Haberler

Ağca ile Bağlantısı Olduğu Öne Sürülen Orlandi'nin Mezarı Açıldı

Vatikan, İtalya'da 29 yıl önce 15 yaşındayken de Pedis'in çetesi tarafından kaçırılıp, öldürülmüş olabileceği üzerinde durulan Emanuela Orlandi'nin dosyası soruşturması kapsamında Aziz Apollinare Bazilikası'nda gömülü 1980'li yıllarda Roma'da...

Vatikan, İtalya'da 29 yıl önce 15 yaşındayken de Pedis'in çetesi tarafından kaçırılıp, öldürülmüş olabileceği üzerinde durulan Emanuela Orlandi'nin dosyası soruşturması kapsamında Aziz Apollinare Bazilikası'nda gömülü 1980'li yıllarda Roma'da terör estiren ve 22 yıl önce ölen Roma'nın ünlü Magliana çetesinin lideri de Pedis'in mezarının açılmasına izin verdi. Mafya babasının mezarında başka ceset kalıntılarına da ulaşıldığı öne sürülürken, kalıntıların Emanuela Orlandi'ye ait olup- olmadığı, DNA testi sonrasında belli olacak. Mezarın açılmasını Emanuela Orlandi'nin ağabeyi Pietro Orlandi de izledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Orlandi, savcılığın, bu olayı aydınlatma isteğini ortaya koyduğunu söyledi.

Roma Savcısı Giancarlo Capaldo, İtalya'da sürdürülen 'Emanuela Orlandi Soruşturması' kansamında Vatikan'da para karşılığı St. Apollianre Bazilikası'na gömülen mafya babasının mezarı, açıldı. İki hafta önce de Pedis'in, papaların yanındaki St. Apollianre Bazilakası'na gömülmek için Vatikan'a yüz binlerce Euro rüşvet verdiği ortaya çıkan İtalya'nın ünlü çetesi Magliana'nın lideri Enrica de Pedis'in cesedinden soruşturma için parça alındı. Orlandi'nin mafya tarafından kaçırılıp öldürüldükten sonra Pedis'in yanına gömüldüğü iddiaları üzerine yapılan kazı ardından Adli tıp uzmanları cesetten aldıkları parça aldı. Bu parçalar Sapienza Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde incelenecek.

Papa 2. John Paule suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca da Orlandinin o dönem kendisiyle takas yapılmak üzere kaçırıldığını öne sürmüştü. İtalya'da 1983 yılında kaybolan Orlandi'nin ağabeyi Pietro, mezarda sadece tek 1 erkek cesedi bulunduğunu belirtirken bunun soruşturma için önemli bir adım olduğunu, Vatikan'ın bundan sonra da kardeşinin cinayetinin aydınlatılması için elinden geleni yapacağını beklediğini söyledi. Vatikan üzerinde Pedis konusunda baskılar, nisan başında Savcı Giancarlo Capaldo'nun yetkililerin Pedis ile Vatikan arasındaki ilişkiye ve 1983 yılında ortadan kaybolan Emanuela Orlandi'nin cinayetine dair daha fazla şey bildiklerini iddia etmesi ile artmıştı.

TARTIŞMALI MEZAR BAZİLİKADAN TAŞINACAK

Bazı din adamlarının, mafyadan rüşvet alarak, bazilikaya gömülmesine izin verdiği öne sürülen de Pedis'e ait kemiklerin yapılacak testlerin ardından Roma'daki Prima Porta Mezarlığı'na nakledileceği ifade edildi. Papa II. Jean Paul'ün yanında çalışan Ercole Orlandi'nin kızı, Vatikan vatandaşı Emanuela Orlandi'nin kaybolmasıyla ilgili rafa kaldırılan soruşturma dosyası, de Pedis'in sevgilisi Sabrina Minardi'nin, "Emanuela'yı Enrico kaçırttı" itirafı ve bir TV kanalına telefonla bağlanan ve kimliğini açıklamayan birisinin, "Emanuela'ya ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız, de Pedis'in mezarını açın" ihbarı üzerine tekrar değerlendirmeye alınmıştı.

De Pedisin mezarının açılıp açılmamasına ilişkin tartışma, 2005 yılında bir kişinin, Magliana çetesi liderinin mezarına bakılması durumunda Emanuela Orlandi'nin akıbetinin açıklığa kavuşacağı yönündeki beyanatı, mezarın açılması hususundaki tartışmaları alevlendirmiş, Orlandinin naaşının de Pedisin mezarında olabileceği iddialarını gündeme getirmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ali Ağca Vatikan İtalya Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title