Haberler

6. Büyükelçiler Konferası

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Mahkemelere başvururum ve çabuk karar alırım algısı oluşturamazsak, 25 bin dolarlık milli gelir hedefi hayal olarak kalır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Mahkemelere başvururum ve çabuk karar alırım algısı oluşturamazsak, 25 bin dolarlık milli gelir hedefi hayal olarak kalır" dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, 6. Büyükelçiler Konferansı'nda büyükelçilere yaptığı konuşmada küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve Orta Vadeli Program'dan bahsetti. Küresel krizin etkilerinin uzun sürdüğüne dikkat çeken Babacan, 2008 yılı krizinin önce finansal kriz olarak çıktığını ve daha sonra ekonomi, finans, sosyal ve siyasi krize dönüştüğünü vurguladı. Kriz sürecinden çıkmak için ülkelerin farklı politikalar uygulamaya çalıştığını belirten Babacan, ülkelerin Merkez Bankalarının karşılıksız para bastığını ifade ederek küresel kriz sebebiyle dünyanın daha düşük bir oranda büyüyeceğini ifade etti. Babacan ekonomideki büyüme beklentisinin azaldığını söyleyerek, "Gelişmekte olan ülkelerde durum aynı. Gelişmekte olan ülkelerin büyüme rakamlarının aşağı yönlü olduğu. Gelişmekte olan ülkelerin büyümesi daha fazla olacak. Gelişmiş ülkelerde borç stokunun azaltılmasına yönelik çalışmalar görmüyoruz" diye konuştu.

"AVRUPA'DA KRONİKLEŞMİŞ BİR İŞSİZ SINIF VAR"

Babacan, işsizlik sorununa da dikkat çekerek, "Avrupa'da kronikleşmiş bir işsiz sınıf var. Sosyal sonuçlarını görmek lazım. Sosyal çalkantılara hazır olmak lazım" ifadelerini kullandı.

Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki büyüklüğünün yüzde 50 olacağını söyleyen Babacan, "Gelişmekte olan ülkelerle siyasi ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Afrika'nın ekonomik büyüme hızı artacak" şeklinde konuştu.

Ekonominin başında güven ve istikrar geldiğini hatırlatan Babacan, "Güven ve istikrar olunca ekonomi iyi oluyor. Güven olmadığı zaman ekonomi duruyor" dedi.

"Fonların fonla Hazine'nin katkıda bulunması ilgili yasal düzenleme sağladık ve Borsa İstanbul'u kurduk" diyen Babacan şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında VOB ile birleşti, şimdi de Ürün ve Elektrik Borsası'nı tek çatı altında toplayan bir yapı haline geldi. Finans Mahkemeleri kuruyoruz. Sermaye Piyasası Kanunu'na koyduğumuz maddelerle finans konusunda ihtisas, bankacılık, sigortacılık ile ilgili ayda bunların dışında kalan alanlarda ilgili ihtilaflar çıktığında ihtisas mahkemesine gidiliyor. Bu son olaylardan önce HSYK bunun üzerinde çalışıyordu. İhtisas Mahkemeleri'nde hakim ve savcılarımızın finans konusunda ihtisaslaşmasıyla beraber çok daha tutarlı, hızlı karar alabilecek mahkemeler olacak."

"YÜZDE 48 BÜYÜME BEKLİYORUZ"

2018 yılında 2007 yılına göre yüzde 48 büyüme beklediklerini belirten Babacan, "Amerika için bu rakam yüzde 23, İngiltere için yüzde 9, Japonya için yüzde 7 ve AB için yüzde 5" şeklinde konuştu.

Türkiye'de istihdamda 2009-2013 yılları arasında 4,7 milyon artış sağlandığını ifade eden Babacan, işgücünü son iki yıldır yeni katılanların yarısını kadınlar oluşturduğu söyledi. Babacan, "Çalışan stoğa baktığımızda kadınlarda yüzde 30'a yakın katılım var, erkeklerde yüzde 70. Ama yeni katılanlarda yüzde 50'ye ulaşmış durumdayız. İş gücüne katılım oranına rağmen işsizlik düşmüyor" dedi.

Enflasyonu yılsonunda 7,4 olarak kapattıklarını söyleyen Babacan, "Kurdaki artış enflasyona yansıdı. Bu yılın sonunda 5,3 tahmin ediyoruz. Ama döviz bu şekilde seyrederse daha yüksek bir rakamla kurdaki seyre bağlı olacak" ifadesini kullandı.

"HUKUK SEVKLERİ OLMAZSA, DEMOKRASİ İYİ İŞLEMEZ"

Net kamu borcunun 2002 yılında yüzde 61 olduğunu hatırlatan Babacan, "2013 yılında net kamu borcunun milli gelire oranının yüzde 15 civarında olacağını düşünüyoruz. Yüzde 61,5'in üçte ikisi döviz borcuydu. Net borcunda dövizde artıya geçtik" diye konuştu.

2015 seçimlerinden sonra önemli reform pencerelerinin olacağını belirten Babacan, "Gerçek anlamda hukuk sevkleri olmazsa, demokrasi iyi işlemez. Yargı reformları önemli olacak. Mahkemelerin hızlı işlemesi, tutarlı karar almaları, alt mahkemelerle üst mahkemelerin farklı karar almasının önüne geçilmesi ekonomi açısından olmazsa olmaz. Güven ve istikrar dediğimizde hukuk güvenliği en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu mahkemelere başvurum ve çabuk karar alınır algısı oluşturamazsak, 25 bin dolarlık milli gelir hedefi hayal olarak kalır" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ali Babacan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title