Haberler

Gül: Türkiye ve Singapur İki Dost Ülkedir

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Singapur'un, Çağdaş Değer, İlke ve İdealler Etrafında Birleşen, Batı ve Doğu'nun Kültürel Zenginliklerini Harmanlayan, Barış ve Hoşgörü Geleneğinin Hakim Kılınması İçin Samimiyetle Çaba Sarf Eden İki Dost Ülke Olduğunu Belirterek, 'Aynı Şekilde Ülkelerimiz, Bölgelerinde Ekonomik Açıdan Birer Cazibe Merkezi Konumundadır' Dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Singapur'un, çağdaş değer, ilke ve idealler etrafında birleşen, Batı ve Doğu'nun kültürel zenginliklerini harmanlayan, barış ve hoşgörü geleneğinin hakim kılınması için samimiyetle çaba sarf eden iki dost ülke olduğunu belirterek, ''Aynı şekilde ülkelerimiz, bölgelerinde ekonomik açıdan birer cazibe merkezi konumundadır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Singapur Cumhurbaşkanı Sellapan Ramanathan ve eşi onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Yemekte yaptığı konuşmada, Ramanathan'ın tarihi ziyaretinin birçok açıdan özel anlam ve önem taşıdığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Singapur'dan Türkiye'ye ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir resmi ziyaret gerçekleşmesinden büyük kıvanç duyduğunu belirterek, bu ziyaretin iki dost ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 40'ıncı yıl dönümüne denk geldiğini hatırlattı.

Aradan geçen süreçte Türkiye ile Singapur'un kuvvetli ve kalıcı işbirliği ilişkileri kurduğunu, karşılıklı dostluk duygularının pekiştiğini, iki ülke arasındaki coğrafi mesafenin kalplerde ve zihinlerde giderek ortadan kalktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:

''Bugün Türkiye ve Singapur, çağdaş değer, ilke ve idealler etrafında birleşen, Batı ve Doğu'nun kültürel zenginliklerini harmanlayan, barış ve hoşgörü geleneğinin hakim kılınması için samimiyetle çaba sarf eden iki dost ülkedir. Aynı şekilde ülkelerimiz, bölgelerinde ekonomik açıdan birer cazibe merkezi konumundadır.

-''TÜRKİYE, ASEAN'I DESTEKLİYOR''-

Cumhurbaşkanı Gül, Ramanathan'ın ziyaretinin küresel ve bölgesel ölçekte iki ülkeyi de yakından ilgilendiren önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğine işaret ederek, Ramanathan'ın görüşmelerde ifade ettiği değerli görüşleri büyük bir dikkatle dinlediğini söyledi.

Uluslararası ve bölgesel konulardaki yaklaşımlarının bir çok alanda örtüşüyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Asya'nın yükselişinde Singapur'u önemli ve önde gelen aktörlerden biri olarak görüyoruz. Ülkenizin kısa süre içinde gerçekleştirdiği ekonomik ve sosyal dönüşüm, bölgenizdeki diğer ülkeler için de bir örnek ve ilham kaynağı teşkil etmektedir.

Günümüzün dünyasında barış, istikrar ve güvenliğin bölünmezliği bir vakıadır. Bunun ışığında, dış politikamızın öncelikli hedefi, bölgemizde ve küresel düzeyde dünya milletlerinin refah içinde gelişmelerini sağlayacak barış ve istikrar ikliminin oluşturulmasına ve sürdürülmesine imkanlarımız ölçüsünde destek vermek ve katkı sağlamaktır.

Türkiye, bu düşünceyle ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) bütünleşmesini desteklemekte ve birlik ile ilişkilerini işbirliğine dönüştürmeyi hedeflemektedir. Singapur'un bu doğrultuda ülkemize vereceği destek için müteşekkiriz.''

-RAMANATHAN'IN KONUŞMASI-

Singapur Cumhurbaşkanı Ramanathan da Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek konuşmasına başladı.

İki ülke arasında 40 yıl önce başlayan diplomatik ilişkilerin sağlam ve istikrarlı bir şekilde devam ettiğini belirten Ramanathan, Türkiye ve Singapur'un uluslararası platformlarda birbirini desteklediğine işaret etti.

Türkiye'nin Doğu ve Batı arasında stratejik bir konuma sahip olduğuna dikkat çeken Ramanathan, şunları söyledi:

''Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa olmak üzere üç bölgenin kesiştiği bir kavşağı kontrol ediyorsunuz ve coğrafyanın gerçeklerini tarihin güçleriyle harmanlayarak her zaman uyumlu bir füzyona ulaşmaya çabalıyorsunuz. Başarı öykünüzün yankıları, bölge ülkelerinde ve ötesinde duyuluyor. Aynı şekilde Singapur da geçmişten beri Asya'da ticaret yollarının birleştiği bir yerde olmuştur. Bugün, dünyanın geri kalanıyla ilişkiler kuran global bir şehiriz.

-''BÖLGENİN LİDER GÜÇLERİNDEN BİRİSİNİZ''-

Türkiye ve Singapur'un yabancı yatırımları ülkeye getirerek ve uluslararası ticareti teşvik ederek geliştiğini, toplumsal değişim için eğitim ve girişimcilik becerilerinin teşvik edildiğini söyleyen Ramanathan, ''Diğer bölgelerle olan derin bağlantılarıyla Avrupa'nın bir parçası olan Türkiye, daha güvenli ve daha hoşgörülü bir dünya yaratma çabalarında çok önemli bir rol oynamaktadır. ASEAN ve Doğu Asya'ya açılan bir kapı olarak Singapur da, bölgesinde hoşgörü ve anlayışı arttırmak için etkin bir şekilde çabalamaktadır'' diye konuştu.

Ramanathan, bu durum göz önüne alındığında iki ülkenin medeniyetler arası diyaloğu desteklemek için birlikte daha yakın çalışabileceğini ifade etti.

Türkiye ve Singapur'un ticaret, ulaştırma ve enerji güzergahları yoluyla kendi bölgelerine bağlantı sağladığını vurgulayan Ramanathan, bu alanlardaki tecrübelerin paylaşılmasının öneminin altını çizdi.

''Türkiye ve Singapur, Doğu, Batı ve İslam ülkeleriyle iyi ilişkilere sahiptir. Ayrıca ABD, Çin, Hindistan ve AB ile de iyi ilişkileri muhafaza ediyoruz'' diyen Ramanathan, Türkiye'nin uluslararası profilinin günden güne güçlendiğini söyledi.

Ramanathan, ''Siz bu bölgenin lider güçlerinden birisiniz ve bölgenizdeki çatışmaları çözüme kavuşturmak için övgüye değer çabalara imza attınız. Kendi tarzımızla hepimiz tüm insanlık için daha iyi bir dünya yaratma yolunda çalışıyoruz'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title