Haberler

Ab, İsviçre'den "Ahde Vefa" İstedi

AB Komisyonu Başkanı Barroso, AB'den göçe sınırlama getirme kararı alan İsviçre'nin mevcut anlaşmaya saygı göstermesini talep etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, geçen hafta yapılan referandumun sonucuna paralel olarak AB'den göçü sınırlama kararı alan İsviçre'den "ahde vefa" ilkesine uymasını istedi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Barroso, yapılan oylamaya saygı duyduklarını ancak sonucun asıl İsviçre açısından "ciddi sorun" yarattığını belirtti. Barroso, "Çünkü şimdi çözümlerle gelmesi gereken İsviçre" dedi.

AB'nin İsviçre'ye istisnai bir olanak sunduğunu belirten Barroso, bu ülkenin AB iç pazarına kısıtlamasız erişime sahip olduğunu, İsviçre vatandaşlarının Avrupa'nın her yerine yerleşebildiğini ve AB ülkelerinde yaşayan ve çalışan yaklaşık 430 bin İsviçreli olduğunu hatırlattı.

Avrupa'nın bu olanakları İsviçre'ye sunarken İsviçre'nin aynısını yapmamasının doğru olmadığını söyleyen Barroso, "AB ile İsviçre arasında saygı gösterilmesi gereken bir anlaşma var. Buna ahde vefa diyoruz" dedi.

AB Komisyonu Başkanı olarak Avrupa'nın genel çıkarını korumak zorunda olduğunu ifade eden Barroso, serbest dolaşımın AB ile İsviçre arasındaki  anlaşmanın çok önemli bir unsuru olduğunu vurguladı. Barroso, "Yanılsama içine düşülmemeli. Kişilerin serbest dolaşımı ilkesi konusunda müzakere yapmayız. Bu temel bir ilke ve müzakere edilemez" diye konuştu.

Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) ile İsviçre arasında konuyla ilgili temaslar olduğunu belirten Barroso, İsviçre'nin atacağı adımları beklediklerini kaydederek, "İsviçre Federal Konseyi'nin bir karar alması gerekiyor. Bu karar sonrasında temel ilkelere saygı temelinde görüşülebilir" dedi. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Jose Manuel Barroso Ahde Vefa Hollanda İsviçre Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title