Haberler

Ab, Kıbrıs'taki Anlaşmadan Memnun

AB Konseyi Başkanı Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Barroso, Kıbrıs'ta liderlerin ortak deklarasyon konusunda anlaşmalarını memnuniyetle karşıladı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin uzun süredir devam eden Kıbrıs sorununun adil ve sürdürülebilir kapsamlı çözümü için müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik sağlam bir temel oluşturan "ortak deklarasyon" konusunda anlaşmalarını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Ortak yazılı açıklama yapan Van Rompuy ve Barroso, deklarasyonun adadaki liderlere, esasa ilişkin konulara süratle eğilme ve müzakerelerde hızlı sonuç elde etme konusunda yardımcı olması gerektiğini belirtti. Van Rompuy ve Barroso, her iki lideri de belgeyi kabul ederek gösterdikleri cesaret nedeniyle kutladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) katılımı aşamasında, AB'nin üzerine kurulu olduğu ilkeler çizgisinde bir anlaşmanın şartlarını kabul etmeye hazır olunduğunun AB tarafından dile getirildiğini hatırlatan açıklamada, AB Komisyonu'nun Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde yürütülen müzakerelere destek olmak amacıyla üzerine düşeni yapma ve taraflar ile BM açısından en yararlı görülen desteği sunma konusunda istekli olduğu belirtildi.

Açıklamada, müzakerelerin başlamasıyla, Barroso'nun özel temsilcisinin sürüncemede kalmış sorunların aşılmasına yönelik AB müktesebatıyla uyumlu yapıcı çözüm arayışlarına aktif şekilde katkıda bulunacağı kaydedildi. Buna paralel olarak, AB Komisyonu'nun müktesebatın uygulanmasına hazırlanması için Kıbrıs Türk toplumuna yardımcı olmaya yönelik çabalarını hızlandıracağı vurgusu da açıklamada yer aldı.

AB, Kıbrıs halkının çıkarına olan bir çözüme yönelik ivme yaratmaya yardımcı olabilecek güven artırıcı önlemler paketi konusunda iki taraf arasında anlaşma sağlamaya yönelik çabaları da desteklediğini belirtti. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Jose Manuel Barroso Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title