Haberler

"2 Milyar TL Ciro Öngörüyoruz"

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, 2012 yılı beklentilerini düzenlenen basın yemeğinde paylaştı.

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen 2011 yılında dünyada ve Türkiye'de sektörde yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerini 2012 yılı beklentilerini düzenlenen basın yemeğinde paylaştı. Toplantıda Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal ve Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu da hazır bulundular.

Dünyada çimento sektöründe 2011 yılında gelişmekte olan ülkelerin büyüme trendinin devam ettiğini belirten Göçmen gelişmiş ülkelerdeki çimento tüketiminin % 2 oranında büyürken, gelişmekte olan ülkeler (Çin hariç) % 7 seviyesinde büyüme gösterdiğini açıkladı. Göçmen şu değerlendirmelerde bulundu: "Global çimento talebinin ekonomik büyümeyle paralellik göstermesi beklenmektedir. 2011 yılında gelişmiş ülkelerdeki daralma ve Ortadoğu & Kuzey Afrika ülkelerindeki Arap Baharı sonrası politik durumun belirsizliği ihraç pazarlarının daralmasına sebep olmuştur. Global çimento oyuncuları, gelişmiş pazarlarda yaşanan durgunluktan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da meydana gelen politik gelişmelerden ve enerji fiyatlarından etkilenmişlerdir. 2009 yılından itibaren yüksek borç yükü altında olan global çimento şirketleri, nakit akımına odaklanarak borçlarını yapılandırma aksiyonlarını almış olsalar da, hala yüksek borçluluk seviyelerini korumaktadırlar.

TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜ

Toplantıda Türkiye'deki inşaat sektörüne de değinen Göçmen, inşaat sektörünün kriz dönemlerinde ekonominin geneline göre daha ciddi oranda küçülen, büyüme dönemlerinde ise ekonominin itici güçlerinden birisi haline gelen bir yapıya sahip olduğunu belirtti.

İnşaat sektörünün, 2011 ilk 9 ay sonu itibariyle %12,7'lik bir büyüme gösterirken, GSYH içindeki payının 2011 3.çeyrek sonu itibariyle %5,7 seviyesine çıktığını belirten Göçmen 1,9 milyon kişinin istihdam edildiği sektörün toplam istihdamdaki payının da %7,7'ye çıktığını söyledi.

Göçmen şöyle devam etti: "2012 yılında inşaat sektörünün %4,5-5 oranında büyümesi beklenmektedir (GSYH'nin %2,5-3 olması beklentisi doğrultusunda). Önümüzdeki dönemde büyümeyi tetikleyecek unsurlar olarak ise; kentsel dönüşüm projeleri, konut dışı yatırımları, altyapı yatırımları, harcanabilir gelir seviyesinin artması, binaların enerji verimliliğini sıralayabiliriz. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinin, önümüzdeki yıllarda inşaat sektörünün gelişmesine katkısının çok yüksek oranda olması beklenmektedir.

Bu projeler ile çevresel düzenleme, çarpık kentleşmenin önlenmesi, deprem ülkesi olan Türkiye'de deprem yönetmeliğine uygunluğun ve standardizasyonun sağlanması ve halk yaşamını tehlikeye sokan konut kirliliğinin azaltılması hedeflenmektedir. Dönüşüm kapsamında 10 yıl boyunca 10 milyon konut yenilenmesi ve yaklaşık 500 milyar $ düzeyinde ekonomik büyüklük yaratılabilecektir"

"TÜRKİYE'DE ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN 2012'DE DE BÜYÜMESİNİ BEKLİYORUZ"

Göçmen Türkiye çimento sektörüne ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: "2010 yılında 50,5 milyon ton olarak gerçekleşen çimento tüketiminin, 2011 yılında % 11 büyüyerek 56 milyon tona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Bu bağlamda, 2010 yılında 692kg olan kişi başı çimento tüketimi, 2011 yılında 763kg seviyesine ulaşacaktır. İç talebin üzerinde oluşan kapasite fazlası ihraç edilmiştir. Ancak 2011 yılında toplam ihracat miktarı 4,5 milyon ton azalarak 14 milyon ton seviyesine gerilemiştir. Türkiye hazır beton tüketimi 2011 yılında yaklaşık 90 milyon metreküp seviyesine ulaşmıştır. 2012 yılında yurtiçi çimento tüketiminin çeşitli altyapı, konut ve kentsel dönüşüm projelerine dayalı olarak büyümeye devam etmesi beklenmektedir (tahmini %4,5). Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki politik durumun belirsizliğinin ihraç pazarlarına olan negatif etkisinin azalarak sürmesi beklenmektedir."

Mehmet Göçmen çimento tüketiminde ana segmentlere bakıldığında, tüketimin %50-55'ini konut projeleri, geri kalan kısmının yaklaşık %15'ini diğer yapı projeleri ve %35'ini ise altyapı projeleri oluşturduğunu söyledi. 2010 yılında dünyanın en büyük 4. çimento üreticisi ve 1.ihracatçı ülkesi olan Türkiye'nin 2011 yılında ihracatında azalma yaşandığını belirtti.

Göçmen, "Birincil enerji piyasalarındaki belirsizlik ve dalgalanmanın (enerjinin çimento sektöründe en önemli maliyet kalemi olması sebebiyle) çimento sektöründeki oyuncuların karlılıklarını etkilemektedir. 2012 yılı sonrası karbondioksit ile ilgili yeni taahhütler, AB mevzuatlarına uyum çerçevesinde atık kullanım yönetimi ve çevresel regülasyonların daha etkin biçimde şekillenmesi çimento sektöründeki oyuncuların bu konulara yoğunlaşmasını sağlamıştır" dedi.

"EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ"

Mehmet Göçmen Sabancı Holding Çimento Grubu'nun 2012 yılında operasyonel performansı geliştirmeyi hedeflediğinin altını çizerek şunları söyledi: "Türkiye'de pazarın %20'sine sahip olmamız nedeniyle, yurtiçi satınalma fırsatlarına ilaveten yurtdışı alternatifleri üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu kapsamda 2011 yılı içerisinde kurumumuz için katma değer ve sinerji yaratacak satın alma alternatifleri üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Global ölçekte yaşanan finansal iklim bu yönde önemli fırsatlar yaratmaktadır. Bu yurtdışı yatırımlarıyla bölgesel bir güç olup, Türkiye'nin Sabancı'sı olarak bölgesel liderliği yakalamayı hedeflemekteyiz. Türkiye pazarında ortaya çıkan olası satın alma projelerini de değerlendirmeye devam etmekteyiz. Sabancı Çimento Grubu, büyüme projelerinin gerçekleşmesi sonrasında kar marjını önemli oranda artıracaktır".

Göçmen sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalara da önemli kaynak ayırdıklarını ifade ederek, "Ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda sürdürülebilirliği sağlamak en önemli hedefimiz. Çimento grubu şirketlerimiz bu konuda sektörün öncülüğünü üstlenmiş durumdadırlar. Önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacak kentsel dönüşüm ve enerji verimliliği projelerinde yer alarak Türkiye ekonomisine katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. Sürdürülebilirlik hedefimiz kapsamında; geçtiğimiz yıl başında, sürdürülebilirlik ve uyum konularının ön plana çıktığı yeni karbon ekonomisinde rekabet gücümüzü sürdürebilmek amacıyla; önümüzdeki 5 yıllık dönem için Sabancı Çimento Grubu olarak 200 milyon dolara yaklaşan oranda yatırım gerçekleştireceğimizi belirtmiştik. Bu hedefimiz doğrultusunda, 2011 yılında 72 milyon dolarını tamamlamış bulunmaktayız ve Sabancı Çimento Grubu olarak, 2012 yılı içinde ise toplam 50 milyon dolar sürdürülebilirlik yatırımı yapmayı hedeflemekteyiz" şeklinde konuştu.

AKÇANSA GENEL MÜDÜRÜ HAKAN GÜRDAL-

Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşu olan Akçansa'nın Genel Müdürü Hakan Gürdal ise yaptığı değerlendirmede, 30.09.2011 itibariyle konsolide cirolarının %22 artışla 762 milyon TL'ye konsolide faaliyet karlarının ise %67 artışla 98 milyon TL'ye ulaştığını belirtti. Gürdal sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda da enerji verimliliği ve sürdürülebilir çevre alanına 65 milyon TL yatırım yaptıklarını açıkladı. Gürdal ayrıca 2012 yılında toplam 125 milyon TL yatırım harcaması yapmayı hedeflediklerini de belirtti.

Akçansa'nın Genel Müdürü Hakan Gürdal atık ısıdan geri kazanımı yoluyla yenilenebilir enerji üretimi üzerine projelerle sektörde öncü olmaya devam ettiklerini belirterek, "Çanakkale Fabrikamızda Eylül ayında devreye aldığımız ve İstanbul Sanayi Odası tarafından Onur Ödülü almaya değer görülen Atık Isı Geri Kazanım tesisimiz geleceğe yaptığımız yatırımların en önemli adımlarından birini oluşturuyor.

Fabrikamızın elektrik ihtiyacının % 30'unu karşılayacağımız bu tesisten elde edeceğimiz yıllık kazanç 15 milyon TL tutarında olacaktır. Bu tesisimiz ile 'Gönüllü Emisyon' standartları arasında en prestijlisi olan 'Gold Standart' başvurusunda bulunduk. Yakın bir zamanda bu sertifikaya sahip ilk sanayi kuruluşu olacağız. Sertifikasyondan elde edilecek 261,000 Euro tutarındaki gelir sosyal projelere yönlendirilecektir. Yapacağımız katma değerli yatırımlarla, karbon ticareti konusunda uzmanlaşmak ve sektörde bu konuda da öncü olmak yolunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Akbank ve Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Karbon Saydamlık Projesi'ne katılan ilk çimento şirketi olarak sektörümüze öncülük ediyoruz. Böyle bir projeye dahil olmak karbon yönetimi konusundaki performansımızı ve hedeflerimizi paylaşmamız için çok önemli bir fırsat sunuyor." dedi.

Bütün fabrikalarında alternatif yakıt kullanım oranlarını Avrupa'daki seviyelere ulaştırmanın son derece önemli olduğunu ifade eden Gürdal tüm Akçansa fabrikalarında 2008'de %2,84 seviyesinde olan alternatif yakıt kullanım oranını 2012'de %10,2'ye, 2020'de %29'a çıkarmayı hedeflediklerini, bu kapsamda da fabrikalarda alternatif yakıt kullanımına yönelik yeni yatırımların devam ettiğini açıkladı.

ÇİMSA GENEL MÜDÜRÜ MEHMET HACIKAMİLOĞLU

Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu ise 2011 yılının ilk dokuz ayında, konsolide cirolarının %16 artış göstererek 610 milyon TL'ye, konsolide faaliyet karlarının %23 artışla 134 milyon TL ulaştığını ifade etti. Hacıkamiloğlu şu açıklamalarda bulundu: "Beyaz çimento alanında dünyanın en önemli üç markasından biriyiz Türkiye'de 1. konumdayız. Yurtdışı terminallerimiz ile ihracat alanında gerçek bir küresel oyuncu kimliği ile hareket ediyoruz. 2012 yılında Çimsa'nın hedefleri arasında 3 önemli ağırlık noktası vardır: Birincisi büyüme odaklıyız. İç pazardaki doygunluğu da göz önüne alarak özellikle odaklandığımız uluslararası coğrafyada inorganik büyüme olasılıklarının değerlendirilmesi gündemimizde olacak.

Afyon satınalması için 18.Kasım.2011 tarihinde teklif verdik. Yurtdışında ise halen uygun coğrafyalarda büyüme olasılıkları için fırsatları değerlendiriyoruz. İkincisi operasyonel verimlilik; zorlu bir yıla adım attığımızı düşünerek tüm planlarımızı operasyonlarımızın maksimum düzeyde verimli olması üzerine kuruyoruz. 2012 yılında toplam 100 milyon TL yatırım harcaması yapmayı hedeflemekteyiz. Üçüncüsü de sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirlik hedefimiz doğrultusunda 2011 yılında 56 milyon TL sürdürülebilirlik yatırımı gerçekleştirdik. Çimsa, sürdürülebilirlik konusunda 2007-2010 dönemindeki 4 yıllık faaliyetlerini aktaran 'Sürdürülebilirlik Raporu 2010 - Gelecek için bugünden' başlıklı çalışmasını yayımladı. Rapora göre Çimsa, 2007'den bu yana yaptığı çalışmalarla emisyon miktarlarını tüm çimento fabrikalarının toplamında %23 oranında azaltmayı başardı".

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sabancı Holding Türkiye Akçansa Çimsa Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title