Haberler

Anayasa Paketi Oylamasında 4. Madde Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulunda, 1. Turu Yapılan Anayasa Değişikliği Paketinin, 'Cumhurbaşkanının Halk Oyu ve 5 Artı 5 Sistemiyle Seçilmesini' Öngören 4. Maddesi, 1 Ret Oyuna Karşı, 367 Oyla Kabul Edildi.

TBMM Genel Kurulunda, 1. tur oylaması yapılan Anayasa değişikliği paketinin, "Cumhurbaşkanının halk oyu ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini" öngören 4. maddesi, 1 ret oyuna karşı, 367 oyla kabul edildi.

Anayasanın 102. maddesinde değişiklik öngören ve "Cumhurbaşkanının halk

tarafından ve 5 artı 5 sistemiyle seçilmesini" düzenleyen maddenin gizli

oylamasına, 371 milletvekili katıldı. Madde, 1 ret oyuna karşılık 367 oyla kabul edildi. Oylamada, 3 oy geçersiz sayıldı.

Madde, Cumhurbaşkanının, 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM

üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk

vatandaşları arasından, halk tarafından seçilmesini öngörüyor. Kabul edilen maddeye göre, Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak, bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi, 20 milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkün olabilecek. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde "geçerli oyların toplamı birlikte" hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı olarak seçilen kişinin, varsa partisi ile işbirliği kesilecek ve TBMM üyeliği sona erecek.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title