Haberler

Rize'de Olucak 80 Milyon Euro'luk Proje Basına Tanıtıldı

Güncelleme:

Rize Belediye Başkanı, 80 milyon Euro' luk Entegre Su Projesi ve Elektrik Enerjisi Üretimi projesini Basın mensuplarına görsel ve yazılı sunumla gündeme getirdi.

30 Mart 2014 yerel seçimlerine kadar görevi başında olan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Belediye Binasında Basına vermiş olduğu Kahvaltı da Rize'nin Entegre Su Projesi ve Elektrik Enerji Üretimi ile ilgili görsel sunum yaparak %85'i Avrupa Birliği hibesi ile yapılan projenin 80 Milyon Euro'ya çıktığını söyledi.

Rize için önemli olan projesini tanıtan Başkan Bakırcı projenin kapsamı hakkında bilgiler verdi.

IPA kapsamında 2007–2013 bütçe döneminde Rize Belediyesi olarak Çevre Ve Şehircilik Bakanlığına "Rize Entegre Su Projesi" başlığı altında yapılan başvuruda Rize Belediyesinin sunmuş olduğu Proje, önceliklendirme listesi sıralamasında 4. sırada yer alarak başarılı bulunmuştur.

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, projenin başlangıcında müşavir firma ve belediye teknik ekipleri vasıtasıyla, Rize Belediyesi'nin su ile ilgili 30 yıllık master planını hazırlayacak.

Abonelere yeterli miktarda ve basınçta su temini sağlamak için;

Poşut ve Çağrankaya su alma yapısı, derelerden gelen teressübatı bertaraf edecek şekilde yeniden inşa edilecek ve SCADA'ya bağlanacak şekilde mekanik ekipman ve enstrümantasyon temin ve montajı sağlanacak. Rize Merkeze kaynaklardan su temininde tek hat olan ana isale hattına hat kesme vanaları konulacak ve arızaların giderimi sırasında şehire su teminindeki kesintiler minimize edilecek. Ana isale hattı, DSİ kapsamında geliştirilen ve kısa dönemde uygulanacak olan Okta ve Karasu Dereleri projesi kapsamında yapılacak isale hattı ile yedeklenecektir ve sistem bu ilave su kaynakları ile desteklenecek.

Abonelere yeterli miktarda ve basınçta su temini sağlamak için;

Ekonomik ömrünü tamamlamış olan Ziraat, Dosma, Hamzabey, Armutluk ve Çorapçılar depolarının yerine projeksiyona uygun olarak yeni depolar yapılacak.Yoğun yerleşimin bulunduğu alt kat şebeke basınç bölgesindeki şehir merkezine hizmet eden Ziraat deposu besleme bölgesini üç bölüme ayrılacak şekilde yeni iki depo yapılacak. Şehrin doğu kısmında bulunan Engindere Mahallesi'ne hizmet edecek yeni bir depo yapılacak. Depolar arasında bulunan çelik boru cinsi dışındaki isale hatları çelik boru olarak yenilenecek.Mevcut dağıtım şebekesinin sorunlu kısımlarının tamamı değişecek.

Hizmet alanının tamamına Türk ve AB standartlarında hizmet vermek için;

Ekonomik ömrünü tamamlamış olan mevcut ön arıtma ve derin deniz deşarjı yerine yeni ve arıtma verimliliği yüksek ön arıtma tesisi ve derin deniz deşarjı yapılacak. Mevcut durumda atık suyun tek deşarj riskini bertaraf etmek için Meteoroloji terfi merkezi noktasında ikinci bir ön arıtma ve derin deniz deşarjı yapılacak.Gündoğdu, Güneysu, Çaykent ve Muradiye Belediyeleri ile Engindere Mahallesi'ne hizmet vermek üzere Taşlıdere Mevkii'nde üçüncü bir derin deniz deşarjı yapılacak. Sisteme düşük kotta gelen atık suyun, yeni yapılacak iki derin deniz deşarjı ön arıtma bölümüne terfi edilmesi amacıyla terfi merkezleri yapılacak.

Rize Belediyesi sınırlarını kapsayan proje sayesinde Rize'de su ile ilgili akla gelebilecek sorunların önüne geçilebilecek. Alt yapıyı da kapsayan proje sayesinde terfi merkezleri de payını alacak.Her hangi bir mahallede olası bir su arazası nedeniyle artık arızanın olduğu noktada otomasyon sistemiyle kesinti yapılacak diğer mahaller mağduriyet yaşamayacak.

TİMYA VADİSİ HAYAT BULACAK…

Okta ve Karasu'dan alınacak olan 200lt/sn, su ile paşaçukur deresinden alınacak 150lt/sn,lik suyun kotunda yapılacak Maslak'ta birleştirilip yeni isale hattı ile dağbaşı deposuna getirilecektir.Dağbaşı deposuna gelen 350lt/sn'lik su fazlalığı bir boru ile Timya vadisi kentsel dönüşüm alanı içinden geçen hamam deresine akıtılacak hem temiz bir dere akışı sağlandırılacak hemde burada yapılacak bir türbinle enerji üretimi sağlanacaktır.Belediye ye ait içme suyu maslaklarında kuracağımız mikro heslerin depo gücü 1.5megawatt olup belediyeye 1milyon dolar gelir sağlayacak.

ENERJİ ÜRETİMİ DENEME AŞAMASINDA…

Proje'nin Enerji üretimini kapsayan bölümü ile ilgili sunumunda ise Başkan Bakırcı, "Elektrik üretiminin gerçekleştirileceği yerlerden biri olan Andon Maslak'da bulunan vana odası ve santral binası inşaatımız tamamlanmış, türbin ve elektrik ekipman montajı sonuçlandırılmış, enerji üretimi için deneme aşamasına gelinmiştir. Andon Arıtma Tesisi içinde kurulacak diğer yapı çalışmaları ise hızla devam etmektedir. Yıl sonundan önce tüm türbinlerin testleri tamamlanmış olacaktır"dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Rize Belediyesi Karasu Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title