Haberler

20 Yılda, 10 Bin Plaklık Koleksiyon Oluşturdu

Konya'da 45 yaşındaki kitapçı Bahattin Çolak, 20 yılda 10 bin plaklık koleksiyon oluşturdu.

Konya'da 45 yaşındaki kitapçı Bahattin Çolak, 20 yılda 10 bin plaklık koleksiyon oluşturdu. Basım yılı 1944'ü bulan yıllardan itibaren hemen hemen her sanatçının plağının koleksiyonunda yer aldığını ifade eden Çolak, plakları ileride Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağışlamayı düşündüğünü söyledi.

Konya'da kitap dükkanı bulunan, evli ve bir çocuk babası Bahattin Çolak, gençlik yıllarında sürekli plak dinlediğini, ardından bunun bir tutkuya dönüştüğünü söyledi. Çolak, şunları söyledi:

"Günümüzde CD popüler olmasına rağmen plağın sesi çok farklı. O yüzden de 1991 yılından itibaren plakları koleksiyon yapmaya başladım. Şu ana kadar da yaklaşık 10 bin plak koleksiyonum var. 1944'lü yıllarından itibaren hemen her sanatçının plağı var. O yıllara ait Hafız Burhan, Hamiyat Yüceses, Müzeyyen Senar gibi sanatçıların taş plakları da arşivimde. 105 sanatçının plağının tamamını topladım. Sadece 2- 3 tane eksikleri kaldı. Safiye Ayla, Münir Nureddin gibi sanatçıların plaklarından bir iki tane eksik. Eksik onları da cebimdeki küçük defterime not alıyorum. İnternette satışa çıkan plakları takip ediyorum. Eğer koleksiyonumda olmayan varsa fiyat teklif ederek o plağı almaya çalışıyorum. "

'CEBİMDEKİ SON PARAMI PLAĞA VERİRİM'

Bazı plakların fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Bahattin Çolak, "Cebimdeki son paramı plağa veririm. Aradığım plağı bulduğumda fiyatı ne kadar olursa olsun hemen satın alırım. Piyasada 3 bine TL'yi geçen plak var. Özellikle Cem Karaca, Erkin Koray, Barış Manço, Moğallar Grubu gibi sanatçıların şarkıları günümüzde de çok dinlendiği için plakları pahalı. Bunun yanında 1940'lı yıllara ait sanatçılar çok fazla dinlenmediği ve gençler tarafından bilinmediği için genelde ucuz oluyor. Anadolu pop tarzındaki plaklarda revaşta. Fakat bu plaklardan piyasa da çok az var. Bu da plakları son derece değerli kılıyor" diye konuştu.

'PLAKLARIMI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞINA BAĞIŞLAYABİLİRİM'

Plak koleksiyonunu ileride Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağışlamayı düşündüğünü ifade eden Bahattin Çolak, plakların geçmişle günümüz arasında bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

Çolak, plaklar en çok 1960 model 'Pontiac' marka otomobilinde dinlemeyi sevdiğini ve ailesinin de plak koleksiyonu oluşturmasından destek verdiğini sözlerine ekledi. - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title