza Yönetici Yetiştirme Programı ile kendi personelimizi yetiştirip hem eğitimli ve kalifiye kişilerle çalışmayı hem de yeni mağazalarımızdaki yöneticileri kendi içimizden çıkarmayı hedefliyoruz."

ODS Danışmanlık Proje Yönetim ve İK Koordinatörü Gözde Önal: "Kalkınma Ajansları başta olmak üzere TÜBİTAK, KOSGEB ve AB gibi hibe veren kuruluşlara yönelik proje yazımı ve yönetimi alanında hizmet verdiğimiz için uzman personel alımlarımız daha çok proje geliştirme, proje yönetim ve saha satış departmanlarımız için yapılıyor. Alımların yarısını tamamladık; yıl sonuna kadar üç saha satış uzmanı, iki proje yazarı, iki veri giriş operatörü ve bir kurumsal iletişim ve pazarlama uzmanı ve ihracat danışmanlığı bünyesinde bir dış ticaret sorumlusu alımı daha yapacağız. En zorlandığımız pozisyonlar saha satış ve analiz uzmanı. Danışman olarak bizler somut bir ürün satmıyor; hizmet, deneyim ve uzmanlıklarımızı satıyoruz. Bu nedenle müşterilerimizle doğrudan ilişki kurduğunda dinlemeyi bilen, pratik düşünen, sorun ve şikayetler karşısında tatlı dilli ve çözümün parçası olmayı isteyen adayları arıyoruz. Teknik bilgi birikimini, sabrı ve enerjisi ile birleştirebilen, kendisi için gerçekçi kariyer planlaması yapmış, gelişime açık değerli adaylar bulmak gerçekten samanlıkta iğne aramak gibi."

Ankara'da en fazla eleman aranan ilk 10 sektör ise şöyle (yüzde):

1-Eğitim: 11, 2-Yapı-İnşaat: 10, 3-Perakendecilik: 8, 4-Bilişim: 7, 5-Üretim-İmalat: 6, 6-Turizm-Otelcilik: 6, 7-Sağlık-Tıp: 5, 8-Hizmet: 4, 9-Gıda: 4, 10-Elektrik-Elektronik: 4.

Kaynak: ANKA / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title